Брюксел обмисля да сложи край на преговорите с Турция

Дава условия на Ердоган да пусне затворниците и да дружи със съседите
Обновена: 8 ное 2018 06:39 | 7 ное 2018 21:55,
43
Брюксел обмисля да сложи край на преговорите с Турция
Снимка: Reuters, архив

Еврокомисарят за разширяването на ЕС Йоханес Хан заяви, че Европа трябва да прекрати преговорите за членството на Турция, тъй като не е реалистично те да приключат в обозримо бъдеще.

Още по темата
В интервю за германския вестник “Ди Велт”, публикувано във вторник, Хан казва, че “в дългосрочен план би било по-честно към Турция и към ЕС да се промени посоката и да се сложи край на преговорите за членство”.

Според него диалогът с Анкара трябва да продължи като се води в посока изграждането на ново стратегическо партньорство в области от взаимен интерес.

Запитан дали това е официалната позиция на Европейската комисия, говорител на председателя й Жан-Клод Юнкер днес заяви, че единствен Юнкер може да говори от името на Комисията. Решението на Комисията е преговорите да бъдат запазени, добави говорителят.

Той подчерта, че за да продължи процесът, Турция трябва да продължи да прави реформи, да освободи задържаните по политически причини и да поддържа добри отношения със съседите си.

Мнението на Хан обаче не е изненада, след като през юни Европейската комисия не поздрави президента
Ердоган със спечелването на предсрочните избори в Турция. Вместо това върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят Хан предложиха от името на Съюза продължаване на диалога по теми от общ интерес като миграцията, борбата с тероризма и стабилността в региона.

Турция е най-дългогодишният кандидат за влизане в ЕС. От 2005 г., когато преговорите започнаха, е затворена само 1 от 35 преговорни глави и се преговаря по 16. След потушения опит за преврат през 2016 г практически преговорите са замразени и екипите на Брюксел и на Анкара не се срещат.

В ежегодния доклад на Европейската комисия, издаден през април, се казва, че Турция се отдалечава от членството, особено по отношение на съблюдаване на основните права, демократичните свободи, правосъдието и върховенството на закона. Брюксел смята, че много от мерките, взети от властите след опита за преврат за непропорционални.

Преди месец Европейският парламент одобри намаляване със 70 млн. евро на предприсъединителната помощ за Турция за тази година заради проблеми с демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите.

Парите ще бъдат извадени от програмите за Турция и пренасочени към фонда за Африка (€28 млн) и за хуманитарна помощ за Сирия( 42 млн).

Миналия ноември Европарламентът и страните членки се разбраха да замразят помощта, за да дадат шанс на Анкара да се поправи. Това не се случи и затова средствата ще бъдат окончателно отнети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
18
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
А Турция обмисля да олаби мигрантите за Брюксел!
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11. Европа се оправя и без танкове. Полша си навлиза в Русия с частни фирми. И се развиват фирмите на руска територия успешно. Истанбул не е Турция. В един момент ще се отдели и от Турция. Остава в ЕС.
11
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от Ориента още ли лазят пред вратите на Европа?Отсвирвайте ги,без това полза от турчин няма!
10
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква дума имат в ЕС тия смешници немците, една Полша ги гаври яко и за нищо не се съобразява с тях. Гърците издигаха плакати на Меркел в нацистко облекло. Ердоган не е спрял да ги плюе и дразни, а те не смеят да гъкнат, само скърцат със зъби. Половината им танкове са извън строя, нямат ядрено оръжие, нямат флот, а няк'ва фармацефтка им е главнокомандваща. Само тука овчото бг стадо възхвалява тези смешници, които цяла Европа не може да понася.
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юнкер ... изтрезнявал ли е скоро??
8
10
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Турция си е в Евросъюза,само че не го...знае.Когато го...научи,ще иска да...излезе,но ще бъде...късно.
7
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преговорите няма да престанат никога защото Германия има икономически интереси от турските пазари. А в ЕС последна дума има Германия.
6
8
 
27
 
! Отговори
Тюрк преди 5 години
Една добра новина!
5
7
 
24
 
! Отговори
българина преди 5 години
като не могат да вкарат високата порта през централната порта, юдеите ще вкарат фесовете през комшулука! без визи, свободна търговия и достъп до пазара, но без субсидии, голям праз. ще получат всичко но без евро безмозъчни регламенти.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иска да вкарат всички мръни ман#гали в европа да я разпаднат тва им е целта. Да убият християните и да идат в *** раи
3
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението на Турция е вече с два милиона повече от населението на Германия. Да не са луди да ги пуснат в Ес.
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Край на лъжите, че преговарят. Турция би имала влияние колкото Германия, Франция в Евросъюза. Ще има колкото тях депутати. Те трябва да са луди да пуснат Турция в Евросъюза. Сега излиза Великобритания с 60 милиона население. Ще се наредят до германия да командват Европа. Нека сложат край на лъжите.
1
7
 
38
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ако приемат Турция трябва да приемат и Русия. Тези държави са източни погранични държави на Европа. С друга култура, обичаи и традиции. Европа трябва да бъде в добри отношения с Турция и Русия които са естествена преграда и защита за нея.