Хиляди на протест в Румъния за независима съдебна система

Недоволството на гражданите е от действия на кабинета
25 фев 2019 07:48, Елка Василева
11
Хиляди на протест в Румъния за независима съдебна система
Снимка: Reuters

Хиляди румънци протестираха снощи срещу действията на правителството, които, според тях, подкопават независимостта на съдебната система, предаде ДПА.

Според местни медии в Букурещ демонстрантите са били около 10 000, а по-малки протести е имало в още 10 града.

Демонстрациите бяха породени от указа, издаден неотдавна от правителството на социалдемократите и породил голямо безпокойство у Европейската комисия. Указът променя начина, по който правителството назначава водещите прокурори в страната.

Съгласно указа Отделът за разследване на магистратите няма да бъде под ръководството на главния прокурор, който в момента има право да отхвърля актове, които смята за незаконни или неоснователни. Отделът разследва Лаура Кьовеши, бившия шеф на антикорупционната служба на Румъния и водещ кандидат за бъдещия пост на европейски главен прокурор.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербави ***, защо вашия ГЕРБ гласува заедно с румънските социалисти, против назначението на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор?!?М? Имате ли някакво обяснение?Вашите големци да не би да се страхуват от нещо?Ех, да можеха да назначат Цацаров или КЕШев, всичко щеше да им е цветя и рози!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сърбин , албанец и македонец обядват в румънски ресторант.по едно време албанецът казва:-кога ще ги стигнем румънците ?от съседната маса се обажда грък:-тихо , да не събудите българите ..
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в гербава България всичко е точно!Никой не протестира.
5
2
 
5
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Когато Прокопиев и Донев преценят, че системата не е вече независима, то те ще организират веднага "всенародни" протести на жълтите павета с обичайните притестъри.
4
0
 
18
 
! Отговори
До 1. преди 5 години
При нас системата е независима - узурпирана от олигарсите.
3
5
 
3
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Независима съдебна система, за да не могат да бъдат осъдени олигарсите. Когато съдебната система стане независима по дефиницията на тези, които протестират, то тя става зависима от олигарсите, които стоят зад протестите. Понеже те не могат да спечелят избори, се опитват да направят паралелна държава, като узурпират съдебната система.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде и ние..
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България никой не протестира, нито за независима съдебна система, нито с жълти жилетки за ниски цени на горивата и повече пряка демокрация.