ЕК настоява: Безвизов режим за САЩ за всички в ЕС!

Визовата реципрочност обаче е "контрапродуктивно" решение
19 дек 2018 22:45, Анисия Иванова
68
ЕК настоява: Безвизов режим за САЩ за всички в ЕС!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия представи днес доклад, който отчита, че в последните 12 месеца няма напредък и САЩ са запазили визите за някои граждани на Общността. Все още САЩ изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

Комисията остава "твърдо решена" да постигне безвизов режим за пътуване в САЩ за гражданите на всички държави от ЕС като въпрос от първостепенно значение, се посочва в съобщение на институцията. Комисията добавя, че ще продължи да работи със САЩ, в тясно сътрудничество с посочените пет европейски страни.

В последните 12 месеца контактите със САЩ на политическо и техническо равнище се увеличиха, ЕК продължи да настоява пред Вашингтон да запази сътрудничеството си с петте засегнати държави за ускоряване на напредъка към постигане на пълна визова реципрочност. Визовата реципрочност бе обсъдена при всички официални срещи между ЕС и САЩ, включително двете срещи на министрите по въпросите на правосъдието и вътрешните работи в София през май и във Вашингтон през ноември тази година, се посочва в доклада.

Комисията ще продължи "активно да подкрепя засегнатите държави", включително с финансова помощ, и ще работи в тясно сътрудничество с тях, за да им помогне да изпълнят изискванията на програмата на САЩ за премахване на визите, се допълва в съобщението.

Комисията поддържа позицията си, че сътрудничеството и съвместният дипломатически ангажимент са най-подходящият начин за постигане на напредък.

ЕК остава на мнение, че въвеждането на визи за гражданите на САЩ би било "контрапродуктивно в момента" и не би помогнало за постигането на безвизов режим за всички граждани на ЕС. Тази позиция може да бъде преразгледана с оглед на бъдещите развития, пише в съобщението.

ЕК прие досега три подобни доклада - на 10 октомври 2014 г., на 22 април 2015 г. и на 5 ноември 2015 г., както и шест съобщения - през април, юли и декември 2016 г., и през май и декември 2017 година. САЩ са единствената държава в списъка на страните с безвизов режим за ЕС, която не предоставя безвизов достъп за всички граждани на Общността.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
12
 
! Отговори
До 30 Берлин преди 5 години
И колко думи научи немски и колко шутове ядеш пред турските дюнери в Берлин.....***
24
16
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Аз имам български паспорт с десетгодишна виза и немски с ЕСТА, така че решението на тоя въпрос не е от значение за мене.
23
7
 
21
 
! Отговори
ogin преди 5 години
Ес да наложи визи за гражданите на сащ
22
6
 
6
 
! Отговори
BULGARIAN-USA LIVE преди 5 години
КОМУНИСТКА БЪЛГАРИЯ-ИСКАМЕ БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ ЗА САЩСАЩ-ХЕЛЛОУ ЦАПЦАРАП БЪЛГЕРИЪН,НЕ ПИП ЧЕ ПЛЯС
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да падат визите и мингалите да се изнасят натам.300000-400000 хил. няма да ги усетят!
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СлужебноРусия не ди е забранявала проекти за десетки миарди евро, а САЩ. Питаме защо САЩ ни държи в режим визи? Така ли се отблагодаряват?
19
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилчовци, ваште братя от североизток кога ще ви отменят визите? Язък че от 140 годими им лижeте задниците.
18
12
 
14
 
! Отговори
Служебно преди 5 години
Всички реват че за САЩ се изискват визи поради визов режим,но никой не повдига въпросът за ,,братска нам Русия'',за ,,Руският безвизов режим''.Нали сме на един Континент,и почти комшии.Тръгнали всички към ,,лошата'' Америка където има контрол,ама не си дават сметка че ,,добрата'' Русия има също подобни изисквания.
17
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къде на къде САЩ ще пуска без визи русофилите най-големите защитници на робовладелска Русия. САЩ е свободна страна, хора които се захласват пред руските робовладелци и им слугуват не им трябват.
16
1
 
14
 
! Отговори
Служебно преди 5 години
Европейският Съюз не може да пее в САЩ,също и нищо не може да обещава от името на САЩ.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕК да издейства виза за САЩ на русофила Румен Пyтков от партия АБВгз, че не може да отиде на гости на роднините си там.
14
10
 
8
 
! Отговори
РУСИ,РУСИЯ В САЩ СЪМ преди 5 години
АИДЕЕ ТРОЯНСКИЯ КУЦ КОН НА РУСИЯ ПАК ЗАМЕЧТА ЗА САЩ, НА САЩ ТЕРОРИСТИ НЕ МУ ТРЯБВАТ И БЕЗ ТОВА БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ МНОГО УДАРЕНИ ЧЕРНИ ПЕЧАТИ.ЕЙ ЧЕ НАГЛИ КОМУНИСТИ.ИСКАЙТЕ СВОБОДЕН ПЪТ ЗА РУСИЯ ТАМ ВИ Е ПРИЗВАНИЕТО,НО ЗА ЧИЙ Х.ЙСТЕ МУ ТАМ.ТОЙ ИСКА ДА ВОЮВАТЕ.КОМУНИЗМА ИСКА ЖЕРТВИ.НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ,НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ........
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕК нищо не може да направи. В САЩ този въпрос е решен законодателно. Ако отказите за издаване на визи за една държава независимо дали е в ЕС или в Африка е повече от 1.5% визи няма да види никога. В България процента е малко под 3%.
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС настоява без кьорав натиск срещу САЩ, това е някаква жива подигравка със засегнатите членки. ЕК била "толкова твърдо решена" да се справи с проблема, че решила да остави нещата така както са в момента...
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възмутен съм. ЕК става много нахална, още малко и ще поиска безвизов режим за България за земния рай Русия.
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса може да бъде решен от русофила Румен Радев трябва да направи едно две предупредителни кръгчета с Миг29 над Белия дом и страхливите американци веднага ще отменят визите. Проблема е че Радев чака разрешение за това от Путин, а Путин си трае не ще за българите безвиз.
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ние имаме визи за САЩ, но някой дивак от централна америка като "мигрант" може.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам занапред всяка евродиректива, която не ни устройва да я обявяваме за цитирам "контрапродуктивна" и че сме поели цитирам "съответният дипломатически ангажимент" за постигане на напредък.
7
2
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Държави, визи, разделение на хората. Само т.нар. "собственици на света" имат нужда от това!
6
3
 
37
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
А евроатлантическата любов как върви? Цакат те по всички параграфи, карат те да си унищожиш въоръжението и после да купуваш бракувана военна техника за милиони, правят си Северен поток, а за теб Южен не може, държат те на минимална заплата по-ниска от банановите републики. С други думи, когато нещо ти е изгодно не става, но когато трябва да поддържаш чуждата икономика в свой ущърб, ти казват даже и конграчулейшънс и ти подаряват усмивка по радиото.