Габриел: Предстои трансформация на работните места

Еврокомисарят в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова
10 ное 2018 21:52, Екип на Bulgaria On Air
95

"Изкуственият интелект има много влияние вече в много сфери. Но трябва да поставим в центъра правилните етични въпроси, включително този, свързан с личните данни. През декември експертна група по изкуствен интелект ще публикува първа версия на Насоки за действие по т. нар. етичните въпроси, свързани с изкуствен интелект," каза в разговор с Милена Милотинова еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел.

"Важно е да идентифицираме кои сектори ще бъдат най-краткосрочно засегнати, в които най-краткосрочно трябва да вземем мерки. Засега нямаме отговор на този въпрос. Едни изследвания казват, че 60% от работните места ще изчезнат, други - 9 %. Но е ясно, че трансформация на работните места ще има," каза още Габриел.

"Искаме като ЕК през януари да дадем на бизнеса и гражданите нова платформа на изкуствен интелект, в която всеки един ще има достъп, така че да съумее да тества своя софтуер", обяви еврокомисарят пред Bulgaria ON AIR.

Продължава работата на Европейската комисия по въпроса за фалшиви новини.

"Проблемът е многоаспектен, няма рецепта-чудо," каза Мария Габриел.

4 големи компании - Twitter, Facebook, Google и Mozilla, са дали индивидуални пътни карти с мерки, които ще приложат за справяне с проблема.

"Те поеха ангажимент да направят конкретни стъпки за намаляване на видимостта на фалшивите новини. Ако до края на декември това не се случи, ще предложа друго решение, в това число и с регулаторен характер. Не могат да ме убедят, че фалшивите акаунти не могат да бъдат махнати," заяви Мария Габриел.

Като пример за кампания фалшиви новини от фалшиви адреси тя даде ситуацията преди месеци в ЕП, когато евродепутати са получавали 6000 имейла на ден със съдържание, защитаващо една от тезите в големия дебат за авторските права. В съдържанието на имейлите бил ясно доловим интересът на големите компании. В началото получателите на тези имейли са мислили, че те са изпратени от реални субекти.

Вижте целия разговор на Милена Милотинова с Мария Габриел във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би България ще се оправи, когато започне да се управлява от изкуствен интелект.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се казва "многоаспектен", а "мултиаспектен". Не са ли учили чужди езици? Замърсяват речта с български частици на речта.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предстои да.А дано запълните празните работни места с роботи та да престанете да влачите кафяви човечета на социални помощи от всяка воняща дупка на планетата Земя с някакви безумни политики как те щяли да работят,учат,чистят,правят дечица,ходят на училище и да плащат данъци за пенсии.
60
0
 
4
 
! Отговори
проблем ли виде? преди 5 години
Проблемът е многоаспектен, няма рецепта-чудо," каза Мария Габриел.много важно откритие достойно за смях
59
0
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Това политическо говорене стана противна за огромна част от хората. Световната политика се изразява в това да се създават проблеми, след което "спасителите" ни предоставят решение с цел нашата защита.Създадоха безброй войни, тероризъм и бежанци, за това бюджетите за армия големеят без съпротива от хората, създадоха "изкуствен интелект" който не е нищо друго освен алгоритъм който филтрира интернета, пак с цел нашата сигурност от вредни новини.Сложете си поне по читави представители, че направо.
58
0
 
5
 
! Отговори
дреме ми преди 5 години
А дано и твойто го трансформират, че арабелата на ъгъла търси продавач за дюнерджийницата си!
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ТЕЗИ 93 000 ЧИНОВНИЦИ - ХАЙЛАЗИ?КОГА ЩЕ СЕ СВИЕ ТЕХНИЯТ БРОЙ.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на какво се радва тая Гаргамел, че хората ще останат безработни ли, вместо да се бори със системата тя дошла да ни уведоми за некакъв си изкуствен интелект дето пращал по 6 000 имейла на ден под формата на фалшиви новини и се бори за неговото внедряване тая трябва да я съдят за кибертероризъм на най-високо ниво.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като ще се свиват работните места, защо са ви милионите мигранти?Създайте им нискоквалифицирана работа в родните им страни - да строят водохронилища, да засаждат гори и по този начин да се борят с климатичните промени, които ще ги изгонят от родните им страни.Научете ги да работят земеделие, а не да чакат на самолетите с помощи, които им изсипват храната, която се раздава на брой гладни гърла. Като при ромите, колкото повече деца, толкова повече помощи, толкова помвече мигранти към Европа.
54
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната калинка.Изсмислиха и специална комисия, че да и намерят място - Дигитализация.Само като я видя ими е ясно колко има идея от ИТ.
53
0
 
26
 
! Отговори
благодарим ти преди 5 години
Благодарим ти Габриелова, за нищото, което ти правиш!
52
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно безполезен чиновник,правещ усилено НИЩО и получаващ огромна заплата!Работата и е да гледа с налудничава усмивка и да повтаря няколко безмислени мантри!И не е само тя!Тези "експерти" ни определят живота и в повечето случаи го правят по-сложен и труден!
51
0
 
1
 
! Отговори
ГАРГАМЕЛ преди 5 години
Не съм съгласен с по-долу пишещите ...
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ти го на'лузи човек у мършавия и лъжлив nъpgyлнuk!!!
49
0
 
15
 
! Отговори
Тази преди 5 години
безцицовата, рано сабалем - определено поличба или липса на възпитание!
48
0
 
14
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
Не съм съгласен с теб -- защото най-големия успех в програмиране на Боче е програмата ,,донеси ми пръчката ,,към кучето му което е поне 3-пъти по здраво стъпило на земята от този ,,лебед ,,брюкселски хипер кибер отнесен в розови фантасмагории..
47
1
 
34
 
! Отговори
Kалинка преди 5 години
Тази герберски калинка взема една торба пари за да говори празни приказки. Кажи ни бе моме, с какво твоето евродепутатстване помогна на българския народ да живее по добре.Аман от празнодумни тикви.
46
0
 
21
 
! Отговори
кибер коза преди 5 години
Първо писах и после прочетох по-долните коментари при което въздъхнах облекчено ,че повечето хора мислят за ,,мадамата,,като мен.... с какви трудови стажове е ,хубаво учила е на стаж е била някъде и хоп по всички телевизии да ни разказва отвлечени приказки ...някаква напудрена и набързо изтипосана пред всички история.... отделно така прокламирано електронно бъдеще ни се представя в някаъв налудничав екстаз твърде едностаранчиво -- аз виждам толкова недостатъци, че хубавото му изчезва мигом.
45
0
 
20
 
! Отговори
кибер мотика преди 5 години
Таз нахъсена дама хич не знае къде е--еврото и лайфа са и бъгнали мозъчето -- половината Б-я и всичко на село е в каменната ера тя ми говори като футуролог какво ще бъде ,стигнахме до там за бълнуване пари да се вземат и то милиони--малко съм си расист и се питам не можеше ли да е някоя Мария Петрова ,Тодорова ами нашите интереси се защитават от хора който си карат лайфа в Брюксел и изобщо не ни подхождат по бит и манталитет , а и все повече се отдалечават и за финал скоро мотиката няма да стан
44
0
 
19
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Изкуственият интелект на този робот е програмиран от лицето Бойко Борисов, автор на забележителния труд Психофизическа подготовка на личния състав и читател на Винету. Ето какво се е получило.