Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!

Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19
5 дек 2018 11:30,
93
Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!
Снимка: Reuters

Румънците харчат най-голям дял от семейните си бюджети за храна и безалкохолни напитки, показват данните на Евростат за 2017 г.

През миналата година средните разходи на румънското домакинство за трапезата са били 27,8% от всички разходи.

Каталин Стойка, професор в Националното училище за политически и административни науки, заяви, че зад по-високите проценти в Румъния се крие бедността.

Някои румънци казват, че страховете от комунистическо време, когато е имало недостиг на храна, определят начина им на пазаруване, допълва тя, цитирана от БТА.

След северните ни съседки в класацията на Евростат следват Литва и Естония съответно с 21,6 и 20.3%, а България е четвърта с 19.2 на сто.

За сравнение средният европеец отделя само 12.2% от разходите си за храна, а специално британците, които държат рекорда, харчат 8.2 на сто.

Огромните разлики в тежестта на разноските за храна са лесно обясними. Цените на храните в по-бедните държави от ЕС растат по-бързо от доходите и са по-близо до средното за ЕС ниво от заплатите и пенсиите -  затова и "отхапват" по-голяма част от семейния бюджет.

Всъщност резултатът за България очертава добра тенденция. През 2001 г. 44% от домакинските разходи у нас бяха за храна и безалкохолни, а сега делът на тези стоки е под 1/5.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще добием по-ясна представа, ако бъдат добавени още няколко цифри.Както пише по-долу Zeus, каква част от месечния ни доход отива за покриване на сметки и данъци?След това да видим какъв процент от парите си даваме за цигари, алкохол и ежедневно придвижване с личен автомобил дори и там, където има удобен обществен транспорт. А по колко мобилни телефона поддържа всеки член от семейството ни и каква им е цената? Защото има и евтини, но повечето от нас искат слушалказа над 1 000 лв.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-малко за храна,защото повече отиват за други неща.....простичко е.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AMI NEMA PARI, KVO DA PRAIM.
2
3
 
41
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Къде е добрата новина, просто след като си платим сметките и данъците не остават пари за храна
1
3
 
36
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
Поредната измислена новина. Аз не усещам да харча по малко за храна,напротив за продукти от първа необходимост давам вече повече пари . За глезотии и екстри изобщо не мисля.