Безработицата в България пак тръгна нагоре

Мъжете страдат повече от липсата на заетост от жените
9 яну 2019 22:00,
52
Безработицата в България пак тръгна нагоре
Снимка: архив, Reuters

Безработицата в България отново поема нагоре, показват данни на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувани днес.

За разлика от низходящата тенденция в Европа броят на хората на пазара на труда у нас се увеличава слабо, но стабилно от октомври насам и в момента 5,4% от населението в трудоспособна възраст е без работа.

Докато през август работа у нас са търсили 174 хил. души, през ноември те вече са 181 хил., показват данните на Евростат.

Възходяща е и тенденцията при младежите до 25 г., където безработните са се увеличили спрямо миналия ноември с 3,2 на сто до 13,2%. Само между септември и ноември броят им е нараснал с 1%, сочи статистиката. 22 000 млади българи са на трудовата борса, изчислява Евростат. Това нарежда България сред страните с висока младежка безработица, оглавявана от Испания и Гърция, където всеки трети младеж е без работа.

Данните на Евростат показват, че мъжете в България по-често остават без работа. Те са 5,9 на сто срещу 4,9 на сто от жените. Обратната е картината в Гърция и Испания, които продължават да държат рекордните нива на безработица в ЕС.

ЕС отчита най-ниски нива на безработица от 2000 г насам, като средните нива са съответно 7,9% за еврозоната и 6,7 процента за Съюза като цяло. Чехия, която от месеци държи най-ниските нива на безработица в Европа е успяла още да ги свали още, стигайки до 1,9 на сто. Следват я Германия с 3,3% и Холандия с 3,5 на сто безработица. Най-много хора на пазара на труда има в Испания - 14,7% и в Гърция - 18,6 на сто. Въпреки това в двете е регистриран и най-голям спад на безработица спрямо нивата от 2017 г.

Към ноември 2018 г. 16,5 милиона европейски граждани са незаети.

първото полугодие на 2018 г приключи с нива от 5,5 процента, от есента насам безработните са 5,7 на сто от българите в работоспособна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NYAMA DA RABOTYA ZA GERB,DA SI VNASYAT RABOTNIZI,A IMA I ROMI.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безработните чакат европейска заплата за да почнат работа дотогава емиграция
41
1
 
8
 
! Отговори
марко преди 5 години
Когато банкянският тарикат вдигне бялото знаме и си изсули дебелото д.у.*** ще видите кон боб яде ли , с тези огромни заеми и настъпваща инфлация
40
4
 
11
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 1За това, че е пълно с образовани безработни е вярно, но не съм съгласен, че само заплатата е определящият фактор тези хора да стоят без работа... Това са хора без умения, макар и с образование. Голяма част от тях, освен че нямат нужните умения, изискващи се за конкретната длъжност, не могат и да се адаптират както трябва към съответната организационна среда... Сложни са проблемите на пазара на труда в 21 век!
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемокрациятаВиновен е комунистът Жан Виденов.Вярно е!Ако не беше фалирал държавата преди 20 години нямаше да се налага да тръгваме от заплати по $5.Сега всеки иска немска заплата, ама никой не казва как фалирала страна може да настигне Германия за 20 години.
38
6
 
6
 
! Отговори
Габровец преди 5 години
До Анонимен 31Тоя Орешарски съсипа България за 3-4 века напред...За векове не знам, но за доста време.Ако не беше той тунела под Шипка вече да беше готов.Първата му работа когато стана премиер беше да приеме промяна в закон на строителството на такъв тип съоръжения и респективно дейностите по изграждането на проекта бяха прекратени.После като се върна Борисов, докато се гласува наново връщането на старото положение, за да тръгне проекта пак мина доста време.Беше загубена поввече от година.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГалинОт тази смахната държава нищо не става ..В Африка има държави които са по добре..Пожелавам ти да отидеш да рахатуваш в Африка и никога да не стъпиш в България повече.
36
1
 
9
 
! Отговори
Курнела Сланинова преди 5 години
Аууу, каква хубава новина.Мед ми капе на сърцето!
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако продължат да не проявяват интерес към стратегически инвеститори като Шкода, които просто искат място, за да си построят завод и да създадат 5000 работни места, връзки с университетите и техническите гимназии, все така ще е.А, да, и друго - СЪЗДАЙТЕ БИЗНЕС СРЕДА ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС, да оправдаем поне статистиката, че в България процента на предприемачески настроените хора е най-висока.Да видя тогава безработица, като всеки може да работи за себе си.***!
34
1
 
20
 
! Отговори
Е и? преди 5 години
Увеличил се е броят на ци *** йорите дето не щът да бачкат!
33
5
 
12
 
! Отговори
Инглиши преди 5 години
Това увеличение е заради завърналите се от Англия и записали са се да мзимят обещетиния
32
8
 
27
 
! Отговори
Галин преди 5 години
От тази смахната държава нищо не става ..В Африка има държави които са по добре...
31
6
 
30
 
! Отговори
Боко преди 5 години
Ами сезонните работници и берачи на плодове се връщат от чужбина със спестяванията си за година напред и се регистрират на борсата. Затова е увеличението.
30
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затворихте и съборихте много фабрики и заводи и къде да отидат младите да работят ????? Пък и то едни български заплати !!! и пенсии ,че едва се скалъпва за прехрана , ами сметките и др..Вие не мислите за народа си а лично за себе си. Ами ще бягат българите в чужбина , много ясно.ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧЕ. ТОВА Е ПРЕДЕЛНО ВЕЧЕ ЯСНО.!!!! И ще продължават да бягат.Цял свят се смее на България.Жалко за красива България.
29
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Пеевски и Цветанов дишат ще е така. Честито!!!
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусни партенки на Орешарски! Не е възможно при Тиквоний да се влошава нещо!!!
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен На негодника , предателя и дегенерата вечно някой му е виновен , сега пък Орешарски беше 5-6 месеца на власт .. Как пък него улучи .. не беше Хан Аспарух виновен , че си негодник.
26
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станете програмисти и инженери защото ще умрете от глад и мизерия.. Милост няма..
25
5
 
41
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Когато банкянският тарикат се изнесе по терлици (за пореден път) от Министерския съвет, тогава ще видим светлина в дъното на тунела.
24
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе дайте да сменим ГЕРБ и всичко ще се оправи, заплатите ще тръгнат нагоре, няма значени с кой ще ги сменим, този път ще бъде по различно, няма да бъде както вече сменяме 30 години и все същото. Не! Този път като ги сменим всичко ще се оправи, защото този път ще бъде е по-различно.