Люта битка в Европарламента за главен прокурор на ЕС

Румънка и французин с глас разлика
27 фев 2019 07:00,
82
Люта битка в Европарламента за главен прокурор на ЕС
Снимка: Reuters

Румънката Лаура Кьовеши беше предпочетена за поста на европейски главен прокурор от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, след като тримата кандидати се явиха за препитване пред евродепутатите от комисиите за бюджетен контрол и за правосъдие в Брюксел вчера.

Още по темата

Късно снощи членовете на бюджетната комисия й дадоха 12 гласа срещу 11 за френския претендент Жан-Франсоа Бонер и 1 за германския кандидат Андрес Ритер.

Членовете на правосъдната комисия, чието мнение ще е решаващо, ще гласуват днес по обед по искане на групите на социалистите и комунистите.

След това председателят на Европарламента Антонио Таяни и шефовете на парламентарните групи ще решат дали да търсят мнението на пленарната зала или да представят вота в комисиите като позиция на парламента.

Първият европейски главен прокурор трябва да бъде избран от страните членки в съгласие с Европарламента. Съветът вече даде мнението си, подкрепяйки Бонер с 50 гласа, а Кьовеши и Ритер получиха по 29.

Ако парламентът избере Кьовеши, двете институции ще преговарят за името на титуляра, който трябва да бъде излъчен до края на март. Ако се спре на Бонер, той ще бъде формално назначен от Съвета.

Кьовеши, бивш шеф на румънското бюро за борба с корупцията, бе фаворит и на селеционната експертна комисия, натоварена да подреди тримата най-добри кандидати.

В изслушването си пред евродепутатите румънката заяви, че е била прокурор 23 г. “почти половината ми живот и нямам какво да крия”. Най-голям интерес у евродепутатите предизвика спорът й със социалистическото правителство на Румъния, което я уволни от поста на шеф на Националната дирекция за борба с корупцията и се опитва да саботира кандидатурата й.
Като свое основно предимство Кьовеши посочи работата си в дирекцията, която разследва стотици министри, кметове, депутати и висши чиновници, изпрати мнозина от тях в затвора и успя да върне на бюджета над 3 млрд. евро.

Службата на европейския главен прокурор трябва да се заеме с разследването на престъпления срещу финансовите интереси на Съюза. Тя ще разследва и преследва наказателно измами, корупция, изпиране на пари и измами с ДДС, извършени в повече от една европейска държава.
Досега единствено националните органи можеха да разследват такива престъпления. Тяхната юрисдикция обаче свършва до националните граници, което затрудняваше преследването на трансграничните престъпления.

Службата трябва да заработи до края на 2020 г. Освен главния прокурор тя ще има и делегирани прокурори в 22-те държави от ЕС, които решиха да участват в нея, които ще разследват на място.
За разлика от ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите, чиито правомощия позволяват само административни разследвания, които след това се предават на националните власти, за да ги подложат на наказателно преследване, офисът на главния прокурор ще може да води и наказателни преследвания за измами с евросредства над 10 000 евро и за трансгранични измами с ДДС за над €10 млн. В момента само половината от препоръките на ОЛАФ за започване на наказателно производство, водят до съд.

Прокурорската служба на ЕС ще има правомощия да работи заедно с националните власти и с полицейската агенция на ЕС Европол по своите разследвания. Пет еврочленки решиха да не участват в новото сътрудничество - Дания, Ирландия, Полша, Унгария и Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
4
 
! Отговори
Касандра преди 5 години
До Анонимен 5Хвала на тези сайтове, дето знаят как са гласували българските депутати при тайно гласуване. Вервайте им.
20
0
 
10
 
! Отговори
Ванчо преди 5 години
До Анонимен 4Добро утро! Сигналите се подават до Еврокомисията, защото тя е задължена да разследва и след това има инструменти да мушка с ръжена държавите с глоби и порицание.
19
2
 
12
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До 1234Не се мисли чак толкова умен. Европейският главен прокурор е един, но във всяка страна ще има свой представител, който ще дърпа конците, така че е по-сложно, отколкото ти изглежда. Няма да е толкова лесно да се краде като досега, тъкмо за това е битка
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ни интересува какво става в джендърския, марксистки и гейски ЕС, ние скоро ще го напускаме, и то с голям кеф.
17
4
 
7
 
! Отговори
Астерикс преди 5 години
То няма нито един кандидат от източна европа за следващ щеф на еврокомисията, а те се надяват на румънката. Източна Европа няма думата в ЕС, не го ли разбрахте. Продължавайте да ядете западните ***, продавани скъпо в източните магазини, и си мечтайте
16
1
 
8
 
! Отговори
Евала преди 5 години
Е, най-накрая някой да обясни за какво ще е този европрокурор, а то само Кьовеши, та Кьовеши.
15
1
 
21
 
! Отговори
Серьожа преди 5 години
До ЕвролюбПрав си, но Кьовеши няма подкрепа на източните държави, от които идва самата тя - тези залягащите като България и Румъния. Полша и Унгария не участват в прокуратурата, така че нейната кауза е бита, за съжаление. Освен, ако германците не решат да играят против французина, де.
14
3
 
23
 
! Отговори
Свиня преди 5 години
Дано изберат румънката...и да подпука нашите разбойници...от трансджендърск и *** прокурор няма файда....Ние сме за Лаура...последната надежда на обикновения окраден българин...
13
4
 
19
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Кьовеши е твърде непредсказуема за европейския вкус - луда глава. Тя ще свърши работа, но може да създаде и неприятности, тъкмо защото Западът не е сигурен дали може да я управлява. Затова няма да бъде избрана.
12
2
 
25
 
! Отговори
Товарищ преди 5 години
Помните ли , че когато Кьовеши дойде в България ( преди 1или 2 години май беше ) , Боко и Цацата се направиха на заети и не се срещнаха с нея ?!
11
3
 
11
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Глобализма няма да спре докато не унищожи държавите. По лесно е да плащаш на един прокурор отколкото на 28. Вземаш от държавните бюджети на 28, след което им ги връщаш техните пари но с инструкции как да ги харчат, за има контрол правиш паралелни на държавните структури, под формата на общ бпджет за отбрана, вече искат и общ пенсионен фонд данъци и така до пълното изземване функциите нандържаватая, нова римска империя, само че юдейска
10
3
 
21
 
! Отговори
българин преди 5 години
Давай , Лаура , ние сме с теб !!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно изпражнение,колкото и да го бъркате,пак си остава изпражнение,и вони още повече.Дано по бързо се разпадне прокълнатия и либерастичен европейски съюз-гнусотата на гнусотите.
8
3
 
26
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
аз съм за румънското момиче
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много румънски корумпета вкара в затвора тази жена. И като дойде в България 2017 г. да сподели опита си в борбата срещу корупцията, Борисов се потопи дълбоко и въобще не пожела да се срещне с нея.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само парлама. Ще вкарат корумпирания ***, няма да си вкарат таралеж щото цялата корупция в ЕП е огромна. А и ако я изберат ще изгори ако работи честно.
5
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо спестявате, че нашите евродепутати са гласували против кандидатурата на Кьовеши? По другите сайтове си го пише!
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм, мислех, че европейската служба за измами ОЛАФ има по-големи правомощия, а се оказва, че можела само да дава препоръки за наказателно производство на националните власти. Аме то няма смисъл тогава да се подават сигнали до ОЛАФ за кражбите с "усвояването" на еврофондовете, защото нашият Цацаров всичко ще потулва...
3
2
 
33
 
! Отговори
aTAKA преди 5 години
Давай, момиче, стискаме ти палци!!!
2
3
 
37
 
! Отговори
Ура!Ура! преди 5 години
Съседското момиче, че вкарва ред! И баце, започва да бега бате!!!