В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!

Западни медии за четвъртия ден на протести срещу Орбан
17 дек 2018 12:00, Елка Василева
117
В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!
Снимка: Reuters

Няколко хиляди унгарци излязоха вчера на демонстрация в четвъртия ден на протести срещу премиера Виктор Орбан, един от най-отявлените националистически лидери в Европа, и срещу закон, който ще изисква от трудещите се да работят до 400 извънредни часа годишно.

През 12-годишното си управление в последните 20 години Орбан прие редица спорни закони, бетонирайки контрола върху съдилищата, университетите, централната банка и почти всички медии в страната, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Вчерашните протести са ново и различно предизвикателство за властта на Орбан. По-рано този месец 83 процента от унгарците заявиха в допитване, че не одобряват трудовия закон. Унгарските профсъюзи, които като цяло не реагираха на репресивните мерки на министър-председателя срещу медиите и университетите, този път се включиха в борбата.

Протестите се превърнаха в платформа за изразяване на общия гняв срещу Орбан, чиято партия ФИДЕС контролира две трети от парламента и това положение ще се запази поне до следващите избори през 2022 г. Дотогава Орбан ще е управлявал Унгария през половината от посткомунистическата й история, подчертава "Уолстрийт джърнъл".

Уличните протести срещу нетолерантното управление на унгарския премиер Виктор Орбан се засилиха, след като хиляди хора, настояващи за независими съдилища и свободен печат, се събраха пред сградата на държавната телевизия в Будапеща, поведени от парламентаристи от опозицията, посочва "Блумбърг".

На вчерашния, четвърти протест се стекоха значително повече хора в сравнение с предишните въпреки студа. Разрастването не протестите свидетелства за острата реакция срещу все по-силната централизация на властта при управлението на Орбан. То е белег и за отчаянието на гражданите, и на опозицията от невъзможността да влияят на политиката, отбелязва "Блумбърг" и също припомня, че управляващата партия разполага с мнозинство от две трети в парламента и може да прокара всеки закон без подкрепата на опозицията.

Вчерашната протестна демонстрация, организирана от опозиционни партии, студенти и профсъюзи с искане на свободни медии, оттегляне на законодателство за извънредния труд и независима съдебна система, беше до голяма степен мирна, докато полицията не използва сълзотворен газ срещу множеството, събрало се пред телевизията късно снощи.

На един транспарант се четеше: "Всичко, което искам за Коледа", е демокрация, съобщи уебсайтът "Хъфингтън пост". Министър-председателят Виктор Орбан се самоопределя като спасител на християнската култура в Унгария от мюсюлманската имиграция в Европа и по-рано тази година спечели трети пореден мандат. Вчера неговата партия ФИДЕС заяви, че зад "уличните размирици" стоят престъпници, и обвини родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, че подклажда протестите.

Британският в. "Индипендънт" цитира участник във вчерашното протестно шествие, студент по социология, който казва, че недоволството се засилва и че приетите през седмицата два закона не служат на интересите на унгарския народ. Г-н Орбан нееднократно влиза в конфронтация с европейските лидери в Брюксел, след като увеличи контрола си върху съда и медиите. Организации за защита на гражданските права определиха новия закон за съдилищата като поредно посегателство срещу демократичните институции при управлението на Орбан, допълва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
то инак, тези, които протестират там си нямат и най-бегла идея какво е работа. за това много подобни протестират и се вълнуват срещу брекзита. няма пари за заплати за еврокомисари, евродепутати и всичкото шуро-баджанашко войнство около тях, а какво остава за бонусчета, безотчетни и др. благинки и евроатлантическите "ценности". колкото до демокрацията. по-добре внимавакте какво си пожелавате за коледа, че виждате сами какво става във франция: палки, ледени водни струи, газ, пластмасови куршyми..
76
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ще протестират, я! и на вас да ви отнемат добре платеното местенце в офис за нищо работа и вие ще протестирате... всъщност вие, не. но ако шефът ви, който позорно е изгонен от държавата, която все още има граници ви каже, че няма да ви върне на "работа", ако не протестирате, ще помъкнете и два-три рояла на мегданя. за пари всичко може в днешни времена...
75
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Ели - Христос не е евреин! Не е имало древен изсраел, не е имало Моше и не е имало разсичане на море, не е имало изход, не е имало обетована земя, Мария не е еврейка защото за евреите девствеността е мръсотия. Апостолите не са евреи, а ченгето на синедриона Авел е изпратен да руши християнството отвътре. Човеците, елита на бялата раса са създадени от Бога - този "който е на небето", а всичко друго, милиардите са *** (не недочовеци), създадени от дявола йехова - те и вилнеят от яд.
74
2
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: Муспи,Христос е евреин бе душко, спри се!И Мария е еврейка, и апостолитенай-вече Саул, Савел, Павел - роден в еврейско семейство.Да те светна конспираторе, нещата не опират до Коран, Библия, будист, мюсюлманин..., опират до Човек и Нечовек.В момента се борят няколко ложи, ама няма как да го знаеш, в общи линии на Доброто и Злото, и затова ставаме свидетели на абсолютно противоречиви тектоники и динамични събития във Ф-я, Б-я, Г-я, У-я, Р-я, САЩ.Аман от непросветени отворковци!
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мумията Срс здраво се е захванал с Унгария!!!Явно идеята му с "Кервана" който организира на границата между Мексико и САЩ се провали!
72
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Всички социални системи - капитализъм, социализъм и каквото и да е, даже и оазисите християнските манастири, имат за тартори евреи, а това е волята на дявола а на него е даден света. Изхода е само един, знае се от всеки , но демокрация е и всеки знае да мълчи, при комунизма все пак можеше да се говори тихо, между приятели: Пълното, до крак избиване на евреите е благословения от Бога изход! Те не са одушевени същества и това ще е само санитарна акция. Кога, защото вече се губи търпение? Скоро!!
71
0
 
1
 
! Отговори
до Икономиста преди 5 години
Книжните Пари са СВОБОДА ! Ако съществуват само Е-пари, кой ще контролира банките ?Каква е моята сигурност, че утре банките няма да сложат високи такси за всяка трансакция и въобще, че няма да изгубя спестяванията си. Помисли и за контрола и прозрачността при всяка трансакция - основа за създаване на лични ПРОФИЛИ на всеки потребител, не е изклщчен и държавен контрол.
70
0
 
7
 
! Отговори
АзГ преди 5 години
Знаете, че зад Bloomberg и Huffington Post стои естаблишмента. Достаъчно е да прочете в нета кои са Arianna и Michael Huffington - нефтен магнат. Ариана се представя като "прогресивна популистка", сега е шеф ан Борда на Директорите на Uber,създаващ неприятности на много таксиметрови фирми в Европа. Повечето унгарци и европейци желаят за Коледа ПО-МАЛКО МИГРАНТИ ! Измислената от Елита "демокрация" е със абстрактни стойности без съдържание.
69
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен А ти си поредния ***, който не прави разлика между тоталитарен режим и икономическа система. Аз съм радетел за въвеждането на планова икономика, като единствената разумна система. Икономиката трябва да бъде фокусирана върху наличните ресурси и благата, които могат да бъдат произведени от тях. В момента всичко е фокусирано върху това дали имаме достатъчно пари, да направим едно или друго нещо..., а не върху това каква е ралната възможност да го направим.
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистЯ си кажи, че си комунист, не икономист!
67
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 74Много правилно разсъждаваш! Парите сами по себе си са източник на корупция и изкривяват пазарната система. Парите и банките трябва да бъдат премахнати, както и пазарната система, която заробва хората. Възнагражденията на хората могат да бъдат под формата на електронни пари/точки, даващи достъп на работещите, както и на тези, които не могат да си намерят работа до определени блага или услуги. Разбира се, тези, които не работят, е редно да получават само базов пакет от блага...
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията е едно недоносче!Комунизма е демокрацията са двете страни на една и съща монета!Тази монета (система) се нарича съвременен робовладелски строй. Еврейския международен банков картел манипулира и управява цялото човечество чрез монетарна политика, фалшиви пари без покритие, дългове и контролирана инфлация.Който контролира парите - той контролира света! А политиците са просто едни пионки-еднодневки.
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан е просто един хитрец, гледащ себе си и семейния клан. Супер смешни са тези, които твърдят, че едва ли не целта на живота му е да помага на Русия и Путин. Досега в ЕС имаше няколко гласувания за санкции срещу Русия. Ако имаше само един глас против, санкциите падаха. Но всички държави вкл. и Унгария на Орбан винаги гласуваха " За" санкциите. Много прикази, ама не излиза от ЕС. Като Ципрас и Салвини- против ЕС и еврозоната, докато спечелят изборите. После- нито дума за излизане и от двете.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано видите разликата м/у унгарците и българите .Станеш ли упрявляващ в Бг може да правииш каквото си искаш.
63
1
 
17
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
Ами като искат за коледа демокрация- да заповядат в България! Тук могат да видят бруталното лице на т.нар. демокрация, включително тонове ***, клошари, ровещи по кофите, мръсотия, сигания, но и богаташи с последен модел западни(японски) автомобили, живеещи в жилища(кварталчета) от затворен тип!
62
3
 
3
 
! Отговори
Така като гледам преди 5 години
на унгарците им е свършил сълзотворния газ
61
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популистите като Орбан няма да си отидат така лесно,защото вече разполагат с много пари.
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След случая Кашоги ,като прочета демокрация ,ми се по.връща .
59
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсва обективност, това в най-лошото тук. Тоталитаризъм има, но той е от страна на НПО либералните кукловодите, които без да са избирани, винаги са представят за гласа на обществото, винаги силово налагат интересите, без дебат, без гласуване, абсолютно недемократично.
58
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната либерастка пропагандна статия пълна с лъжи, полуистина и манипулации! Демокрация било само тогава когато левите либестки медии кажат, нищо че Орбан е избран на демократични избори и изпълняна мандата си според конституцията. Излезли хиляда красливи хипита и вече всички трябва да им играят по свирката, нищо че за ФИДЕС са гласували милиони!