Унгария се разбунтува от "робски закон" . Как се орязват социални права?

Такава протестна вълна отдавна не се помни
18 дек 2018 20:09, Елка Василева
123
Унгария се разбунтува от "робски закон" . Как се орязват социални права?
Снимка: Reuters

Наричат го "робски закон". Защото прехвърля тежките социални проблеми, породени от системата "Орбан", върху плещите на трудещите си и то по унизителен начин. Това е най-мощният протест в Унгария за последните години.

Унгария от много време не помни такава протестна вълна. Хиляди хора вече дни наред протестират срещу социалната политика на Орбан и срещу орязването на демокрацията в страната. След няколко изолирани сблъсъка между протестиращите и силите за сигурност през последните дни полицията атакува демонстрантите с изключителна бруталност и многократно използва сълзотворен газ, пише Дойче веле.

Вчерашната (16.12 ) голяма демонстрация, организирана от опозицията и синдикатите, първоначално започна спокойно. Но късно вечерта полицията отново пусна сълзотворния газ, след като демонстрантите обсадиха сградата на общественото радио. Няколко депутати, които имат право на достъп до сградата, през изминалата нощ напразно се опитваха да прочетат на живо пред микрофона своята петиция. Същите депутати днес продължават протестната си акция вътре в сградата на радиото. Един от тях насила беше изхвърлен от сградата, макар че има парламентарен имунитет.

Още по темата

Протестите тръгнаха след една промяна в трудовото законодателство, която стана публично известна под името „Робски закон". Според този закон вече е допустимо изработените свръхчасове в рамките на годината да бъдат не 250, както досега, а 400 – при това работодателите ще разполагат не с една, а с три години време, за да ги изплатят. Промяната беше наложена въпреки яростните протести на синдикати, опозиция и граждански организации, а по време на гласуването настъпиха безредици, след като опозицията блокира подиума на председателя на парламента.

Как се орязват социални права

Правителството на Орбан вече от години прокарва трудови и данъчни закони, които облагодетелстват работодателите. Правото на стачки е ограничено, а предприемачите плащат най-ниските данъци в ЕС. Протестите обаче досега бяха хилави. Синдикатите в страната са слаби и политически разнородни, опозиционните партии не обръщат достатъчно внимание на социалните теми, а неправителствените организации досега се бореха главно срещу посегателствата върху върховенството на закона.

Протестите срещу „Робския закон" обаче сякаш обединиха част от унгарското общество. Защото той действително прехвърля големите социални проблеми, породени от „системата Орбан", върху плещите на работниците – при това по начин, който мнозина от тях възприемат като срамен и унизителен. Унгария изпитва остър недостиг на работна ръка, защото много хора напускат страната, най-вече обезкуражени от политиката на Орбан.

През последните осем години около 600 000 унгарци, повечето от които високо квалифицирани, обърнаха гръб на страната си, където – според тях – цари потискащ политически климат, където образованието и здравеопазването за зле организирани и нямат пари, а частното предприемачество е силно зависимо от правителството. И сега управляващите явно са решили да се преборят срещу недостига на работна ръка, като увеличат свръхчасовете.

Недоволството има и други причини

И все пак, протестите не са единствено срещу „Робския закон". Миналата седмица беше приет още един закон - за новата организация на административната съдимост. Според този закон занапред административните дела ще се намират под силния контрол на Министерството на правосъдието. А правителството ще може да прехвърля редица важни дела на административните съдилища и по този начин да демонтира независимото правосъдие.

Унгарската общественост в последно време се възмущава и от други решения на управляващите. Така например срещу практическата забрана на бездомничеството, наложена през септември. Или срещу светкавичното решение да се даде политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, който трябваше да влезе в затвора в Скопие с ефективна присъда лишаване от свобода. Допитвания в Унгария показват, впрочем, че мнозинството унгарци смятат корупцията в страната за по-сериозен проблем, отколкото миграцията, с която непрекъснато плаши правителството на Орбан.

Засега не е ясно колко дълго ще продължат протестите. Опозиционните партии призоваха хората да протестират и през следващите дни. Управляващите отговарят на тези призиви по свойствения си начин: протестите били раздухвани от американския мултимилиардер Джордж Сорос и неговите съмишленици, които искали да наводнят Унгария с мигранти. Правителството на Орбан твърди още, че в протестите участвали провокатори и чуждестранни престъпници, чиято цел била да увредят имиджа на Унгария зад граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До VТочно за това става дума-почасова ставка!Всеки,който иска да му се работи извънредно-да приготви парите-желаещи ще се намерят достатъчно и ще са доволни.Обаче да ги мотаят тия пари с години-НЕ!Синдикатите трябва да насочат усилията точно в тая посока.Иначе знаем колко Дойче веле се вълнува от проблемите на работниците...На тая медия и дай хомота,"бежанци" и прочее-там и е силата.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейците не търпят диктатори. Само българите все още не са се цивилизовали и не протестират срещу разните Боковци и Чоковци.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем на Унгария, е че още ги управляват децата на активните борци от УКП. Унгарците трябва да се изчисят от УКП като направиха румънците с РКП и очистиха комунистите и дръпнаха. Ако унгарците искат да дръпнат като румънците трябва да се изчисят от наследниците на активните борци от УКП.
23
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ги кара насила да работят извънредно. Защо протестирата? А наякой ако живее сам, няма семейство и иска да изкара повече пари и може да си позволи а работи повече защо да го ограничават на 200 часа годишно. Има хора които като останат сами се побъркват, остава им само работата.
22
2
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Добре де като са недоволни не може ли да си сменим управниците ??? Ние с Орбан с минимална заплата от 418 евро ОБАЧЕ ЗА 37,5 часа ,а унгарците с герб с МРЗ от 520 лв и то без значение колко часа .А ние тия 400 часа дето ще ни се платят ще ги прежалим някак си ;) САМО ТЕ ДА ВЗЕМАТ МАФИЯТА ГЕРБ И ВАЛЕРИИ СИМЕОНОВ С НЕГОВИТЕ ЧЕТИРИ ЧАСА НА ДОГОВОР А 10 И ПОВЕЧЕ БЕЗ ДА МОЖЕ ДА СЪДИШ ДУШМАНИНА .Става ли така ????????? Нищо че Орбан бил човек на Путин.Като направи южен поток и вдигне пенсиите три пъти
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите се стремят към високи печалби и изстискват работниците до предела на силите им. А капиталиста работи на брейк-ивън, целият оборот на фирмата отива за заплати. Само комунистите ламтят за високи печалби и принуждават работниците да работят по 400 часа извънреден труд.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A *** отдавна свикна в ***.
19
12
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В УНГАРИЯ!!!НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕСТЪПНИК ОБРАН ДА НАПУСНЕ ДЪРЖАВАТА И ДА ИЗБЯГА ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ ПУТИН ЗА ДА ОТЪРВЕ ЗАТВОРА!!!
18
8
 
14
 
! Отговори
Ще повярвам преди 5 години
Ще повярвам на тази информация, ако това го прочета от ББС Лондон! За разлика от Дойче Веле англичаните не манипулират хората и затова спечелиха ВСВ, а германците още лъжат като Гьобелс и нямат никаква журналистика!
17
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Орбан е човек на Световния Финансов Елит!Той играе на струната на патриотизма и на националните държави, да не забравяме , че Тръмп и Путин сакат да има точно такава политика в ЕС!Глобализма вече е изчерпан, защото може да създаде едни неконтролеруеми социални класови общества от стотици милиони, които са независими от идеологии и режими!!!Агент Дороти Брамбахал!ЦРУ!!!
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгониха чичко паричко и се разбунтуваха служителите в НПО-та му.
15
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗАТВОР ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕСТЪПНИК ОБРАН!!!КОМУНИСТ АКО НЕ ВИ ОКРАДЕ ИЛИ ИЗЛЪЖЕ НЯМА ДА Е КОМУНИСТ!!!
14
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОЛКОТО ПО-СКОРО ВКАРАТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕСТЪПНИК ОБРАН В ЗАТВОРА ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА УНГАРИЯ!
13
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА В ЕС И ЗАТОВА СМЕ И ТОЛКОВА ЗЛЕ!УНГАРИЯ НЕ Е ТОЛКОВА КОМУНИСТИЧЕСКА НО И ТАМ КОМУНИЗМА ЩЕ БЪДЕ ИЗМЕТЕН ДО 5 ГОДИНИ!!!СССР СЕ РАЗПАДНА И СА НУЖНИ ЕДНО ОКОЛО 50 ГОДИНИ ЗА ДА СЕ ОЧИСТЯТ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ТОВА ЗЛО!!
12
7
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименВовка Путин президент на Русия е хомосексулист!Сергей Станишев президент на ПЕС е хомосексуалист!Въпроса е отворен за марксистките дупенца!!!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали им ги плащат какво пискат?Тва са местните марксист-либерасти.Цялата работа е да падне Орбан да дойдат бежанци.
10
14
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НА УНГАРИЯ И ПИСНА ОТ УЛТРА КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕСТЪПНИКА ОБРАН!!!
9
3
 
20
 
! Отговори
V преди 5 години
До Ц американците са си решили проблема с почасова ставка от 15 $ на час .Почасово заплащане на труда а в много сектори и седмично. ПОВЕЧЕ ЧАСОВЕ ,ПОВЕЧЕ ПАРИ .Проблема в бг идва от мафията герб,и те гласуват подобни анти български закони.Заради тях сме изчезваща нация и всеки ти казва че в бг освен у строителството (където се плаща на седмица никъде другаде не може да се бачка заради мафията герб) Да се махат тия чорбаджииски мафии.Бисмарк е обединил германия с обратните матоди на мафията герб
8
4
 
18
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Орбан също си има трески за дялане и е нормално да му бъде оказан натиск.Което е и работата на синдикатите-да защитят интересите на членовете си.Виждаме че има проблем,не толкова с извънредния труд,а с неговото заплащане.Едно добро заплащане,уредено по законов път би решило проблема.Впрочем,в България стотици хиляди работят извънредно,без да им се плаща....
7
18
 
11
 
! Отговори
Орбан си отива преди 5 години
Дните на Орбан са преброени. Народът е по-силен от който и да е диктатор...