Да бъде създаден европейски самолетоносач? Това е химера!

Идеята е "безумна", "скъпоструващ военен фанатизъм"
16 мар 2019 12:00, Елка Василева
107
Да бъде създаден европейски самолетоносач? Това е химера!
Снимка: архив, Reuters

"Зле обмислена", "безумна", "налудничава идея". Предложението на приемничката на Ангела Меркел за създаване на европейски самолетоносач, получило одобрението на германския канцлер, бе разкритикувано от много експерти, които се съмняват, че то може да бъде осъществено.

"Намирам, че е добре и е справедливо Европа да разполага с такова въоръжение", заяви в понеделник Ангела Меркел, ден след като Анегрет Крамп-Каренбауер представи идеята си.

В момент, когато Франция и Германия обмислят обща европейска отбрана и работят заедно върху създаването на нов европейски изтребител, Крамп-Каренбауер предложи също така "създаването на европейски самолетоносач, който да засили ролята на Европейския съюз като сила за сигурност и мир".

"Идеята не вдъхва доверие, защото предполага, че Европейският съюз е глобален геополитически играч с център на политическата тежест, самостоятелна възможност за взимане на решения и предприемане на действия, военна йерархия и т.н.", казва пред Франс прес Жан-Силвестър Монгрение от френско-белгийския институт "Томас Мор".

"Няма никакъв смисъл от европейски самолетоносач. Какъв е смисълът да има "голяма тояга", ако я държи комитет, в който не съществува съгласие за ползата от нея, срещу кого, кога и как да я използва?", пише в Тwitter Майкъл Шуркин, анализатор от американския мозъчен тръст РАНД.

Според Томаш Валашек, директор на мозъчния тръст "Карнеги Европа", "идеята е безумна" и не отговаря на нито един от приоритетите на Германия в Европейския съюз и НАТО. Единият от заместник-председателите на коалиционния партньор на Ангела Меркел, Германската социалдемократическа партия, Ралф Щегнер от своя страна разкритикува "скъпоструващия военен фанатизъм".

Германия по исторически причини едновременно води строга бюджетна политика и далеч не е на лидерски позиции във военен аспект, а процедурите по взимане на решения за използване на сила са много по-тежки в сравнение с тези в други страни.

Политически пречки

"Франция и Великобритания имат политически системи, които позволяват взимане на бързи решения", без да има нужда от предварителното съгласие на парламентите им. "Не си представям как германският парламент ще успее да постигне съгласие дали самолетоносачът да е с ядрен двигател, а още по-малко да се използва за военни мисии", подчертава Шуркин.

"Върховенството на Бундестага (долната камара на парламента) при взимането на решения за военна интервенция, което е понятно от историческа гледна точка, изключва възможността за реакция и бързи действия", добавя Монгрение.

Казано по-общо, снабдяването с елемент на военен суверенитет като самолетоносач изисква истинска и ясно формулирана европейска визия за отбраната.

"Ние обаче сме доста далеч от нея. Достатъчно е да си припомним разногласията между Франция и Германия (и Германия и Великобритания) по въпроса с продажбите на оръжия, създаващи опасност от парализиране на износа" , казва Монгрение, намеквайки за противоречията между Париж и Берлин във връзка с желанието на Германия да блокира продажбата на оръжия на някои политически режими, което е изключително неизгодно за Франция.

Европейският самолетоносач би довел и до много технически предизвикателства във връзка с тенденцията държавите членки на ЕС да купуват или да разработват въоръжения отделно една от друга. Страните от Бенелюкс например решиха наскоро да купят американски изтребители. Не съществуват никакви признаци, че те ще ползват разработвания в момента нов европейски изтребител.

На последно място, най-новата история не е окуражаваща. Париж и Лондон вече са правили в края на миналия и началото на този век неуспешен опит за създаването на съвместен самолетоносач.

"По принцип споразуменията за индустриално сътрудничество в областта на оръжията целят икономии по съответните програми. В меморандума за разбирателство между Франция и Великобритания от март 2006 г. от самото начало имаше, от една страна, много неясноти, а от друга, дисбаланс в ущърб на Франция", заяви през 2014 г. френската Сметна палата, според която е имало "значително оскъпяване (повече от 200 милиона евро през 2013 г.) на проекта, без Франция да получи нещо в замяна".

"Може би всички ние трябва да спрем да придаваме значение на зле обмислени (и вероятно спонтанни) предложения на европейски политици по въпросите на отбраната и сигурността", написа в Тwitter Брюно Тертре от Фондацията за стратегически изследвания.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Никога не е излишен един самолетоносач, но при положение, че се потопява супер лесно, не си струва инвестицията...
92
5
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
САЩ имат над 20 модерни и много опасни самолетоносачи !Евалла на САЩ най-великите в света !
91
3
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Самолетоносач не е по джоба на всяка държава ,но мисля ,че ЕС може да си позволи да има не един ,а дори няколко самолетоносача ! Самолетоносачите ,особено ако са произведени в кадърни дъжави имат системи за ранно предупреждение срещу всякакъв вид атаки - по вода ,под вода ,по въздух и пр. ! Също така имат системи които да поразяват всякакви ракети насочени срещу тях по въздух ,по вода и под вода! Самолетоносачите са един малък град с екипаж минимум 5 000 души затова руската има само един
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичко, което разбрах сентенцията е, че един васал проявява еманципация, а останалите, като верни слуги на задокеанската империя и верните им медии веднага скачат, видиш ли било химера. А тогава тогава Nато, организация създадена да държи Европа под контрол какво ще прави?
89
0
 
0
 
! Отговори
Abuso shepti преди 5 години
Europa TRIABVA da se opazi OT pokoleniata si varvarski OT minalite vekove.dali SA hristiani e grug vapros. Dnes kakvo se sluchva.edna grupa korumpirani reshavat sagbite ni.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой в ЕС говори на английски след брекзит ?!!---АМИ ВСИЧКИ , БЕЗ ТЕБ!
87
2
 
2
 
! Отговори
Bay Hoy преди 5 години
До Европейска Федерация"За ЕС е време да прерасне във федерация: европейска армия, един официален европейски език - английски"Педеразинооо... кой в ЕС говори на английски след брекзит ?!!
86
7
 
5
 
! Отговори
Европейска Федерация преди 5 години
За ЕС е време да прерасне във федерация: европейска армия, един официален европейски език - английски, европейска конституция,. Държавите в ЕС са твърде малки като население и територия в глобалния свят, за да са конкурентни на големите играчи, но заедно сме силни. Европейската Федерация трябва да е следващо ниво на интеграция, без да се премахва ЕС, а да съществуват паралелно. Европейската Федерация явно ще започне между Франция и Германия, а по-нататък ще се присъединят държавите от Бенелюкс.
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е "безумна", "скъпоструващ военен фанатизъм"---ТО И АЗ ТАКА КАЗАХ ЗА РАКЕТИТЕ ЦИРКОН, АВАНГАРД И.Т.Н АМА РУСИЯ ГИ НАПРАВИ....
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ОТЧИТА ЧЕ САЩ Е НЕСИГУРЕН, НЕПОСТОЯНЕН СЪЮЗНИК15 ЕВРОПЕЙСКИ САМОЛЕТОНОСАЧА С ЕВРО ИЗТРЕБИТЕЛИ ЩЕ ОХЛАДЯТ ДОСТА ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ ....
83
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 5 години
Не само самолетоносач.А Европейска армия ни е нужна! " БЕЗУМИЕ"??? Безумие е .Нашия континент Европа.Да бъде "ПАЗЕН "ОТ ДРУГ ! Ще вденат ли тези Европейци най после.Че не само че не ги "пазят" Америка Но и ги КОНТРОЛИРА най вече Америка! -:) Време е Нато да си ходи.Там от където е дошло! Другата е вятър работа.Че ни пазело! -:)Контролира ни!
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да прекратят договора с НАТО за да има пари за европейски оръжия и отбрана, иначе и на сащ тоест НАТО и европейско отделно си е чист идиотизъм. Но началото на края вече е поставен и ЕС едва ли ще го има дълго, така че няма какво да го мислим толкова
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА. И един да бъде оставен в черно море да строява пяундуритеее и мустаците.
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската армия трябва да започне производство на дронове, кораби, танкове, ядрени бомби, изтребители, подводници, хеликоптери и самолетоносачи. Трябва да бъдем въоръжени до зъби---TO TAKAAAA Е НАЙ-ДОБРЕ
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСКАМЕ ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ, С ЕВРОПЕЙСКИ САМОЛЕТИ, ЕВРОПЕЙСКО ОРЪЖИЕИ ЕВРОПЕЙСКИ ВОЙНИЦИНИКВА РУСИЯ ИNO USA
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
европа изостава, пълна с хрантутници мигранти и шепа корумпирани политици. След моралният упадък неминуемо идва и икономически... всички знаем продължението
77
3
 
7
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
Самолетоносач, а ?! Изумително скъп, бавен и не на последно място огромен като цел! Аре мерси.
76
8
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Българската армия трябва да започне производство на дронове, кораби, танкове, ядрени бомби, изтребители, подводници, хеликоптери и самолетоносачи. Трябва да бъдем въоръжени до зъби и ако вражеска Русия се осмели да нападне България, веднага да бъде сразена чрез мощен удар на Българската Армия!
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свръхзвукови реактивни дрони. Осъзнаваш ли какво пишеш. Само си забравил да добавиш основани на нови физични принципи.Хайде дай точен модел
74
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Радвам се, че си се зачел.