Политическият некролог на Меркел: Тя оцеля... Кой ще е след нея?

В Германия се питат кой ще я наследи, а в Европа има много желаещи
Обновена: 30 окт 2018 06:34 | 29 окт 2018 19:00,
77
Политическият некролог на Меркел: Тя оцеля... Кой ще е след нея?
Снимка: архив Reuters

Политическият некролог на Ангела Меркел бе писан на няколко пъти след миналогодишните разтърсващи федерални избори в Германия, на които нейният десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) се срина до 33 процента от гласовете. Оттогава ХДС и сестринската му баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), продължават да вървят надолу. Провинциалните избори в Хесен, както се очакваше, бяха поредното съкрушително, вероятно фатално, отхвърляне за германския канцлер.

Меркел оцеля толкова дълго, защото е на много по-високо ниво от своите съперници. На поста от 2005 г., тя е в четвъртия си мандат и е широко възприемана, както вътре, така и извън Германия, като фактическия лидер на Европа. Ясни политически принципи, илюстрирани с нейната смела миграционна политика на отворени врати и готовност да се изправи срещу Доналд Тръмп, съчетани с прагматично усещане за това какво е възможно, я поддържаха толкова дълго.

Още по темата

Раздробяването на германската партийна система също й помогна да остане на власт - но то може да доведе и до нейната гибел. Главният й коалиционен партньор, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), миналата година отбеляза най-слабия си следвоенен резултат, като привлече едва 20 процента подкрепа, докато Зелените, Свободната демократическа партия (СвДП), Левите и крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ), всички те увеличиха подкрепата си.

В Хесен ГСДП преживя нов изборен срив. Това може да направи натиска вътре в партията да напусне управляващата коалиция неудържим.

Анегрет Крамп-Каренбауер - генералният секретар на ХДС, за която се смята, че е предпочитаната от Меркел нейна наследничка - миналата седмица предупреди, че напускането на ГСДП може да предизвика парламентарни избори. С подкрепа за ХДС на национално ниво от 26-27 на сто, перспективата за пердах на едни нови федерални избори може да сложи внезапен край на царуването на Меркел.

Краят на ерата Меркел може да има бедствени последици за бъдещата сплотеност на Европа и ЕС. Едва ли би могло да бъде избран по-неподходящ момент, на фона на политическа фрагментация и поляризация, достигащи епидемични пропорции. От двете други водещи регионални сили, Великобритания, традиционен съюзник на Берлин, стана спънка, напълно погълната от взаимно вредящия процес на Брекзит, който създава тревожен прецедент в ЕС.

Във Франция, междувременно, блясъкът на Еманюел Макрон избледнява, само 18 месеца след като той дойде вихрено на власт, помитайки традиционните партии. Неговите непопулярни реформи на пазара на труда не донесоха обещаните резултати: безработицата отново расте, доближавайки 10 на сто, а икономическият растеж спада. Макрон пострада от оставките на високопоставени служители, от неумелото справяне със скандал в Елисейския дворец и от своята досадна арогантност в Наполеонов стил. Личното одобрение за него е под 30 процента.

Като лидер на международната сцена, Макрон също се оказва разделяща фигура, много различен от Меркел. Представяйки се като защитника на Европа в борбата срещу надигащите се сили на нелиберализма и популизма, той наскоро реши да влезе в сблъсък с Виктор Орбан, унгарския националистически лидер, и с италианския крайнодесен вицепремиер Матео Салвини.

Макрон определя тези два мъже и политици с подобно мислене в Полша и другаде като опасност за грижливо пазените принципи на ЕС за отворени граници, пазари и общества.

"Ако искат да гледат на мен като на основния си опонент, са прави. Няма да жертвам нищо заради националистите и техния език на омразата", обяви той величествено.

Както отбелязва анализаторът Робърт Зарецки, опитът на Макрон да наложи избор "или-или", по маниера на Шарл дьо Гол, може да предизвика още по-голяма поляризация в момент, когато установеният политически ред в Европа се разпада.

"Настояването, че разделението е между либерализма и нелиберализма, прикрива неудобната истина, че между тези идеологически полюси съществуват голям брой алтернативи", написа Зарецки. "Като френски социалист, Пиер Московиси отбеляза, че не всички убедени европейци имат едни и същи идеи."

Докато звездата на Меркел помръква, Макрон може да се опита да използва съдбоносните избори за Европейски парламент през май догодина, за да поиска мантията на лидер на Европа и да възстанови позициите си у дома. Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия "Лига", има сходни идеи за водоразделната същност на майските избори. Той и французойката Марин льо Пен гледат на вота като на решителен момент за бъдещата посока на Европа. Те планират да работят активно за "Европа на нациите", освободена от колективистичната централизирана прегръдка на Брюксел.

Салвини и съюзниците му в популисткото италианско "Движение "Пет звезди" миналата седмица директно предизвикаха ЕС с предложение за национален бюджет с голяма разходна част, който пренебрегва правилата на Брюксел за дълга и заплашва да провали плановете на Макрон за бъдеща интеграция на еврозоната. Това явно пренебрежение е насочено и към Германия, която привържениците на Салвини обвиняват за финансов тормоз в стил като този срещу Гърция.

Ако това продължи безконтролно, този процес на вътрешна политическа фрагментация, стимулиран от поредицата успехи на популистко-националистически партии в Източна Европа, Холандия, Белгия и Люксембург и съвсем неотдавна в Швеция, където (както в Германия) центристките социалдемократи постигнаха най-слабия си резултат, за който можем да се сетим, може да стане екзистенциален катаклизъм, който да промени завинаги лицето на Европа. Външни заплахи, от Русия на Изток и от Америка на Тръмп на Запад, идват в добавка към усещането за задаваща се криза.

Вероятно никога от 30-те години на миналия век политическата стабилност, сплотеност и широк демократичен консенсус на Европа не са били под по-голяма заплаха. Меркел символизира устойчивостта, сигурността и приемствеността. Ако, или, по-скоро, когато падне от власт, тя ще липсва много на всички.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На хората им омръзна от фашистко-нацистки крайно десни партии и радикали!И ХДС и АзГ са такива партии.Тези партии пазят като очите си фашистите и тените наследници,които им служат в издевателствата.В Гърция също два пъти преживя фашизма,не само в Украйна,но и в Гърция бяха стимулирани старите фашисти,хората не могат да дишат фашисти,до гуша им е дошло от тази крастава Ч.У.***
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце май още не е разбрал на къде дуа ветъра и кой ще го глади по ***!
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Десен сектор на Евромайдана",вижте накратко историята и как фашистите и Бандера са избивали собствения си народ,поляците,евреите,руснаците,украинци и други,Бандера и десен сектор са наследник на тези фашисти от миналото.https://youtube/watch?v=F0nHxWqempw
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Политическият некролог на Меркел: Тя оцеля... Но кой ще е след нея?"Няма значение кой ще е, така или иначе ще е изникнал от купчината тop, която меркел остави след себе си.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 25В Русия всички партии са такива,каквито са и на запад,нищо по-различно,то и държавите вече нямат власт,само разни групи и всеки е от някоя група.И при тях са либерали,масони, демократи и тем подобни.
34
15
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Ами в Русия е режим, по-точно терор и диктатура, там никога не е имало честни избори,демокрация и всичко е зависело от бившото КГБ и КПСС. Както и у нас!
33
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не плачете на чужди гробища!Германия няма проблеми нито с корупция, нито с престъпно правителство, нито със срастване на полиция,съд и прокуратура с мафията,нито с олигарси, заграбили цялото богатство на държавата с обещание да си плащат на престъпните правителства....Нито с продажни журналисти, които вече 80 години лижaт задниците на владтимащите!Германия е мотора на прогреса и вие не оплаквате загиващата българска нация,а сте тръгнали да я опявате.
32
2
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...tova e Satana v jenski drehi !!! Tazi zaloji nachaloto na kraia na hristianska Evropa !!! Dano ne I se razmine samo s "ostavka " !!!!
31
5
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Това е съдбата на подписалият Северен поток 2. Бежанците са просто удобен повод и възможност за настройване срещу Меркел за обстоятелства създадени от тези, докарали бежанците в Европа.... фин сценарий за внимателни наблюдатели. Просто нещастно стечение на обстоятелствата...
30
9
 
3
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Политиката се напълни с аматьори. Какви са тези 33 %. Смешна работа. Да се запише на курс при мен. Аз си печеля изборите с 80%, и за опозицията има 30-40 %, да не кажат полсе, че нямало демокрация.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНашите работодатели ще вкарват българи от Молдова и Украйна,а не непознати хора от други континенти и непозната религия и култура.Освен това,друго е да емигрира европеец в европейка страна,защото са си близи по култура,повечето европейци мислят за работа и оцеляване,за просперитет,не за глупости,нито за атенатати.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно, че под натиска на САЩ, на Обама, който действаше с НПО-тата на Сорос в ЕП, ЕК и т.н., ООН започна да приема всякакви мигранти!Обаче българския бизнес не тръби ли също как ще внася виетнамци, молдовци и други емигранти работници, щото българите не били кадърни!!!!!!!САЩ не се ли крепят на емигрантите?!!!!Не си мислете, че като сменят Меркел, България в ЕС ще се оправи- тепърва предстоят да се плащат 22 млрд. външни дългове на Велчев, Дянков, Горанов и депутатите, които ги гласуваха!
27
7
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Меркел постави разделението.Всеки със мнение на не мега либерал е лош,анархис и нацис т.Вижте борсите след новината че Меркел си отива скочиха до небето. Хората на улицата се радват. Аз съм фен на ЦДУ но без Меркел.Аз като повечето хора искам демокрация и да мога да избирам между ляво и дясно,между консерватори и либерали а при Меркел няма демокрация,тя прави каквото си иска.
26
10
 
5
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Ще я трудоустроят в Газпром
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Запада в Русия след 2 мандата си вече "диктатор" или поне "авторитарен режим". Почват да наричат избраното с избори управление "режим". На Запад, същите ги наричат "успешни лидери", "утвърдени демократи". Колкото повече мандати, толкова си по-велик и успешен демократ.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ислямдемократ ще е. От ислямдемократическата партия.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, германците имат историческа памет, за разлика от други, колкото и да не ни се вярва. Чак толкова не са обречени. Абе и нашето не е много за хвалене.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е толкова просто, гаспада офицери.Вие виждате една много малка част от последствията,негативна само.Политици от такъв ранг трябва да мерят в много посоки, които вие дори не подозирате, по-сложно от триизмерното пространство и от пространственовременния континиум..Не си откривайте едноизмерните душици.
21
0
 
23
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
Тантето е на този пост почти колкото и Путин, но според феновете и избора на Путин не бил "демократичен", а той бил "диктатор".... А тя действа много "демократично".....и въобще "недиктаторски", когато набива канчето на Еднокнижка и такива, като него!
20
3
 
31
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Меркел е пътник. Поразиите, които направи са за няколко генерации напред, дори възможно и съвсем непоправими! Да гори в Ада вещицатa на глобалистите-илюминати!