Брюксел натиска Лондон за Brexit сделката

Сделката ни е честен компромис, пишат Туск и Юнкер до Мей
14 яну 2019 16:15,
10
Брюксел натиска Лондон за Brexit сделката
Снимка: архив, Reuters

Европейските институции отправиха днес индиректен призив към британския парламент да подкрепи сделката за Brexit между ЕС и премиера Тереза Мей. Само ден преди решителното гласуване в Лондон председателите на Съвета и на Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер написаха в отговор на депеша от Мей, че постигнатата сделка за разтрогване на отношенията заедно с уговорения в нея преходен период са най-доброто решение за развода. Двамата предупреждават, че разводът ще причини несигурност и ще доведе до щети.

Мей е изправена пред сериозна опозиция в парламента, включително в собствената си партия и не е ясно дали след утрешния вот Великобритания ще излезе от ЕС по определен ред или европейското законодателство автоматично ще престане да действа от 30 март.

“Споразумението за напускане представлява честен компромис и цели подредено оттегляне на Великобритания от ЕС, което ще ограничи негативните последици от Brexit”, пишат Туск и Юнкер до “Даунинг стрийт” 10.

Още по темата

Двамата тушират страховете на Лондон относно споразумението за границата между Ирландия и Северна Ирландия, като уверяват, че ЕС ще преговаря максимално стегнато по бъдещите отношения, така че да не се налага то да влезе в сила след 2021 г., оставяйки Северна Ирландия в митническия съюз и общия пазар за разлика от останалата част от Обединеното кралство.

Шефовете на евроинституциите потвърждават волята на евролидерите, че нови преговори по вече договорените условия за оттеглянето не може да има и че предпазната клауза за Ирландия ще бъде задействана, ако преди крайния срок не е намерено друго решение.

В писмото до Лондон се потвърждава намерението на ЕС да започне незабавни преговори за бъдещите отношение, включително за бъдещата граница на остров Ирландия, веднага след ратификацията на сделката, която трябва да се парафира освен от британския парламент, и от Европейския.

Туск и Юнкер дават гаранции, че ако преговорите за бъдещите отношения не бъдат завършени до края на 2020 г., преходният период, в който европейското законодателство продължава да действа на територията на Великобритания, ще бъде удължен.

Писмото идва, след като премиерът Тереза Мей отложи гласуването в британския парламент, насрочено за октомври, за да си осигури подкрепа сред членовете на Камарата на представителите. Те й поръчаха да предоговори част от условията по сделката, основно свързани със статута на Северна Ирландия.

На извънредна сбирка през ноември европейските лидери обаче отказаха вече договорените условия за напускането на Великобритания да се отварят. Лидерите на 27-те се съгласиха само, че могат да бъдат дадени допълнителни уверения, че ЕС ще спази всички свои ангажименти по оттеглянето на Великобритания и изработването на бъдещите отношения между Лондон и оставащите в Съюза държави.

Ако британските депутати отхвърлят сделката, са възможни поне 6 сценария, включително предсрочни избори и отлагане на Brexit. Като най-вероятен се разглежда обаче развод без правила, при който Великобритания престава да бъде част от европейските правила от 29 март, когато раздялата ще настъпи автоматично. Европейската комисия предупреди, че това ще бъде свързано с транспортен хаос, дефицит на стоки, проблеми във финансовия сектор, както и с огромни задръствания по митниците и опашки по границите.

Лондон има възможност и едностранно да се откаже от излизане от ЕС по силата на решение на Европейския съд от ноември 2018 г. За това ще е необходимо единствено писмо от британския премиер, че Обединеното кралство се отказва да напусне, което да бъде изпратено в Брюксел преди 29 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Еврокрация преди 5 години
Чудесен пример как Брюксел казва нещо, с което нищо не казва. Същото го играха на холандците за допускането на Украйна, същото правят и сега. Преразказват с думи прости решението си, без да дават на англичаните нищо повече от това, което им е вече на масата. Но иначе пращат писмо. Отговорили ли сме на Лондон - отговорили
7
0
 
0
 
! Отговори
Титаник преди 5 години
Корабът потъва
6
0
 
1
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Аве Педерюксел стига се натиска с мъже ве.Лондон,Париж...Ела да се натиснеш със София да видиш че със жени е по-хубаво.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ве оставете ги свинчовците , бабушкерата ще получи инфаркт скоро време то се знае. Защо не пишете нюза за как лишиха откривателя на ДНК д-р Джеймс Уотсън от почетните му титли , че казал как кафевите и черните нямат интелект като нас белите хора. Не за друго да си кажем мнението дали човека открил ДНК-то е прав .
4
1
 
18
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи Великобритания ще усети, че дори Китай ще я изостави след като напусне евросъюза! Китай реши да продава валутата си през лондонското сити само и еиднствено понеже Великобритания беше в евро съюза! Но сега просто ще се оттегли! Отделно много стоки се закупуваха от великоритание през интернет, но сега ако има мита и облагания, то този поток ще секне! Само се чудя де са сега тия дето подтикнаха брекзита! Що се крият кат п.ни в ***!? Оттеглиха се веднага след като го нахакаха на великобритани
3
8
 
4
 
! Отговори
дали пък преди 5 години
някой в ЕС взима Туск и Юнкер насериозно вече. Като че ли в Европа духа вятъра на промяната и повечето важни решения ще се отложат за след изборите.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизаме от Британската империя.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги натиска, натиска, колко да ги натиска? Те вече са покафенели доста.