ЕС не се опитва да задържи Великобритания!

Юнкер: Искаме яснота за бъдещите ни отношения
30 дек 2018 10:52, Елка Василева
43
ЕС не се опитва да задържи Великобритания!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Brexit-а, за да се фокусира на собственото си единство преди предстоящите избори през май, предаде Ройтерс.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг".

"Ние зачитаме резултатите от референдума" за напускане на ЕС, подчерта той.

Още по темата

Юнкер подчерта, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока. Той обаче призова Лондон да се мобилизира "и след това да ни кажете какво искате".

"Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът", подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум. "Това е въпрос, който британците трябва да решат", заяви той.

Освен това Юнкер заяви, че следи внимателно действията на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на търговията. "Вярвам му, докато спазва думата си. А ако престане да я спазва, и аз няма да се чувствам обвързан от моята", заяви председателят на ЕК, коментирайки напрежението около тарифите за внос на автомобили.

Освен това Юнкер предупреди, че гражданите на ЕС се отчуждават все повече и това е проблем, по който трябва да се работи още преди изборите през май, за да се гарантира, че това разделение няма да стане прекалено дълбоко. "Не трябва да намекваме, че популистите са прави. Те са просто шумни и нямат конкретни предложения за решаване на предизвикателствата на нашето време".

Европа трябва да бъде единна в борбата срещу троловете и хакерските групи от Китай и Русия, които може да се опитат да повлияят на гласуването, добави Юнкер, цитиран от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Разбира се че мястото на Англия не е в Европа. Следва евроармия и Конфедерация Европа и ако руснаците и англо-американците пак се опитат да ни ''освобоцдават'', този път ще получат един по мутрата.
12
5
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Юнкер не може да изтрезнее от както дойде в България и опита нашата гроздова ракия.
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен.
10
8
 
8
 
! Отговори
Ванка? преди 5 години
Как е ишиасо, боли ли? Лекуваш ли го зимните месеци? Взимаш ли редовно обилни дози VSOP и XO?
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Лондон само да каже, че остава в ЕС и тоя ще допълзи на минутата да им целува краката.-Лондон няма да остане, бабето вече сече новите юбилейни монети, послучай излизането! И въпраки всичко - предстоят силни години за еврото спрямо кошницата от световни валути, паунда също ще е добре спрямо всички, освен спрямо еврото! Долара ще потъне много силно!
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще громи Китай?С бежанци на социални помощи и ***?Разгромът е гарантиран.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Юнкер, изкачваме ли стъпалата? Трудна работа викаш?
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа трябва да бъде единна в борбата срещу троловете и хакерските групи от Китай и Русия, които може да се опитат да повлияят на гласуването, добави Юнкер-раССия е вредна не само за Европа, но и за световният мир ! Всеки вече го казва! Отчуждаването на хората от ЕС се дължи изцяло на подривните действия на путинските *** и информационната дезинформационна война на масквА! Това се вижда най-добре в руско-масонскиге сайтчета днес, вести и дир
5
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е Германска империя, решенията се взимат в Бундестага. Юнкер е поставено лице без реална власт. В ролята на подпийналия веселяк. Някои казват, че Хитлер се въртял в грoба. Наивност! Хитлер гледа и се усмихва. Англия е смазана, изолирана, сама, но не е победена. Точно както през 1940г. Да се надяваме, че някой ден, и дано този дев бъде скоро, руснаците и англоамериканците ще ни освободят от германската гнeт като през 1945г.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, брачед изтрезня ли уа? Така..така пази се за утре, че големия запой идва.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лондон само да каже, че остава в ЕС и тоя ще допълзи на минутата да им целува краката. Иначе сега се прави на много отворен, ама се чуди откъде да изтиска няколко милиарда годишно заради дупката, която оставя Великобритания.
2
5
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Призовавам всички чистачки,миячки и...черноработници с български пашапорти,да напуснат...демонстративно Британия,за да видим кой ще им чисти.Колкото до колегите руски и китайски ***,малко да се...кротнат.За награда Боко ще ги покани на Слънчака през лятото,за да видят...малко как живеят...нормалните хора.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нал му каза на Фараж:"- Искахте извън ЕС! Защо още тук?!"