Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!

Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19
5 дек 2018 11:30,
93
Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!
Снимка: Reuters

Румънците харчат най-голям дял от семейните си бюджети за храна и безалкохолни напитки, показват данните на Евростат за 2017 г.

През миналата година средните разходи на румънското домакинство за трапезата са били 27,8% от всички разходи.

Каталин Стойка, професор в Националното училище за политически и административни науки, заяви, че зад по-високите проценти в Румъния се крие бедността.

Някои румънци казват, че страховете от комунистическо време, когато е имало недостиг на храна, определят начина им на пазаруване, допълва тя, цитирана от БТА.

След северните ни съседки в класацията на Евростат следват Литва и Естония съответно с 21,6 и 20.3%, а България е четвърта с 19.2 на сто.

За сравнение средният европеец отделя само 12.2% от разходите си за храна, а специално британците, които държат рекорда, харчат 8.2 на сто.

Огромните разлики в тежестта на разноските за храна са лесно обясними. Цените на храните в по-бедните държави от ЕС растат по-бързо от доходите и са по-близо до средното за ЕС ниво от заплатите и пенсиите -  затова и "отхапват" по-голяма част от семейния бюджет.

Всъщност резултатът за България очертава добра тенденция. През 2001 г. 44% от домакинските разходи у нас бяха за храна и безалкохолни, а сега делът на тези стоки е под 1/5.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
1
 
! Отговори
GG преди 5 години
До 22Ти май никога не си работил, че даже и джобс бг не си и отворил. За 500 лв работех преди 10 години и то неквалифицирана работа. Жалко наистина... какво искаш после ?
24
3
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
В телеграфен прочит - абсолютно точно казано от вас !
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. според заглавието да гладуваш е добра новина!
22
4
 
22
 
! Отговори
42 преди 5 години
Дрън-дрън.Българинът е зле, некачествено и бедно хранен, а цените на храните нараснаха средно с 20 процента за последните два месеца.
21
5
 
26
 
! Отговори
шаш до 15 преди 5 години
1200 лв. средна заплата е изкуствено надута , нереална цифра. Кой и къде взема толкова? Браншовете с такава заплата са малко, основно и масово са със 550- 600 до 700 лв.Да не се познаваме на пенсионерските ненормално нереални за живот - 210-250 лв.При този роден пейзаж за каква покупателност говорим ?За мен написаното в цифри е гавра с бедността на милионите българи.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това наистина е добра новина, все по-малко се яде. Правилно - борба със сърдечните заболявания.
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни сравнявате с румънците бе ние сме с 20 години напред?
18
4
 
4
 
! Отговори
безплатен съвет преди 5 години
Как да сме добре, като работим 21 дни, а ядем 31. Тези цифри трябва да обърнат и ще харчим по - малко за храна. Някоя друга диета, пости , лечебно гладуване и току виж сме излезли на плюс.
17
6
 
13
 
! Отговори
Невена преди 5 години
Изобщо не се интересувам от статистиките, всеки усеща най-добре по джоба си истинското положение.Не може да сме най-бедни,най-болни, застаряваща нация с най-скъпи лекарства, храна, горива и да си отчитаме нещо, дето само на цифри изглежда добре.Нали знаете приказката, аз ям картофи, а шефът ми месо, ама двамата мусака,та така и със статистиките!!!
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то от луксозни коли и скъпи почивки пари за храна остават ли?Скоро изобщо ще спрем да я купуваме-вода от реката,храна от гората...Да ви е сладко,ББ и ЦЦ!
15
7
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ако на ден с такваз новина,пристига поне още една,само да не е гербарска лъжа,ще кажем "Не на глада".Ако си бръкнав джоба сега,и хвана излишна пара,тогаз по Коледа вярвам и аз,че ставали чудеса.
14
20
 
3
 
! Отговори
GG преди 5 години
Кви сте вие драскачи бе? Няма да спрете да се оплаквате и това е ! Размърдайте си малко мозъка и помислете, а не се водете от статиийки във фб... 44 % от 200 лв средна заплата прави 88лв средно за храна/месец. 19 % от 1200 лв средна заплата през 2018 прави 228 лв... 228 лв 6 пъти по голямо ли е от 88 бее ? *** хейтъри, не можете да признаете, че най накрая се прави нещо в тая държава...
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Логично е щом разходите за Застраховки и Такси растат разхода за храна да намалее защото дохода от Заплата не расте и трябва ръста на ГО и Такси да се компенсира с намаля не на разхода ни за храна.
12
5
 
20
 
! Отговори
Баба Гицка преди 5 години
Пълна лъжа. Храната е много скъпа.
11
5
 
27
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Не знам дали е добра новина, но е весело- комична. Храната в България освен, че е с ниско качество е и скъпа. А пропорционално на доходите е възможно да е и най-скъпата в Европа. Тази новина е пълен фейс.
10
5
 
17
 
! Отговори
1 преди 5 години
Харчат защото могат да отделят толкова... Така написана статията е абсолютна манипулация.
9
5
 
17
 
! Отговори
С преди 5 години
Даваме за храна по-малко , защото разполагаме с все по-малко за разходи.Доходите ни НЕ растат успоредно с цените и сме принудени да затягаме коланите на макс..За храна е всичко след домакинските разходи.Факт !
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е по малко харчим щото стоим гладни и без пари.
7
4
 
22
 
! Отговори
Варна форевър преди 5 години
Това е така, защото българина гладува! Ало редакцията.... Какви са тия статии ?!
6
5
 
17
 
! Отговори
vvv преди 5 години
Кой ги пише тези статистики, не знам? Това е абсолютна лъжа и заблуда!