Опозицията обещава на Орбан година на съпротивата

Очаква се нов тласък на протестното движение в Унгария
3 яну 2019 22:21, Елка Василева
24
Опозицията обещава на Орбан година на съпротивата
Снимка: архив, Reuters

Депутатите от унгарската опозиция обявиха днес единство и се зарекоха да направят 2019 г. "година на съпротивата" срещу консервативния премиер националист Виктор Орбан, предаде Франс прес. Това става два дни преди нова антиправителствена демонстрация в Будапеща.

"Заклеваме се да направим 2019 г. година на съпротивата, както вътре, така и извън парламента, с единството и сътрудничеството на всички опозиционни партии", обявиха депутатите на безпрецедентна церемония, организирана в ледения студ пред парламента в Будапеща.

След затишие по празниците опозицията, профсъюзите и гражданското общество се надяват да съберат в събота десетки хиляди души в унгарската столица, за да дадат нов тласък на протестното движение срещу приетите през декември реформи, най-вече за смекчаване на трудовото право.

Определен от критиците като "закон за робски труд", един от тези закони удължава извънредния труд до 400 часа, които работодател може да поиска от наетите от него да полагат за една на година. Това е равно на два месеца работа, които ще се заплащат три години по-късно.

Още по темата

Тези мерки дадоха преди Коледа началото на повече от 10 дни демонстрации, понякога с насилие, в Будапеща и в провинцията, рядко срещана мобилизация в Унгария, посочва АФП.

Опозицията настоява освен това за отмяна на неотдавнашна реформа на съдебната система, която заплашва да намали независимостта на магистратите и за по-голяма свобода на обществените медии в държава, редовно критикувана за посегателствата върху върховенството на закона.

Преизбран с внушително мнозинство за трети последователен мандат през април, Орбан, известен почитател на руския президент Владимир Путин, оттогава силово въвежда реформи за утвърждаване на "нелиберална демокрация", пише БТА.

Председателят на Унгарската социалистическа партия Берталан Тот отправи днес поздравления, че лявата опозиция, либералите, еколозите и крайната десница най-накрая са успели да се обединят срещу Орбан и изрази съжаление, че това единство не се е проявило на изборите през април.

С 48 процента от гласовете партията ФИДЕС- Унгарски граждански съюз и нейните съюзници получиха две трети от местата в парламента благодарение на много благоприятната избирателната система. Това квалифицирано мнозинство позволява да се прокарват конституционни реформи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
ОПСТАП преди 5 години
ХИТРИ СА УНГАРЦИТЕ. ГЛАСУВАТ ЗАКОН КОЙТО ЗНАЯТ ЧЕ ЩЕ БЪДЕ КРИТИКУВАН. ПОСЛЕ ГО РЕДАКТИРАТ МАЛКО СПОРЕД ИСКАНИЯТА НА ОПОЗИЦИЯТА. И С КЕФ ЗАТВАРЯТ УСТАТА ИМ.ЕТО, НИЕ СЕ ВСЛУШАХМЕ В ГЛАСА НА НАРОДА И НАПРАВИХМЕ ПРОМЕНИ. ВИЕ ЗА КАКВО СТАЧКУВАТЕ? ШАХ И МАТ!
19
2
 
4
 
! Отговори
Опозиция?! преди 5 години
Това са неунгарци,чужди на Унгария и разчитащи на шорош - социалки,нещо като нашенските ман *** сури..Кой нормален унгарец ще тръгне срещу Орбан?!..
18
2
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Никое правителство не е перфектно, всяка демократична страна има нужда от силна опозиция, която да му е коректив и да посочва грешките на управляващите.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Орбан им обещава среден пръст.
16
6
 
0
 
! Отговори
Ох, Мале! преди 5 години
Тролетариатът се чуди как хем да защити левашките си убеждания, хем да удари силно червено рамо на любимия Орбан. Все пак той е човекът на Путин в Унгария и Европа. Затова отново вкарват в употреба термини като "сороcoид" и производните му, като така се издават кои са.Абе... Жалка работа.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда някой отмъщава за случилото се в деня,когато паднаха кулите и много хора загинаха,документи изчезнаха,а може и други причини да има.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНякой е нарочил Сорос по някаква причина,но руснаците нямат нищо общо с това,защото както удрят по руснаците(много руснаци бяха избити),така и по Европа,така и по щатите и по останалите,Тръпм спира важните потоци от Русия към Европа на които се крепи икономиката на голяма част от Европа,казаха,че целта е всъщност разпадане на Европа,но дали е вярно,кой знае,а изглежда причината се крие в деня на падането на кулите,нещо се е случило тогава https://youtube/watch?v=boeH-Kl9GVA
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен до 11 преди 5 години
Колко изкуфяли хора има, ами ГЕРБ нали са в същата графа-комунисти. Само че тези се оказаха още по-голими крадци от изброените, а и са продажници и ***.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом обещават съпротива ....значи още либерано-комунистически доларчета са обещани.Щото тия 18 милиарда дето бяха отпуснати от СуперЛибераста не може да са вечни. Унгария, Полша и Чехия не преклониха глава пред Предния Комунистически Проект. Няма да се дадат и на поредния. Яли са попарата на извратенения интернационализъм/глобализъм.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-големи кражби от ГЕРБ-авите не е имало от Освобождението до днес. Само при турците са ни съдирали по 10 кожи. Днешните ни управници кожодери и крадци дори ги надминаха. КОЛКО пъти ЕК ще обявява България за страната с най-нисък стандарт вече ПЕТА година. Един ден ще се пържат в ада.
10
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че сме доволни от Бойко Борисов просто другата алтернатива е още по-зле.Кой е по-добре.Ромската власт на ДПС/ДОСТ? Червените каскети и кредитните милионери?Вие не разбирате.Политическият живот на България е обсебен от комунисти всичките бивши партийни секретари или милиционери -все доверени хора на бай Тошо едно време.Те са тук за да гепат.Никога реално не са се интересували от хората.Тва им е традиция от времето на Ленин.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сорос обича да финансира разни Майдани. Включително нашия от 2013-та, включително украинския от 2014-та, сега продължи с унгарския и сръбския. Чудесна имитация на `съпротива`. Но това е платената съпротива на олигархията, която се научи, че народите се отнасят с уважение към всяка съпротива. Дано Орбан и Вучич удържат и не отстъпят. ДА НИ ВИДЯТ НАС НА КАКВО СМЕ ЗАПРИЛИЧАЛИ И КАК КОПАЕМ ДЪНОТО СЛЕД МАЙДАНА ОТ 2013-ТА.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те кво искат.Да не работят ама да вземат пари.С тия левичарски идеи е фалирала не една и две страни.Венецуела например-преди Мадуро средната заплата беше 1700 долара.Литър бензин беше 5-6 стотинки.Дойде Мадуро каза че никой няма да плаща нищо и ...тоалетната хартия свърши.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сорос бе изгонен и сега раздава пари на опозицията за да свали Орбан!Ама мислещите подкрепят лидера си,който за ралика от почти всички други е истински Родолюбец.
6
3
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Другари, нали знаете, че т.нар. понятие "революция" не съществуеа от 200 години?Всичко, което се представя като "революция" е театър и преразпределяне на ресурси!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маджарите са пичове, та дрънкат! Четох някъде, че далеч в миналото сме имали общи корени, но защо сме толкова различни не знам.Ние сме овце, дето и за стригане не стават вече.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя унгарската опозиция като нашата, врякат си от 10 години и бате Бойко печели всички избори
3
3
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
уж "преизбран с внушително мнозинство за трети пореден мандат",па такова "недоволство"?!..-Нещо не се връзват нещата....Освен,разбира се,ако не се вгледаме в една "подробност":-Орбан и Путин се разбират....Е,"некой" май пощръклява от тоя факт...
2
4
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
нещо не е много ясно какво всъщност става в Маджарско..Некой наясно ли е?
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НПО-тата са получили бонуси, демек