Поражение за Тереза Мей: Сделката за Brexit - отхвърлена

202 се изказаха в полза на оставането в ЕС
Обновена: 16 яну 2019 12:54 | 15 яну 2019 21:49, Нели Христова
310
Поражение за Тереза Мей: Сделката за Brexit - отхвърлена
Снимка: Reuters

Тереза Мей претърпя срамно поражение, както предрекоха социолозите. Британският парламент отхвърли сделката, съобщават от BBC.

Още по темата

От 432 гласа, 202 бяха в полза на отказа от сделката.

Лидерът наопозицията  Джеръми Корбин настоя за вот на недоверие към правителството, което може да доведе до избори, вместо до излизане на държавата от Европейския съю.

Тереза Мей събщи, че ще свика дебат в сряда.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе вот на недоверие към правителството на консерваторката Тереза Мей, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Внесох вот на недоверие към правителството", каза Корбин, определяйки резултата от гласуването по споразумението за Брекзит като "катастрофално" поражение за кабинета, посочва Франс прес.

Обсъждането на вота ще се състои утре.

С наближаването 29 март - датата, на която Обединеното кралство е предвидено да напусне ЕС, страната изпада в най-дълбоката политическа криза за последния половин век.

Днешното гласуване сложи край на градената от Мей от две години стратегия да уреди приятелски развод с тесни връзки между Обединеното кралство и ЕС след Brexit.

"Ясно е, че камарата не подкрепя тази сделка, но тазвечершният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя", каза Мей пред парламента малко след обявяването на резултата.

Това е предизвестена загуба за Тереза Мей. Тя няма мнозинство сред 650-те депутати в британския парламент и още от самото начало сделката не беше популярна сред тях.

Срещу договора с ЕС се обяви и Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия, както и шотландските националисти.

Британските медии също предвиждаха загуба за Тереза мей с над 200 гласа.

“Ако отхвърлите споразумението, това може да открие пътя към разпадане на Обединеното кралство”, предупреди в понеделник Тереза Мей.

Сега Мей трябва да предложи "План Б" на парламента, но не е ясно какво ще съдържа той. Британският премиер не е отхвърлила възможността да се измести крайната дата за Brexit. Възможно е и ЕС също да приеме тази опция, ако изглежда, че има възможност за сделка.

Отлагането обаче няма да доближи Великобритания до решение за Brexit.

Ако не се стигне до договорка и британския парламент не одобри нищо е възможно да станем свидетели и на "твърд Brexit", чиито последици ще бъдат сериозни и за Брюксел, и за Лондон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
12
 
! Отговори
Кубрат Пулев преди 5 години
Утре Тереза Мей ще оцелее с 2 - 3 гласа и гордо ще каже - Британците сме велика нация и продължаваме напред!
17
4
 
6
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
За здравето на Англия, бийте им шута
16
7
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Великобритания трябва да признае публично, че немските работници и инженери са по-кадърни от британските!!!Другото са факти ,предоговаряне и въпрос на време, да се отделят!!!Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
15
21
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
тези милиарда загуба за Брюксел са само за начален отскок, щото губят всяка година всички вноски от Великобритания в различни общи институции, така че в дългосрочен план става въпрос за стотици милиарди, ако не и трилиони. Великобритания е и сред основните капиталовложители в Европейската банка. Очаквам до часове срив в курса на еврото!!
14
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искат да излизат. Лъгаха народа, после сложиха Мей да свърши мръсната работа по излизането, а сега не им харесва. Искат ли да излизат, или не искат? Нали уж питаха поданиците на кралицата. Да им хвърля оставката и да им гледа сеира на кудкудякащите иддиоти в *** им "парламент"
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей на това се вика: Британски тарикати- излизаме без да плащаме нищо. Това беше ясно. Ноо сигурно си гледат националния интерес, за разлика от нашите ДУШЕГУБКИ.
12
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИ ТВЪРД БРЕКЗИТ ЕВРОПА ГУБИ ЕДНИ 60 МИЛИАРДА.
11
21
 
5
 
! Отговори
евро-жендер преди 5 години
тази вечер твърд африкански за Брюксел с любов от парламента на Велика Британия!
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От 432 гласа, 202 бяха в полза на отказа от сделката"Я пак!
9
24
 
15
 
! Отговори
смехурко преди 5 години
само да поясна за неразбралите - вота отхвърли поставените условия от Брюксел, така че шута не е толкова по Мей, а по Брюксел, защото това значи излизане на Великобритания без никакви договорки с ЕС, така наречение Твърд Брексит, а е твърд, щото Брюксел в тоя сценалии го поена много твърд, включително няма да си получи 50 милиарда евро, дето Брюксел си търси от Великобритания!!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не го очакваше!!!
7
31
 
11
 
! Отговори
1111 преди 5 години
най-големият губещ - ишиасът Юнкер и Изперкел, които чрез тази сделка се опитваха да рекетират 39 000 000 000, да милиарда, паунда от Британският народ!
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЯСНО МИ СТАНА КВО Е ТВА ТВЪРД БРЕКСИТ - ЩЕ ГО ЯДАТ ТВЪРД))):
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак пишете глупости! Езици ли не знаете или изобщо нищо не разбирате? Фактите са важни, а те са, че 432 гласа са против сделката, а 202 са подкрепили сделката за БРЕКЗИТ.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Shte ima nov referendum i niama da ima brexit
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще изляза , няма да изляза . Аман от британци .
2
43
 
15
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Това не е сделката на Мей, а е сделката на Юнкер и Меркел - вече цял свят, знае че ЕС е некоректен партньор, който те рекетира и това е краят на ЕС на световната сцена!!
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за брекзит без сделка и британията да се разрада на съставни части.