На Европа й омръзна да се бори с миграцията

Само 150 000 незаконни влизания през 2018 г.
9 яну 2019 22:11,
41
На Европа й омръзна да се бори с миграцията
Снимкa: Reuters, архив

Европейските държави нямат достатъчно воля да довършат реформата на политиката за миграция и така да се подготвят за нови кризи. Това призна днес комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той заяви, че проблемът с довършването на реформата е в Съвета, докато Комисията и Европарламентът, “правят всичко възможно” за приемането на пакета, предложен в пика на миграционната криза.

Още по темата

“Отговорността не е на парламента или на Комисията, а на Съвета”, заяви Аврамопулос.

“Реформата е повече от нужна. Сегашната регулация оставя тежестта на няколко държави, ограничава свободното движение и изцежда доверието между страните членки”, добави комисарят.

Темата ще бъде обсъждана отново идната седмица в Страсбург, след като днес 49 нелегални мигранти, спасени от два кораба в Средиземно море, бяха най-после свалени на брега. Те трябваше да чакат три седмици в открито море разрешение да акостират в европейско пристанище. Малта ги допусна в свой порт, след като с посредничеството на Брюксел 8 държави се съгласиха да ги приемат, за да подадат молби за убежище.

“Последните седмици не бяха най-доброто време за Европа”, коментира Аврамопулос, добавяйки, че е трябвало лично да звъни на министри, за да ги убеждава да вземат мигрантите.

В последна сметка те ще бъдат разпределени между Германия, Франция, Португалия, Малта, Люксембург, Холандия, Италия, Ирландия и Румъния.

“ЕС не може да продължи да залага на ад хок решения. Мигранти ще продължават да идват, независимо от усилията ни да управляваме процеса. Ето защо се нуждаем от предсказуем и устойчив механизъм. Европа трябва да изпълнява моралния си и хуманитарен дълг”, заяви Аврамопулос.

Еврокомисията предлага да се изработи временен механизъм, чрез който спасените в морето да се разпределят във вътрешността на ЕС, за да се разтоварят граничните държави. Този механизъм трябва да действа, докато страните членки решат дали да приемат предложените от Еврокомисията квоти за разселване, които ще се задействат при нови миграционни вълни. Те са блокирани в Съвета от почти 3 години, главно заради несъгласието на централноевропейските държави.

Европейските лидери отхвърлиха през декември предложението на Еврокомисията да се приемат договорените през българското председателство 5 нови регулации и директиви за убежището, като продължат да преговарят по Дъблинските правила за убежище и условията за прием, за които няма съгласие. Договорености няма да се приемат докато не се постигне компромис по цялата миграционна реформа, решиха лидерите. Продължава да е блокирано и предложението за увеличаване до 10 000 на европейската гранична охрана.

През 2018 г. броят на новопристигащите нелегални мигранти е намалял с 92% спрямо пика на кризата, достигайки най-ниските си нива от 5 г., съобщи Аврамопулос. Миналата година са регистрирани едва 150 000 незаконни влизания. Спадът на миграционния натиск се дължи главно на пресъхналия маршрут между Либия и Италия. Затова пък влизанията през Испания и през Турция са се увеличили.

По данни на европейската гранична служба от Турция са влезли 56 000 нелегални мигранти, главно заради увеличените пресичания на сухопътната граница с Гърция. Докато мигрантите от Афганистан, Сирия и Ирак продължават да пълнят лодките през Егейско море, мнозинството мигранти през зелената граница са турски граждани, уточнява граничната служба.

Почти същото количество мигранти - 57 000, са влезли миналата година през Испания, използвайки западния средиземноморски маршрут. Основната част от тях са граждани на Гвинея, Мали и Алжир.
 18% от пристигналите в ЕС през 2018 г. нелегални мигранти са жени. Всеки пети настоява, че е непълнолетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
22
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Вижте колко голяма статия и колко коментарии, и нито дума за евреите?! А те докарват диваците, за да може бялата раса да се превърне в евреи. Има един природен закон, открит преди много хилядолетия, но пренебрегван от безхаберие: Ако избиваш евреи бежанците сами си изчезват?!
12
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова са жалки.И без това след известно време ще умрат.След известни време континентът ще заприлича на Африка.След това постепенно цивилизацията ще загине,заедно с научните открития прогресът и всичко останало.Най-накрая всички че пукнат от спин или ебола и още хиляди други болести.Толкова зор за едно нищо.Тези хора наистина ли вярват,че всички са еднакви?Ако беше така защо африканците не се оправят?Те са независими от близо 100 години.
11
2
 
21
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
Решението -12,7 мм Крупнокалиберный Снайперский Пулемет КОРД !
10
2
 
13
 
! Отговори
татул преди 5 години
Този знае ли ,че на мен ми е писнало оттакива залитания.Откъде дойде привт-ственото слово и царете с техните пле- мена се преселиха отвъд топлия конти-нент.Да каже,че сега немците ще иматсмолисто черни къдрави коси и даспре с Виолета Булц да ръсят дипломация.
9
3
 
34
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
САМО ЗА 2016-ТА ГОДИНА ИМАМЕ 2 МИЛИОНА БРОЯ НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ КОИТО СА СЕ НАВРЯЛИ В ЕС!--------------МЕРКЕЛ ВИДЯ, ЧЕ СИ ОТИВА И СКРЪЦНА СЪС ЗЪБИ ПРЕЗ 2018-ТА НО ПРЕДИШНИТЕ ГОДИНИ САМО ВИКАШЕ ИДВАЙТЕ ИДВАЙТЕ!!МЕРКЕЛ УПРАВЛЯВА ЕС ЕДНОЛИЧНО И ТЯ Е ГЛАВЕН ВИНОВНИК ЗА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЗАЩОТО МОЖЕШЕ ДА СКРЪЦНЕ СЪС ЗЪБИ ДАЛЕЧ ПО-РАНО!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква манипулативна списка. Изморихме се, да влиза кой искаНяма се уморим!!!!!!!!
7
0
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЕЧЕ Е КЪСНО!!!ДА ЗА 2018-ТА ЧИСЛАТА СА ПРИЕМЛИВИ!!!НО КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С МИЛИОНИТЕ МИЛИОНИ НЕЛЕГАЛНИ ОТ 2011-ТА ДО 2017-ТА!
6
0
 
12
 
! Отговори
fake news преди 5 години
те не се бори, тя ги приема...
5
0
 
36
 
! Отговори
БГЕКЗИТ преди 5 години
Вика му се депортация...рационален отговор ,на незаконната емиграция.Как Саудитска арабия и Израел отказват всякаква помощ, а ние сме имали отговорност, за техните хора?Ако аз отида в Саудитска арабия, дали ще получа помощи...или където и да е...ми НЕ.Те (имигрантите) ще идеат, докато не ги спрем. Ако ще помагаме, трябва да спрем движението на хора и да подпомогнем техните икономики. Иначе и европа ще падне, защото НИКОЙ няма вечно да работи за помощите на некви. Ае аман...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2явно и на други им е писнало - точно това се обажда в статията63973
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган си взема паричките от Европа и си затваря очите, че егейските острови в Гърция бяха съсипани от миграцията. Това се и очакваше
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това гърче защо не си гледа работата? НЕЛЕГАЛНИТЕ вън! Писна ни!
1
1
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
И затова просто се предаде :)