Устойчиви на лекарства бактерии убили 33 хил. европейци!

Инфекциите застрашават модерното здравеопазване
11
Устойчиви на лекарства бактерии убили 33 хил. европейци!
Снимка: Getty Images

Резистентните на лекарства бактерии са убили повече от 33 000 души в ЕС през 2015 г. според проучване, публикувано в списание "The Lancet Infectious Diseases".

От данни на Европейската мрежа за наблюдение на антибактериалната резистентност, събрани между 1 януари 2015 г. и 31 декември 2015 г., е оценено, че са причинени над 670 000 инфекции с резистентни на лекарства бактерии. Тези инфекции възлизат на около 33 110 смъртни случая. По-голямата част от смъртните случаи е настъпила при кърмачета и хора на възраст над 65 години. Най-засегнати са Италия и Гърция - общо 21.3% от всички случаи. Само Италия отчита повече от една трета от всички над 33 000 смъртни случая, причинени от супербактериите в ЕС през изследваната година.

Страната ни също е била засегната като от около 5400 подобни случая са починали около 280 души през 2015 година.

В съобщение на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията пък се казва, че всъщност около 33 000 души умират всяка година заради инфекции с резистентни на антибиотици бактерии и подобни случаи растат от 2007 година насам.

Тъй като консумацията на антибиотици се увеличава в световен мащаб, лекарите често са алармират за многобройни резистентни бактериални щамове.

Екип от учени в Австралия предупреди през септември за разпространението на бактерии, имунизирани срещу всички известни лекарства. Превъзходният, стафилококов епидермидис например, може да причини тежки инфекции и смърт.

От тези над 670 000 инфекции със супербактерии в Стария континент през 2015 г., близо две трети са настъпили в болнични заведения, където по принцип се чувстваме най-сигурни що се касае до нашето здраве.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Превъзходният, стафилококов епидермидис"? Вероятно, нескопосан превод, отново! Цветелинчо, английски език може и да си понаучил, но българският ти куца! И запетаята няма място там! Днес.бг, подбирайте си сътрудниците!
10
4
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 2 години
ОМГ... коментарите са една обобщена картинка на милия ни БГ манталитет. Все някой ни души, трови, заразява, трепе, ЦРУ-та, Сороси, Кемтрейлсове и т.н... и т.н... то болести нали има от оня ден. То преди нали не са мрели хората от вируси, като пилци... Пак добре, че през средновековеито ЦРУ-то с тая техна чума не са изтрепали целия континент :D :D :D... положението е анти конти с тоя наш начин на мислене, дет все некой ни мъчи нас бедния народец, ама най-големия мъчител сме си баш ние :D
9
4
 
5
 
! Отговори
Папугай преди 2 години
А кой ги разработва новите зарази и вируси и ги пуска всяка година над народите !? Не е баба Пенка и дядо Гошо вервайте ми ! А някой облечен във военна униформа , в фарма бяла престилка , в парламентарна униформа и т.н. ! Има си биологични лаборатории за новите генно-модифицирани зарази из цялата планета пръснати ама вие си вярвайте ,че всичко се случва случайно !?
8
4
 
10
 
! Отговори
пецата преди 2 години
няма страшно, произвеждат се постоянно нови бактерии и вируси в американски лаборатории за да се харчат пари за лекарства , дано да се заразят и богаташите и да умират наравно с бедните хора
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бактериофагите са отхвърлени през 40-те години в полза на антибиотиците. Това са вируси, които унищожават болестотворните бактерии без странични действия и алергии, за разлика от антибиотиците. Произвеждат се в Русия...
6
2
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 2 години
Просто природата се съпротивлява...когато един вид се размножи прекалено много трябва нещо да го контролира щото ще опустоши всичко...
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и какво? Кога да чакаме да ги пръскат и у нас??
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествен подбор. Вместо ние да се нагаждаме, ние очакваме, че сме по-умни. Всяка "подредба" във хаоса води до по-голям. Бактериите и вирусите са едни от най-простите живи структури и те се адаптират най-лесно. Ние убиваме по-безобидните от своя вид и се появяват по-устойчиви или други от друг вид "еволюират" към оцеляване. Борбата е по-жестока, но по-просто устроените и адаптивни оцеляват.
3
3
 
7
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 2 години
и отКъде се взеха тия бактерии ?!?! не може да има толкова бактерии резистентни на всяквви лексрства освен ако не са направеи в некоя лаборатория я на ЦРУ я на Моссад или нещо от тоя сорт !
2
0
 
7
 
! Отговори
Azz-ът преди 2 години
Италия бъка от африкански и арабски болести! +корупцията и в болниците.... Много малко са умрелите!!
И отдавна се казва че е "болестоопазване" а, не, здраве опазване!!!
Наистина, много малко са бройките в Европа!
Вземете читави мерки и теглилки и направете цифрата 7 цифренна!
Дреболии те не ме интересуват!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, да започвайте сега да ни внушавате, че пак сами сме си "виновни" за това заради антибиотиците, които пием и ние като тъпи овце ще повярваме. И хич не е заради тъпкането на животните с хормони и лекарства във фермите и въобще няма вариант да са създадени в някоя лаборатория "супербактерийките"