Добрата новина: Виенска клиника ще трансплантира българи

5-има пациенти с нужда от бял дроб може да заминат догодина
24 дек 2018 08:00,
7
Добрата новина: Виенска клиника ще трансплантира българи
Снимка: Reuters

Клиниката във Виена - единствената, която до май 2017 г. приемаше български пациенти с нужда от трансплантация на бял дроб, е в готовност отново да приема и българи.

Новината идва малко след като България започна отново да изпраща органи, в частност бял дроб, по линия на Евротрансплант. Именно това бе едно от условията страната да се върне в системата.

Идеята е догодина да се изпрати екип от български лекари, вероятно от болница "Лозенец", които да се обучават в австрийската болница.

Още по темата

Още по време на обучението им пък петима наши пациенти със спешна нужда от трансплантация ще могат да заминат и да се лекуват във виенската клиника.

"Говорил съм с администрацията на болницата тук и имаме желание да ви помогнем, като приемем малък брой пациенти - около петима за година”, казва пред "24 часа" проф. Валтер Клепетко, ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена.

Темата за евентуално възстановяване на взаимоотношенията ни с австрийската клиника се повдигна в началото на декември, когато България дари белия дроб на починала млада българка на Виена.

Случаят предизвика голямо недоволство, защото у нас все още има 15 души, които чакат за подобна трансплантация. Без налични специалисти обаче няма как да се направи оценка за съвместимост между органа и чакащия го пациент.

Затова единственият изход в този случай бе или белият дроб да се предостави на друга страна по линия на Евротрансплант, или изобщо да не се използва. Затова е взето решение той да замине за Виена, обясниха тогава от Агенцията по трансплантации.

Досега от българска страна са предложени още 3 бели дроба, но те не са приети поради медицински причини.

Идеята за възстановяване на взаимоотношения още е на етап предварителна договорка. Очаква се след Нова година проф. Клепетко да дойде в България по покана на здравното министерство или дори такава да му се отправи от името на цялото правителство. След това ще се пристъпи и към подписване и на официален договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Г-н Желев, моля поправете си недомислията в текста. забелязвам няколко Ваши грешки. Нищо лично, весела Коледа.
3
1
 
0
 
! Отговори
DO ОМГ преди 5 години
Има шанс и за мозъчни трансплатации - дерзай .
2
0
 
6
 
! Отговори
OMG преди 5 години
"Виенска клиника ще трансплантира българи"... Това "българи" някакъв нов орган ли е, че ще го трансплантират... Аман от свиркаджии с дипломи от СУ, решили че трябва да са журналист
1
1
 
0
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Добра новина, но нещо ми прилича като изнасянето на млади българи по чужбина, а сега и органи ще изнасяме. Дано пък и да може да внасяме, ама нещо май май се съмнявам че ще се случи. Пък аз като поостаряла нещо си спомням в зората на демокрацията имаше един вой че тогавашния министър ли беше или някакав голям медицински шеф Малеев беше разрешил износ на хипофизни жлези за чужбина. Ама демократите яко виеха тогава. Въобще ей такива неприятни мисли ми минават по тоя повод.