215 наши общини искат ЕС да им плати интернета

ЕК дава 6000 ваучера по ?15 000 за Wi Fi на обществени места
24 ное 2018 11:00,
15
215 наши общини искат ЕС да им плати интернета
Снимка: БТА

215 от 265-те български общини са кандидатствали за безплатен интернет в първия тур от записването за инициативата WiFi4ЕU на Европейската комисия. Тя предвижда отпускането на безвъзмездни средства за изграждане на бърза безжична връзка на обществени места.

Това съобщиха от Брюксел, след като преброиха регистрациите, постъпили на интернет портала на WiFi4ЕU в началото на месеца. Общините имаха 2 дни да се запишат онлайн.

Още по темата

Регистрация са успели да направят над 81% от всички общини в България, което подрежда страната ни сред държавите с най-висок интерес към инициативата, за чието реализиране отговаря българският еврокомисар Мария Габриел.

Според правилата на конкурса Еврокомисията ще плати по 15 000 евро на община, за да инсталира тя безплатен безжичен интернет на обществени места като площади, паркове, гари, болници, читалища, библиотеки, административни сгради и да го поддържа 3 г. Европейската комисия разчита, че безжичната връзка ще позволи на младите да си търсят по-лесно работа и така ще допринесе за изкореняване на наследената от финансовата и икономическата криза висока младежка безработица.

Комисията съобщава, че през първите 10 секунди след отварянето на портала за регистрация, са се записали 4000 общини, което е повече от парите, отпуснати за тура.

Правилата за участие предвиждат разпределянето на чековете да става по реда на записване, като от държава могат да участват не повече от 224 общини, за да има за всички. Парите за първия етап ще стигнат само за около 2800 общини от общо кандидатствалите 13 198.

През декември Мария Габриел ще обяви победителите, общините, след като евроагенцията за мрежите провери дали всички кандидати имат право на участие. Селекцията ще удари най-силно по италианските общини, където заявки са подали 3202 комуни и 2116-те кандидатствали испански общини.

Пропорционално на броя на общините интересът към инициативата изглежда най-слаб в скандинавските държави, където безжичните връзки вече са добре разпространени.

Като цяло обаче конкурсът се ползва с голяма популярност и стана причина за провала на първото набиране на кандидати, организирано през май. Тогава напливът за записване и слабости по интернет портала на Комисията, позволиха регистриране на участници преди официалното стартиране на кампанията. Само за няколко часа 18 000 общини подадоха документи, като 5000 успяха да се регистрират в първите секунди след отварянето. От обяснението на Мария Габриел, която отговаря за програмата, стана ясно, че сайтът е работил само 1 ден. След това той бил дезактивиран по сигнал, че регистрацията не може да се впише.

Месец по-късно Габриел анулира конкурса заради съмнения, че не всички участници са могли да кандидатстват при равни условия. На Комисията й бяха нужни още 5 месеца, за да отстрани пропуските по софтуера на сайта и първият тур беше повторен в началото на ноември.

Брюксел обещава да организира още 2 кръга за набиране като пари по програмата са предвидени за общо около 6000 общини в цяла Европа, а общият  й бюджет е от 120 млн евро до 2020 г.

По данни на Министерството на транспорта в анулирания конкурс са участвали 227 български общини в сравнение с успелите да се запишат сега 215. Всички 265 общини у нас отговарят на условията на програмата.

WiFi4ЕU предвижда Еврокомисията да раздаде ваучери. С тях избраните кандидати ще трябва за година и половина да подготвят проект и да изберат изпълнител, който да извърши инсталирането на Wi-Fi точката за достъп. Връзката трябва да е широколентова и да се експлоатира поне 3 години.

Общините, спечелили пари не могат да участват повторно, докато тези, които не са избрани за ваучер, ще могат да опитат късмета си още два пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кабеларките съсипаха интернет клубовете а бяха евтини и качествени.
11
3
 
2
 
! Отговори
Пелинко преди 5 години
ЕС, Кремъл - какво значение има. Важното е и на село да има нет, не само гроздова и кал
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А след 3-та годинаВ статията пише, че трябва да осигуряват услугата 3 г
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ще стане с интернета като свършат европейските пари
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мария Габриел за премиер.
7
2
 
4
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Ама искайте и пари за презервативи от Брюксел, бе....!За да не се раждат повече ***. от. чета, като вас!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То като в тая столица не мисли за северозапад и Дунавския регион. Нормално е местната власт да се обърне към голямата столица Брюксел
5
2
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
Да направят и безплатно покритие на полуострова,така ще привлекат повече туристи.
4
2
 
4
 
! Отговори
А след 3-та година преди 5 години
Общините ще плащат ли за поддръжка и експлоатация на мрежата ?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се покаже некой нов " Пучдемон"
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на общините искат си столица Брюксел. Усетиха се , но макар и късно. След 10 години.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа срама нямате ей, чудите се кой да ви плаща сметките пък вие да крадете като на олимпиада!