Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?

И двамата управляват от дълго време, но няма как да се сравнява несравнимото
493
Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?
Снимка: Reuters

Ангела Меркел слиза от политическата сцена, докато Владимир Путин остава на власт. Фундаменталната разлика между двамата политици и между политическите системи в Берлин и в Москва коментира Фьодор Крашенинников пред DW.

Един от най-успешните тезиси, умело внедрен в съзнанието на руснаците, се заключава в това, че в политическия живот няма демокрация, има само лъжи на властниците за лековерната публика. Затова всеки път, когато през последните години някой публично повдигаше въпроса за несменяемия Путин и пребиваването му вече 18 години във властта, защитниците на сегашния господар в Кремъл тутакси си спомняха за Ангела Меркел. Те неизменно изтъкваха: "Нищо не казвате за нейната несменяемост. С какво не ви угоди Путин?"

Още по темата
Дългото пребиваване на Меркел на канцлерския пост все пак е по-кратко от властването на Путин. А в конституцията на Германия няма посочени ограничения за това една и съща личност да заема повече от веднъж поста на правителствен ръководител. Между другото разликата между Меркел и Путин и тяхната власт е в няколко много важни детайла. Първо, Ангела Меркел не е държавен глава, а правителствен ръководител. Второ, тя получаваше своя мандат в хода на парламентарно гласуване, а не чрез преки избори. И трето, Меркел никога и по никакъв начин не се е опитвала да излезе от рамките на еднозначно тълкуваемото законодателство, за да продължи своето съществуване в политиката, никога не е пречила на действията на опонентите си и не е била замесена във фалшификаци.

Сравнение на несравняемото

Перспективата, че Меркел слиза от политическата сцена, трябва да е зарадвала обитателите на Кремъл. Те винаги тълкуват всички промени на Запад в своя полза. Поне в началото. Но с оглед на всичко казано дотук, заявлението на Ангела Меркел, че отначало ще се откаже от председателския пост в ХДС, а после и от поста канцлер, не изглежда толкова добре във вътрешноруски контекст.

В резултат на това тя все едно си отива, но не в рамките на някаква игра в тандем. Тя слиза от германската политическата сцена. За пореден път се оказва, че всяко дълго управление има своя край. При това не непременно революционен или физиологически, а съвсем нормален, предвиден от законите, традициите и простото желание човек да си отиде достойно. Като че ли цялата логика със съвършено неуместното сравняване на несравняемото би следвало да заработи срещу Путин. Ангела Меркел си отива, а Путин - не. Във всеки случай Путин изобщо не е правил заявления, че след четвъртия си президентски мандат ще се оттегли от всички постове и от политиката. И едва ли си заслужава да чакаме подобно нещо. На фона на обявеното приключване на политическата кариера на Меркел, фактът че при упоменатите в руската конституция два мандата, Путин е президент за четвърти път, изглежда достатъчно безутешен в смисъл на някаква надежда за промени, пише Крашенинников.

Едва ли трябва да очакваме също тъй просветление в съзнанието на онези, които не виждат и не искат да видят разликата между двамата. Те веднага ще кажат: Ангела Меркел просто загуби власт и влияние и затова си отива. А Путин става все по-популярен и влиятелен и затова не си отива. В действителност това е вярно. Ангела Меркел преживява трудни времена като канцлерка. И изпитва по-скоро разбираема човешка умора. Разликата е в това, че демократичното устройство на Германия създава много условия, така че недоволството на обществото от управлението на правителството и умората от несменяемия правителствен ръководител да не бъдат игнорирани безкрайно. За съжаление в Русия няма действащи демократични механизми и колкото и да се възмущават гражданите по повод някои непопулярни решения, държавният глава може съвършено спокойно да продължава своя курс, без да среща никакви възражения нито в правителството, нито в парламента.

Ангела Меркел си отива, защото в демократичния модел на организацията на властта е заложен принципът на нейното обновление. Всеки западен политик винаги помни, че някога трябва да си отиде и да отстъпи място на някой друг. Всеки нови избори обновяват елита, издигат се нови амбициозни политици и те не виждат нищо осъдително в това да претендират за властта и да критикуват по-старшите си колеги. И това е нещо нормално.

Владимир Путин остава на власт не защото е безкрайно популярен сред населението, а защото демокрацията в Русия отдавна се е превърнала във фикция и цялата политическа система работи за собственото си съхранение и за съхранението на всички свързани с нея. И преди всичко за съхранението на Владимир Путин. И ако той сам не поиска да се оттегли от властта по някакви чисто човешки причини, никакви политически кризи няма да го принудят да са откаже доброволно от нея, се чете още в анализа на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
5
 
16
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До СмехуркоЦените на Петрола основно ги определя ОПЕК и САрабия - естествено Руснаците се възползват.Ние (България) не търгуваме с РФ по политически причини - Политиката която ни е наложена от ЕС и САЩ е да сме КОНСУМАТОРИ на техните стокиАко има производство на нещо и пазар в РФ големите европейски страни ще го искат за себе си и това като най-малко конкуренция в ЕСНашите политици са КОРУМПИРАНИ или най-малкото ПОД ВЛИЯНИЕ и правят всичко възможно нови БГ производства просто да няма
376
15
 
8
 
! Отговори
капитан Силвър преди 5 години
"Путин - 70 процента подкрепа в Русия"Е, Брежнев, Андропов, Черненко и Горбачов имаха 90% подкрепа и така се погрижиха за държавата си, че накрая тя се разпадна. Такива ми ти работи го'син поручик. И за тях си има историческо обяснение. И си тръгнал да сравняваш днешна Русия с Европа, след като средната заплата на руснаците е по-ниска от тази в България. И то при наличието на природни богатства, та ум да ти зайде.
375
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шрьодер като напусна канцлерството и стана чиновник на Газпром, а Путин на какво да стане чиновник- избор няма.
374
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия унищожи Европа за трети път, Меркел ще се нареди до кайзера и хитлер. Мразя я тази противна страна! Мразя им политиците, езика, културата, всичко. Откачалки. Айде, цъкайте ми минуси, гастербайтери. Това е истината!Путин поне е мъж на място и върна достойнството на руснаците, издърпа сграната от калта, стабилизира държавата, а ако помните преди 20г. бяха живи-умрели и пред разпад горките във война с Чечня и два фалита. Меркел какво постигна? Разсипа ЕС. Швабка...
373
4
 
23
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Разликата е следнатаМеркел - 30 процента подкрепа в Германия, огромна подкрепа извън.Путин - 70 процента подкрепа в Русия, огромно оплюване отвън.Познайте кой се грижи за интересите на държавата си. (Става въпрос за дългосрочни интереси и независимост, не за цената на бананите и кебапчетата)
372
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромна разилка. Меркел взе от Хелмут Кол една просперираща Германия и ХДС, а сега си отива с една раздирана от недоволство,изпълнена с мигранти,изнасилвания и убийства Германия, съсипано ХДС,и съсипана Европа. Голям вредител за Европа и цяла Европа е Меркел.Путин взе една съсипана държава,превърната от Елцин и бандата му в западна колония,и започна да гради държава. Да градиш е по-трудно,и отнема повече години от колкото да рушиш.
371
20
 
3
 
! Отговори
daa преди 5 години
Много просто- единия е германец,другият е руснак- открийте разликите. Германеца е станал такъв дисциплиниран,ерудиран и АНТИарогантен основно след като целият свят ги заклейми заради Хитлер,който се опита да премахне най-големият тумор раждал се на този свят-евреите.
370
7
 
13
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Ей шматко ти чел ли си някога историята на света за да узнаеш че в Азия са се създали най големите цивилизации и империи ,Шумерите Китайците , Персийците от който произлизаме и ние Българите, Индийците и Българската империя .Я ми кажи в твоята скапана европа колко империи е имало ,май че за 2800 години само една и тя е *** от азиатски племена .И накрая аман от прости сорошчета говорят без да мислят защото са все дрогирани и напшушени от долнокачествена дро
369
17
 
12
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
"Разликата е, че Меркел източи цяла Европа, за да поддържа икономиката на Германия...""А др. Путин възроди страната си"Как можа да го измислиш, Анонимний?Търговският баланс на България с Германия е положителен, докато дефицитът с Русия постоянно расте с цените на газа и петрола. Така че нас определено ни източва Русия. А що се отнася до "Възраждането" Русия от Путин, резултатът е пълна международна изолация и едва кретаща икономика.
368
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликита е, че в Германия, ако не харесват някого, не гласуват за него и той се маха от власт. Виж, в Русия не става точно така.
367
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, ама меркел се махна и каквото причини през последните 3-4 години, ще се оправи, като дойде някой, който е достатъчно хитър, да си и бръсне мистачките и този път, да не напада Русия.За Ото фон Бисмарк говоря.
366
6
 
38
 
! Отговори
Анализатор преди 5 години
Отговорът е очевиден - Путин е значително по-умен от Меркел.
365
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия въпреки че няма природни суровини има доход колкото 8 (осем) Русии.Това се дължи на: - вещото ръководство на джуджето.- особеностите руското население- любовта към алкохолаи аз не знам.
364
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат и една прилика - и двамата са били комсомолци, като кака Меркел е била първа комсомолка по времето на Хонекер. А как стана демократка?
363
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата е, че Меркел източи цяла Европа, за да поддържа икономиката на Германия, обра готовите обучени кадри на Източния блок, продаде му всичките си *** втора употреба - от машини през коли, та чак до мебели и дрехи, и накрая за капак я напълни с тарамбуки с неясен произход. Всичко това го сътвори за един демократичен мандат от 15-16 години. А др. Путин възроди страната си и за капак я разшири териториално - само малко, колкото наглите американци да не плуват в Черно море като у дома си.
362
6
 
36
 
! Отговори
JImmy преди 5 години
Разликата е, че изперкел е пионка на ционистите и продаде германия за разлика от Влад
361
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИ МЕРКЕЛ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СТАНА 1680 ЕВРО/ЕВРОСТАТ/, А ПУТИН ВДИГНА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ 217ЛВ, НА 240 ЛВ/РОССТАТ/ - ЕТО ТОВА Е ЦЯЛАТА РАЗЛИКА- ВСИЧКО ДРУГО СА ПРИКАЗКИ ЗА ХОРА,КОИТО СИ ВАДЯТ ХЛЯБА ОТ АНАЛИЗИ И ПР.
360
5
 
9
 
! Отговори
Гочко преди 5 години
"Няма как да се сравняма несравнимото"......."Сравнение на несравнимото"Що е туй дето го е написал ***?Ангела Меркел си отива от политиката като Мао Дзе Дун,Сталин,Ленин...ХаТази статия да не е писана от хибридния мозъчен тръст на Путин?Мен ако питате Путин е световен куриоз без когото демокрацията окончателно ще загине
359
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Мадона уж щеше да му прави сладък вятър през 2016 но забрави...Дано сега се сети..Америка няма алтернатива освен чичо Дончо и на 06-11 ще става преброяването на дивите зайци - кой зелен,кой тъмно зелен...Всички социалки ще му се надигнат..Но ти си имаш резервна дестинация - затуй не те мисля...
358
1
 
9
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
Ами все още тук е добре.Ся чакам 6-ти да видя кой ще спечели и ако не е републиката т.е. тръмп фащам австралията.Щото ми е писнало от прости комсомолски секретари.