Евросъюзът продължава с Пакта за миграцията и без България

Еврокомисията изрази съжаление за "национални решения" в някои членки
14 ное 2018 07:00,
118
Евросъюзът продължава с Пакта за миграцията и без България
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще продължи с подкрепата си за Глобалния пакт за миграцията на ООН, въпреки че някои от неговите членки няма да го подпишат. Това съобщи комисарят за хуманитарната помощ Христос Стилянидис в Европейския парламент в Страсбург късно снощи.

"Съжаляваме, че някои членки на ЕС решиха да не подкрепят Глобалния пакт за миграцията. Това си е тяхно национално решение, което не засяга позицията на Комисията", заяви комисарят в пленарната зала, където се проведе дебат по отношението на еврочленките към документа.

Той добави, че никоя държава не може сама да се справи с миграцията, но "заедно можем да създадем механизъм за управление на човешката мобилност". Комисарят увери, че Еврокомисията "категорично подкрепя Глобалния пакт за миграцията и ще се включи активно в следващите етапи".

Още по темата

Стилянидис обясни, че Комисията е участвала в изготвянето на текста на Пакта за безопасна, организирана и законна миграция и чрез мисията си към ООН е подпомагала и страните членки в преговорите, за да е сигурна, че "европейските приоритети са отразени в окончателния текст".

"Текстът не е перфектен и страните от ЕС трябваше да направят компромиси в по време на преговорите, но като цяло имаме основания да сме доволни от Глобалния пакт за миграцията", заяви Стилянидис.

Той увери, че Пактът няма да има задължителни правни последици, ще намали незаконната миграция, ще подобри положението на мигрантите и ще подпомогне борбата с трафика на хора.

След САЩ и Австралия, които се оттеглиха още по време на преговорите, никоя членка на ЕС не се отказала официално да подпише документа. Засега само Унгария и Австрия са анонсирали намерения да направят това. Резерви са изразили и Полша, Чехия и Хърватия, стана ясно по време на дебата. Евродепутатите включиха и България сред неподкрепящите, макар че правителството още не е приело официална позиция, след като Съветът на коалицията реши в понеделник Пактът да не се подписва.

"Ние имаме общ интерес за намиране на общи решения. Глобалният пакт е такова решение, което ще допринесе за по-добро управление на процеса", заяви Стилянидис.

Според него не отговарят на истината твърденията, че документът е правно ангажиращ, ограничава националния суверенитет за вземане на решения и окуражава миграцията. В понеделник шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрази съмнения, че страните, които имат възражения, познават съдържанието на документа. Стилянидис обясни, че Пактът представя добри практики и политики, които няма да са задължителни за подкрепилите го държави.

Европарламентът също поддържа пакта за миграцията. В резолюция, одобрена от 517 от 751-те евродепутати през април, парламентът подкрепи целите на Пакта, призова страните от ЕС да се обединят около обща позиция и поръча на дипломатическата служба на ЕС да убеди повече държави по света да се включат, за да осигурят успеха му.

Европарламентът ще изпрати делегация на конференцията в Мароко през декември, където той ще бъде приет.

От трите основни институции без обща позиция остава само Съветът. Причината е че по време на българското председателство Унгария блокира даването на мандат за преговори на Европейската комисия. През юли австрийското председателство вкара за обсъждане проектотекста на Пакта, но до обща позиция отново не се стигна и всяка държава членка сама ще преценява дали да даде политическа подкрепа за документа в Мароко през декември и ще го гласува ли на сесията на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк през януари.

По време на дебата в Страсбург някои евродепутати призоваха Австрия, която обяви преди седмица, че също обмисля да се оттегли от документа, да се откаже временно от председателството си на Съвета на ЕС за време на конференцията на ООН в Мароко, тъй като с позицията си не може да представлява Съвета.

Глобалният пакт е първото международно споразумение за миграцията в историята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Като не е правно ангажиращ, не е задължителен да се спазва от приелите го страни,защо се подписва?Това е най-голямата лъжа,която ни пробутват.Един договор се подписва,за да се спазва.Иначе няма нужда от него.
42
0
 
28
 
! Отговори
сравнение преди 5 години
Когато арабите нападат по суша и море Византия,Кан Тервел се притичва на помощ на византийския император и византийците,въпреки,че няколко години преди това са воювали и не са били в добри отношения,но ги спасява.За запад когато арабите нападат,баските се бият до край с тях,а франките вместо да им помогнат,заграбват част от земите на баските,използвайки войната.И арабите се заселват там.Чак когато арабите застрашават и франките,франките се сещат да се намесят във войната.Ето каква е разликата!
41
0
 
11
 
! Отговори
Ша съ опраим преди 5 години
До ВескоКорпоративни интереси. Защо да плащаш голям надвик на местните като можеш да си домъкнеш пакита, които да ти бачкат двойно повече за 5 пъти по-малко пари.Няма да простя това на Германия. Поради безмерната си алчност решиха да рискуват всичко и да хвърлят континента в хаус. Проблема на немците е, че патриотизма им е силно размит, корпорациите нямат усещане за привързаност към родината, за ценности. Всичко се върти около парите - колкото повече толкова по добре и на всяка цена!
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ша съ опраимЗащото държавите от източна Европа в своята история непрекъснато са се отбранявали и воювали с нашественици и то с най-мощните,не са имали колонии и не са заробвали народи,нито православната църква е имала някаква власт,освен църковна дейност.Те не са имали агресивна култура,нито лихварство.Докато на запад още 8-9 век започва агресивно,насилствено покръстване на християни и превземане на чужди територии.Тервел се притекъл на помощ на византийците,а баските са ограбени,докато во
39
0
 
15
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Група безполезни хора, спонсорирани от кой знае кого, изсмукали някакъв реферат и карат цял свят да плесне с ръце и да го утвърди без никакви ангажименти!? Е за къв е туй, не мога да схвана. Пък някой може да пробва да ме просветли.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ша съ опраимТо една "сивиливизация" имам тук, *** малиии. ОСобено, като знам, че всичко е чалга и Криско. Да, преди 50 години, може би е било друго, ама аз не се родих тогава, а преди 20.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никоя страна не можела, да се справи с миграцията? Не знам, акоги обестрелват на границата, няма да има много проблеми. Влад Цепеш успява отоманците да възпре така, па някакви, дето идват на сал правен от баннаво кори ли ще се опнат?
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ша съ опраимСтига глупости .В България има най-голямо ромско малцинство в целият ЕС и най-голямо турско малцинство.Част от ромите са мюсюлмани плюс помаци така че имаме и най-голямо мюсюлманско малцинство.
35
4
 
14
 
! Отговори
Ша съ опраим преди 5 години
Различията в мирогледа между Източна Европа и Западна Европа се оказаха прекалено големи. Това са две различни цивилизации на един континент! Запада в продължение на векове е "отворена система" заради колониализма. Имали са досег с цял свят. Докато Изтока е бил сгушен между Русия и Османия и не е имал възможност за експанзия и проучване на нови светове. Мисля че Източна Европа и Западна Европа трябва да си кажат сбогом и да си направят собствени съюзи! СХИЗМАТА е вече факт!
34
1
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"Никоя страна не може да се справи сама с миграцията."А бе трудно ще е. но не и невъзможно!А най-добре да се направи коалиция на страните нежелаещи мигранти,които всъщност са близки една до друга и образуват компактна група.А това нашествие се спира като всяко друго-с воля,огън и меч!В случая плътни минни полета са съвсем достатъчни.Който иска-да минава.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е в решенията и поведението на управлващия "елит",защото той де факто е продажен и управляван от външни на народите сили!Така,че не може от него да се очаква друго,освен безпрекословно изълнение на тези "сили" заповеди!!!ГОЛЕМИЯТ И РЕШАВАЩ ПРОБЛЕМ,Е ПОВЕДЕНИЕТО НА ВСИЧКИ "НАРОДИ НА ЕС",КОИТО СЕ ДЪРЖАТ,КАТО СТАДА ОВЦЕ,С КОИТО ОВЧАРЯТ СИ ПРАВИ,КАКВОТО СИ Е НАУМИЛ!!!Така,че ние,оВчорлЯта,може да си плещим по форумите,докато ни водят към световните кланици,стригайки и доейки ни!!!
32
0
 
15
 
! Отговори
Хм преди 5 години
"ТОЙ увери, че Пактът няма да има задължителни правни последици" ...ЗАСЕГА, мисля си аз.
31
13
 
11
 
! Отговори
Ни бойти ся преди 5 години
България има нужда от 500 000 работници за да не фалира. Населението остарява, младите бегат, ромите се множат, скоро няма да има пари за пенсии, особенно когато спрът еврофондовете това ще е края.Иначе не бой се, и да го подпишат пак никой няма да дойде тука, щото скоро Пакистан и Африка ще са по-развити от БГ джунглата.
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още преди повече от 15г четох статия в коята пишеше как европа ще бъде населена с мигранти от азия и как ще се случи това , чрез войни който ще подготвят миграцията , как ще има война уж с тероризма и ще бъде подпален половиният свят , пишеше че ще ни сложат след това чипове за следена с предлог че са против терористи,всичко се случи точно така само още чипове нямаме , това е разработено от нашите мними братя краварите, ще видим скоро дали ще се заговори за чипове
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този грък нещастен да напълни гърция с техните братя от африка а за нас да не мисли ние може да сме бедни но чистоплътни.
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда да затварят границата. Достатъчно е да спрат помощите. И да подсилят полицията с армейски части.
27
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"заедно можем да създадем механизъм за управление на човешката мобилност". С тези парфюмирани фрази сриозно ли мислят, че ще заблудят някого. Не управление на човшката мобилност, а затваряна на границите за нелегална миграция е единственото нещо, от което Европа се нуждае. Щом Австралия, безапелационно най-добре справящата се с нелегалната миграция страна в света, няма да подпише този документ, значи има нещо гнило в него.
26
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте, аз съм твърдо за ЕС, но тия глупости с мигрантите не са за нас.Много по-богати страни от нас отказаха да подпишат и това е факт.Ние не можем да си оправим пенсионеритес по 200лв пенсия, ще отделяме пари за разни африканци.От къде на къде?Бензина стана 2,40 и народа пощуря, те ще ни карат да храним чужди хора.Ами съжалявам, но това е много тъпо.Германците като искат и милиарди да отделят.Имат дават, няма лошо.Ама ние НЯМАМЕ!Аз предпочитам да се вдигат пенсиите вместо да храним нeгpи.
25
6
 
33
 
! Отговори
до 29-ят пуберитет преди 5 години
До тук води русофобията ! Най - тежкото робство е американското, превръща заробените държави в бананови републики!
24
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NoNameИ къде точно го репатрираш като той си е изхвърлил документите и твърди, че няма държава, в която да го върнеш. Нещата не са чак толкова прости, колкото ти изглеждат