Трябва ли да бъде целуван папският пръстен?

Франциск не харесва традицията, но не това подтиква жеста му в Лорето...
28 мар 2019 18:15, Нели Христова
30
Трябва ли да бъде целуван папският пръстен?
Снимки: Reuters

Папа Франциск е известен с това, че непрестанно разделя традиционалистите и модерните вярващи, било то с изказвания или действия. Последният скандал около него отново предизвика вълна от коментари – някои в негова подкрепа, а други – пълни с възмущение.

След визитата на папа Франциск в италианския град Лорето се появи клип, на който се вижда, как той дърпа ръката си и не позволява вярващите да целунат пръстена му.

Един от близките помощници на папата казва, че "понякога му харесва, понякога - не. Наистина няма нещо сложно".  Но какво всъщност се крие зад отказа на духовника, вярващите да целунат пръстена му?

В продължение на векове католиците изразяват своето уважение към църквата като целуват краката на папата. В модерните времена обаче, фокусът се измества върху пръстена на третия  пръст на дясната ръка на духовника. Той е най-могъщият символ на властта на понтифа. Веднага след смъртта му пръстенът се унищожава, за да се отбележи края на неговото управление.

Но няколкото минути, в които Франциск отказва поклонниците да целунат пръстена му, са само малка част от цялостната картинка. Причините всъщност са две.

Според екипа на папата и неговите модерни виждания, той наистина иска да се отърве от тази традиция, която го превръща повече в монарх, отколкото в свещеник. Той неведнъж е казвал, че е просто служител на Бог и не иска хората да се отнасят с него по по-специален начин. Всяко едно негово действие го показва, включително когато се срещна с оцелели след Холокоста. Те бяха стъписани, когато папата не само се здрависа с тях, но и целуна ръцете им.

За папа Франциск, това е остаряла традиция, но това не значи, че ще му бъде позволено да се отърве от нея. Всъщност, преди вярващите да пристъпят към духовника са предупредени да не целуват пръстена, но не заради вижданията му, а заради факта, че опашката пред църквата била прекалено дълга.

В официалния канал на Ватикана е поместено цялото видео от посещението на папата. В продължение на 13 минути той се среща с 113 поклонници. Никой от тях не знае как да реагира – 14 от тях само се здрависват с него, 41 извършват символично жеста, съвсем малка част от тях наистина целуват бижуто. Папата не протестира. Девет отиват прекалено далеч – като не целуват само пръстена, но и двете ръце на Франциск. Тук настроението на духовника се променя.

В следващите 53 секунди опашката започва да се движи по-бързо, като папата дърпа ръката си от 19 човека.

Един от тях дори успява да целуне собствената си ръка. Точно този сегмент се разпространява масово онлайн. 53 секунди от близо 20 минути.  През този кратък период, Франциск е искал да приключи бързо с опашката, за да излезе пред църквата и да поздрави хората там, много от тях били в инвалидни колички.

Това далеч не е първия път, в който подобно нещо се случва. За да премине по-бързо процесията, папа Бенедикт XVI и папа Йоан Павел II също са отказвали пръстените им да бъдат целувани.

Самият Франциск даде друго обяснение на случката. По думите му, той се страхувал, че ако толкова много хора целунат пръстена му, ще е по-лесно на микробите да се разпространят.

Понякога отказът от това да бъде целунат пръстена на папата има политическа насоченост. 1963 година президентът на САЩ Джон Кенеди отказва да докосне бижуто на папа Павел VI, за да затвори устите на критиците, които твърдят, че един католически президент винаги ще работи в полза на Ватикана и Рим.

А Франциск е напълно наясно колко значим всъщност е жеста. И точно заради това  той предпочита да го използва по друг начин.

По време на съвместно посещение в Йерусалим през май 2014 г. Франциск положи големи усилия да целуне ръката на лидера на Православната църква, Вселенския патриарх Вартоломей I, като знак за помирение между техните клонове на християнството.

Патриархът се опита да устои като между тях започна, така да се каже, приятелска битка, спечелена, разбира се, от папата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казано е ясно: "Не си прави кумири и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята и що е във водата и под земята, не им се кланяй и не им служи...".Обожествяването на каквито и да било предмети, вкл. икони, статуи, пръстени, поставянето им на пиедестал, кланяне и целуване е грях.Няма нужда някой да го казва. Ако човек чете и познава Божието слово, ще да го е вече разбрал. Независимо какво казва тоя или оня измежду човеците.
18
0
 
7
 
! Отговори
НЕ преди 5 години
Плужеците целуват другото на папата, за да ги помилва по главицата!? И наш Бойко е целувал, затова трима папи са го галили!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да целуват кръст сме виждали,а и ръка също,но да целуваш пръстен,това не сме чували и виждали!
16
0
 
8
 
! Отговори
ogin преди 5 години
Ние сме ортодокс това със пръстена не е сериозно
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата е глава на най-голямата еретическа общност в света. Какво има да му целувате? Може ли човек, който еднолично променя християнските догмати и изкривява вярата, да бъде почитан като духовен глава?Дори апостол Петър, за чийто приемник се смята папата, не посмя еднолично да реши, че езичниците също могат да се покръстват, а това решение се взе съвместно на първия апостолски събор през 51 г. Папата по-горе ли е от светите апостоли?
14
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
и след 100 май години ще има ,,Оцелели от Холокоста'' .
13
3
 
7
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Цяла държава си имаме (православна при това), ама за папския пръстен си говорим.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,..Трябва ли да бъде целуван папският ......... ?''
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе добре е направил че не дава да му целуват пръстена.Има много по-добри начини да си докажеш вярата от тая фалшива фарисейщина.Пък и се сещам само за двама души на който някой е целувал пръстените а единия даже и три папи го галиха по главата, единия се казваше Вито Корлеоне, а другия Бойко Борисов и и двамата не са точно светци по-скоро обратното.Стига с тия показни глупости.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като е толкова иска да скъса с традициите да спре да мие краката на мигранти на разпети петък..
9
5
 
17
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Достатъчно е, да сведеш глава и се поклониш.Целуването на кръстове, икони или ръка на свещеник е нехигиенично.Навремето във Франция, така се е разпространила Чумата, взела много жертви-чрез целуването на краката на икони-статуи и на свещениците а самият папа Климент VI, не влизал в контакт с вярващите, но болестта, допълнително разнасяна от плъховете и бълхите, покосила и него.В нашите църкви, редовно се целуват стъклата пред иконите и никой не мисли за евентуални последствия
8
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
при японците е истината:-нито се целуват,нито се ръкуват.Един поклон и нищо повече.Но той има много по-силно съдържание от целувката и прегръдката.....Да не забравяме че и Юда целуна Учителя си!
7
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
***, Вселенският патриарх не е лидер на Православната църква, а само на Константинополската патриаршия и е primas inter pares при провеждането на Вселенските събори. То бива невежество, бива, ама чак толкова - не бива.От друга страна папата е безсребреник, но това не значи, че е безродиевец, безрутениевец или безпаладиевец.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България викат, че ислямският свят бил по-изостанал в наши дни, според тях "заради исляма". Ами ако следваме същата логика какво да кажем тогава за сравнението между източна Европа и западна Европа?Излиза, че православието е причина България да е толкова изостанала. Пък и другите православни държави също.
5
5
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
А бе Папата не обича му целуват ръцете ама наш Бойко много обича бе...Бажанака ми пусна едно филмче, дето са наредили на опашка да целуват ръка на Бойко и домоуправителя Цецо първи мина...Като дойде тука Папата, ръка може да не му целуват ама той на Бойко хич да не забравя!
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този папа е свестен човек. Знае, че пръстените не са толкова важно нещо. Малко уважение не е излишно.
3
15
 
10
 
! Отговори
православен преди 5 години
Аз тоя и с пръчка не бих го докоснал. Не се знае колко дечица е опипвал преди това.
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иска да му целуват краката.
1
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Пък Бойче обича да го галят по ***