Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 82А ти знаеш ли, че лъжеш! В чужбина се пътуваше! Стига да имаш пари! А ако откраднеш колело, бих искал и днес да отнесеш боя! А защо не са купували кола по телефона през 1939, защо!
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кажа на партийните книжки и други, които си мислят, че Русия и Турция не се облажава от съществуването на ЕС, че не са наясно с цялата ситуация. Германия е пълна с руски-немци, турци и поляци, като последните са заели по-голяма част от нишите в секторът на строителството и услугите. Отделно постоянно прииждат руски жени с амбиции да се оженят за някой богат германски доктор, или най-малкото анвалд. Българки и българи със средно образование работят и получват европейски заплати за труда си.
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Факт: Българинът си иска Европата***Кой е изпърдял тая глупост. От 1300 години сме в Европа, как така я искаме, след като сме в нея? Да не би да има вариант да преместим територията на друг континент?
75
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 84Тогава, кажи ми защо гушкат Тиквата и ни натискат да го избираме, щом им пука за съдебната система! Ти явно си от радановите балами, дето искат да поставят съдебната система в основата на икономиката!!! Винаги е обратно! Първо икономика... Но нали Бойкикиев трябваше да изглежда значим в нищо правенето си :-)
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другари ,интересно щом ЕС командва , защо след 1000 доклада за съдебната система, няма промяна? Ами след 50000 пъти заплатите в България да са 60% от Европейските ,нещо пак го няма. Като казват да се развали руския монопол в горивата- пак нищо! Здравен модел с лични сметки-НИЩО.И така до безкрай! Да не би заюото в Бг командва бивши *** ,а заплатите се гласуват от Бг политици???? Аз викам ,че е второто. И интелигентните мислят като мен....
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привет от Мозамбик къде се скри пишман германеца тролски. Напиши нещо, че ми стана скучно.
72
3
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Партийния , къде ги тези бежанци? Щото никой не ги е виждал.Само разни халюциниращи подмятат руската пропаганда и стават за смях. Ако не знаеш най-внасящата чужденци страна е Русия.За Русия го знам и не веднъж съм ви повтарял, че е в първата тройка по прием на икономически пришълци! Нещо което умните и красивите не могат да повярват!Къде са бежанците ли... Ми бежанци наистина няма! Има нови гени подгонени към твоя рай! Чакай ги наведен!
71
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 80Твърде е спорно дали разбирате правилно живота!!?? Така, че не бъдете уверени, живеете!!! Живота е дъга нива, с пет кьошета, а вие още не сте го преполовили!!!
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партийния , къде ги тези бежанци? Щото никой не ги е виждал.Само разни халюциниращи подмятат руската пропаганда и стават за смях. Ако не знаеш най-внасящата чужденци страна е Русия.Неслучайно се помюсюлманчва. А Сибир вече пълен с китайци , които работят взетата земя и находища. Та айде понаучи нещата и не занимавай хората с глупостите на червените вождове!
69
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До привет от Германия 70Без да съм фен но онзи период, мога да ти кажа, че комунизма фалира заради желанието на децата от ЦК да имат летящи чинии.... И днес ги имат!
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Партийна книжкаАми като изкарваме добри пари ще ходим и ще живеем! А не да копаме на село цял живот преди 1989 г че нямаше какво да се яде, щото магазините празни. А лекарствата бяха аспирин( от кръста нагоре) ,аналгин( надолу) и пеницилин от зор заман и хората мряха като ***. А колите бяха музейни експонати. Само такива като теб могат да реват от ЕС. Другите им харесва! Избор , майна! Кеф ти в Русия, кеф ти на Запад! И няма Белене!!!
67
5
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Как ще загубиш идентичност от икономически съюз, в който се разнасят стоки без мита и всички печелят1. Внасят ти бежанци и ти оправят демографския срив!2. Това, че всички печелят, ще да е някакъв текст от реклама на банка за ***!
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи никой който живее в Германия не би се отказал да се закачи на немски. Ти си един *** и само пишеш глупости.Привет от Байерн.
65
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 69Както е казал Вовочка на учителката си Отговорът е грешен, на начинът ви на мислене ми хареса!Канай налево, тварь!!!!
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много обичам да чета глупости.Повечето лаладжии не знаят какво е ЕС ,но плюят на воля.Как ще загубиш идентичност от икономически съюз, в който се разнасят стоки без мита и всички печелят, а отделно могат свободно да се движат и хора , никой не знае. Плямпане да има. Всяка страна си има своя политика, министри,парламент, различни данъци ,заплати, здравеопазване , като решава управата на всяка държава за себе си:))) Ама *** слуща разни измислици за началници.Чак е комично:)))
63
3
 
4
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
да, в червените концентрационни лагери за враговете на няродната власт - храната беше безплатна
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шрайб вас ауф дойч. Не ти вярвам, че си в Германия, защото аз съм там.
61
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 65Прочетете този коментар!!! Не му се смейте, той е от умните и красивите! Човекът от ходене по морета, не намира време да се лекува!
60
7
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
През комунизма заради " положителните " икономически връзки със СССР Тодор Живков беше принуден да взима заеми от западни банки за да може да ни плаща заплатите и пенсиите , дотам ни докараха " братушките " ! Естествено така не можеше да продължава вечно и затова икономиката фалира и комунизмът се разпадна ! Куба бе докарана до същото положение пак заради " положителните " икономически взаимоотношения с братския СССР ! Много моля по-възрастните да обяснят на по-младите какви времена бяха !
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е основан след ВСВ с цел да сприятелят Германия и Франция чрез взаимна търговия на въглища. В основата си е бил само икономически съюз, но се превръща и в политически. Тоест, казват ти, ако искаш да търгуваш с нас свободно, трябва да приложиш тези и тези политики вътре в страната си. Проблемът е, че гърците са много различни от немците, българите от англичаните и т.н.