В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!

Западни медии за четвъртия ден на протести срещу Орбан
17 дек 2018 12:00, Елка Василева
117
В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!
Снимка: Reuters

Няколко хиляди унгарци излязоха вчера на демонстрация в четвъртия ден на протести срещу премиера Виктор Орбан, един от най-отявлените националистически лидери в Европа, и срещу закон, който ще изисква от трудещите се да работят до 400 извънредни часа годишно.

През 12-годишното си управление в последните 20 години Орбан прие редица спорни закони, бетонирайки контрола върху съдилищата, университетите, централната банка и почти всички медии в страната, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Вчерашните протести са ново и различно предизвикателство за властта на Орбан. По-рано този месец 83 процента от унгарците заявиха в допитване, че не одобряват трудовия закон. Унгарските профсъюзи, които като цяло не реагираха на репресивните мерки на министър-председателя срещу медиите и университетите, този път се включиха в борбата.

Протестите се превърнаха в платформа за изразяване на общия гняв срещу Орбан, чиято партия ФИДЕС контролира две трети от парламента и това положение ще се запази поне до следващите избори през 2022 г. Дотогава Орбан ще е управлявал Унгария през половината от посткомунистическата й история, подчертава "Уолстрийт джърнъл".

Уличните протести срещу нетолерантното управление на унгарския премиер Виктор Орбан се засилиха, след като хиляди хора, настояващи за независими съдилища и свободен печат, се събраха пред сградата на държавната телевизия в Будапеща, поведени от парламентаристи от опозицията, посочва "Блумбърг".

На вчерашния, четвърти протест се стекоха значително повече хора в сравнение с предишните въпреки студа. Разрастването не протестите свидетелства за острата реакция срещу все по-силната централизация на властта при управлението на Орбан. То е белег и за отчаянието на гражданите, и на опозицията от невъзможността да влияят на политиката, отбелязва "Блумбърг" и също припомня, че управляващата партия разполага с мнозинство от две трети в парламента и може да прокара всеки закон без подкрепата на опозицията.

Вчерашната протестна демонстрация, организирана от опозиционни партии, студенти и профсъюзи с искане на свободни медии, оттегляне на законодателство за извънредния труд и независима съдебна система, беше до голяма степен мирна, докато полицията не използва сълзотворен газ срещу множеството, събрало се пред телевизията късно снощи.

На един транспарант се четеше: "Всичко, което искам за Коледа", е демокрация, съобщи уебсайтът "Хъфингтън пост". Министър-председателят Виктор Орбан се самоопределя като спасител на християнската култура в Унгария от мюсюлманската имиграция в Европа и по-рано тази година спечели трети пореден мандат. Вчера неговата партия ФИДЕС заяви, че зад "уличните размирици" стоят престъпници, и обвини родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, че подклажда протестите.

Британският в. "Индипендънт" цитира участник във вчерашното протестно шествие, студент по социология, който казва, че недоволството се засилва и че приетите през седмицата два закона не служат на интересите на унгарския народ. Г-н Орбан нееднократно влиза в конфронтация с европейските лидери в Брюксел, след като увеличи контрола си върху съда и медиите. Организации за защита на гражданските права определиха новия закон за съдилищата като поредно посегателство срещу демократичните институции при управлението на Орбан, допълва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Ако сто хиляди са против Орбан, това означава, че има други десет милиона, които не са против. Кое мнение е по-важно - това на стоте хиляди или това на останалите десет милиона?
36
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма демокрация в това малцинството, което не може да убеди избирателите и да стигне до властта с избори, да се опитва да заобиколи законите и да вземе властта с уличен натиск. Ако и мнозинството реши също да предприеме улични действия, какво ще правят - гражданска война? Уличния натиск не е демокрация, още повече че за Унгария е ясно, че уличните действия са провокирани от външни сили, същите сили които надават вой, когато решат, че някой друг се меси в собствените им страни.
35
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова Унгарците го боготворят.Да бе боготворели?? С колко унгарци си говорил?За това на вчрашният митинг имаше 100 000 души, а не няколко хиляди!! Защото много обичат Орбан!
34
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгарците обичат Орбан.Това на снимката не са унгарци.Виждам знамена на ЙОБИК, което е достатъчно.
33
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте хвалили Орбан. Същият тиранин като Тиквата е.Само може би е малко по-сложен.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юнкер е предложил на Орбан дуел по поркане, но той отказал знаейки, че Юнкер непобедим.
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно ще им е на еврогейовете и меркелистите да свалят Орбан.Защото унгарците не са продажни и наду пени като българите.
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобалистите няма да простят на Орбан, че не напълни страната си с мигранти.
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ продължават с цветните революции - Орбан е неудобен, защото изгони проводника на тяхното влияние, Сорос, заедно с фондациите му, които работеха за ЦРУ. Макрон е неудобен, защото иска европейска армия и причисли към всички останали противници Щатите. Навсякъде, където губят някакво влияние Щатите организират хаос и безредици, за да бутнат неудобното правителство. Така беше и в България преди няколко години.
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зорош свили Орешарски и Янукович.Сега поредната мишена е Орбан.Много милиарди са съсредоточени в свалянето муи завземенато и на Унгария от зорошоидите.А всички опити Орбан да бъде изкаран комунист са смешни.Орбан е 4-то поколение демократ и лежал в затвора по време на Комунизма.Орбан е човек от народа, за разлика от слугата на Тодор Живков, има 5 деца и не е откраднал нито форинт през живота си.Затова Унгарците го боготворят.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези протести не са спонтанни, а платени и дирижирани от вън най-вероятно от САЩСамо протестите във Франция са спонтанни, нал тъй! Щото там се вее знамето на Домбаската самообявилата се република!
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюкселските пияндурници няма да мирясат преди да е заличен последния европеец.
25
2
 
19
 
! Отговори
Сорос преди 5 години
Всичко което искам е да си върна властта в Унгария.
24
1
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Един 90 годишен грохнал старец, но не забравяй, че докато е бил по-млад е откраднал стотици милиарди, с които сега спонсорира разни цветни революции и майдани по света, целящи да свалят законноизбраните правителства и да сложат марионетни такива.Примери много - предпоследните са Арбаските пролети, от които тръганаха вълните с мигранти към Европа, а последният е Майданът в Украйна, който докара на власт фашисткият режим на друг миларидер и крадец - Потрошенко.
23
16
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
С други думи казаното от теб звучи така:- Нека всички в ЕС да помогнем за съсипването на Унгария. Коя е тя, че да се дърпа?Ама те самите унгарци не го харесват и казват, че не това са очаквали от него. Само нашият конституционен съдия Георги Марков (и руските *** като теб) защитават този сбъркан управление.Да благодарим на Бога че вля мозък на повечето българи и те начело с Баце, здраво държат курс към демокрация и просперитет! Слава Борисов и правителството!! СЛАВА!
22
6
 
22
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Орбан е неудобен за еврогеОвете, за краварите и всички европредатели. Затова ме спретнаха тези размирици. Явно платени протести има не само тук, октопода върши добре работата си. Само да не стане така унгарците утре да съжаляват и да реват.
21
3
 
19
 
! Отговори
не съм фен на ОРБАН преди 5 години
Западните т.н. "демокрации" заедно с чичко Сорос, спретнаха и на Орбан "цветна революция".Не разбира какяи са тези "демократи" дето искат навсякъде да бъде на тяхната. Аако не стане идват САЩ с бомбите.Демокрация не беше ли право на собсвтено мнение и самопоределяне???
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Орбан!
19
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези протести не са спонтанни, а платени и дирижирани от вън най-вероятно от САЩ.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 14Тази демокрация за страни като нашата е гибелна.