Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хи-хи-хи-хи................КОЯ еуропка ??? Тази от "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников, написана през (забележете!) 1974 година!!!! Хи-хи-хи-хи..............още тогава, ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН ВОЙНИКОВ е разбрал КАКВА е тази ФАЛШИВА еуропска ци-ли-ви-ли-за-ция!!!! ЧЕТЕТЕ, нег-ра-мот-ници, ЧЕТЕТЕ!!!!
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли тук някой да разкаже за прекрасния живот в Русия или Турция нещо? Четох, четох, само Европа се обсъжда пък според теста ми за достоверност повече искат да емигрират в Русия, Турция и Китай.
116
5
 
1
 
! Отговори
Социалист преди 5 години
Боко е виновен! Да изберем на следващите избори Нинова и всичко ще се оправи!
115
4
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
вижда се, че си тикан, *** -***! и посоката ти се вижа. поне джендъра избра ли си доброволно?
114
0
 
8
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Европа да,ама такава,каквато беше преди 2000-та!Сега нещата определено вървят към все по-лошо,да не кажа и унищожаване на европейската цивилизация.Ако не се спре тоталната ман.гализация,то комунизма ще ни се види рай,в сравнение с това,което ще дойде...
113
6
 
1
 
! Отговори
до Име преди 5 години
Мен никой.
112
2
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
и кой те тика, умнико?
111
1
 
2
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Да искаме си ЕС, но този който е сега на болни от исшиас, разни ***, крадци с бели якички и техните подлезурци по места!
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мъкааа,мъка а каскети,не ви искаме любимата ви прасиушка защото е с лош климат нищо че УЖ била най-големият производител на пшеница ами тя пък и фуражна,само 13% от територята на самая"магучая"стават за живеене,добре че имат нефт и диаманти иначе щяха трева да ядат
109
5
 
4
 
! Отговори
ДО 120 преди 5 години
Такива винаги ще има - за един сватба- за друг брадва. Докато юдоционската "чума"съществува като концепция и кукловод на световните процеси все ще е така. Сега въпросът е КОЕ е най-подходящо за България. Мислиш ли, че ако напуснем ЕС ще бъдем по-добре в Евразия или закъдето там ни тикат?
108
1
 
10
 
! Отговори
Име преди 5 години
няма спор, че ес е една добра идея, но като изпълнение е точно както всичко, което объркаха за наша сметка евреите, които създадоха тези "добри идеи". дори собствения си "социализъм" и "капитализъм" продадоха за сребърници. няма спор, че покрай ес много хора станаха милиардери, но не защото работиха за това, а защото слушкаха и папкаха, както бе и през "комунизъма"... и много, много крадоха! и крадат и сега.
107
1
 
2
 
! Отговори
до 117 преди 5 години
Проблемът не е дружбата с ЕС, а "ласките" между определни ...членове с "ХЕЛЗИНСКИЯ КОМИТЕТ". Нека си говорим за нещата в прав текст, защото политически коректното усукване и посукване на ИСТИНАТА е най-голямото препъни-камъче. Не е вярно, че европейците гледат на българите с презрение. Те са ПОТРЕСЕНИ от "българите" като Селяйдин, Работя в Германия от 13 години и се ползвам с уважението на всички колеги, близки и приятели германци и други националности.
106
2
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Ама, разбира се, че българите искаме ЕС. Как да не го искаме ?!Откакто сме член на ЕС забогатяхме, живеем по-спокойно и сигурно, държавата ни не се сиганизира вече, плодим се и се множим ... Дружбата ни с ЕС е жизнено необходима за нас., така както слънцето и въздуха за всяко живо същество. :) :) :)
105
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Резултатите от долното проучване се отнасят до всички българи.
104
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, проблемът е, че Краси не прави разлика между Европа (континент) и Евр(оп)ейски съюз.Агенцията за изследване мнението на House M.D. проведе анкета сред 3-*** души и установи следните резултати:1. 80% искат джобна електронна игра Casio.2. 80% не искат джобна електронна игра Casio3. 80% не са и чували за джобна електронна игра Casio
103
0
 
5
 
! Отговори
до стефчо преди 5 години
Вземете пример от ромите тогава. Поне едно тяхно качество, което е достойно за уважение е, че са сплотени, въпреки, че цялата им ценностна система е на фашисти - оцеляват. На зло куче - зъл прът са казали старите. Когато отечеството и народът са застрашени никой не може да укори справедливият гняв на хората. Къде са Патриотите да поведат народа? Аз ще им ушия ЗНАМЕТО!
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно загубихме държавата си? България си я има и хотата са готови да се върнат ако се спре с комунизма и кадрите на ДС се ометат от власт. А от това се спасяват в Европа.
101
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европата ви карала да избирате Боко? Тая глупост откъде дойде? Боко го избират само да не е БСП. Помним Станишев и годината на Орешарски. А другите са Доган и Пеевски, или руската *** Марешки с Волен. Та затова е Боко. А не лъжата, че Европата нещо си.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той българинът може да иска, но не разбра ли вече толкова години, че Европата гледа с високмерно презрение на българина и за Европата българинът е втора категория човек, второ качество, а той българина нека се бута между богатите, но най-много слуга да стане.
99
4
 
5
 
! Отговори
месара преди 5 години
Струваше ли си да загубим държавата си заради ЕС? На този въпрос ще трябва да си отговорят някои от нас, които успеят да се евакуират преди тоталния крах на герберясалата дупка. Старите емигранти са ясни, те отдавна са бездомни п сета.