Радикално от Берлин: Конфискувайте жилищата на големите собственици

Градът обмисля смели политики срещу растящите наеми
Обновена: 6 апр 2019 22:07 | 6 апр 2019 21:56, Екип на Investor.bg
173
Радикално от Берлин: Конфискувайте жилищата на големите собственици
Снимка: БТА

Ако Рузбех Тахери успее да постигне целта си, властите в Берлин ще изземат апартаменти от големи собственици на имоти.

В събота защитникът на наемателите и негови сподвижници планират да започнат събирането на подписи за организирането на референдум за изземване от града на всички имоти от частни собственици, търсещи печалба, които притежават над 3 хил. апартамента.

И това не е единственото предложение, насочено към имотната индустрия в Берлин. През януари кметът на града Михаел Мюлер предложи изкупуването на около 50 хил. апартамента от частни собственици, а неговата Социалдемократическа партия иска замразяване на наемите в следващите пет години, пише Wall Street Journal.

Берлин е начело сред все повече градове и страни в света, които обмислят радикални политики, за да държат под контрол растящите наеми на апартаментите. Годините на повишаване на цените изцедиха финансово наемателите и правителства в цял свят са подложени на натиск да направят нещо по въпроса.

Сега някои от тях решават, че насърчаването на жилищното строителство не е достатъчно за поддържането на достъпни цени в градовете и се стремят да ограничат възможностите на частните собственици да повишават наемите.

Неотдавна испанското правителство прие указ за ограничаване на цената на наемите на апартаменти. Законодатели в Ню Йорк и Чикаго се стремят да въведат или засилят контрола върху наемите. Никой друг град обаче не стига толкова далеч, колкото Берлин.

Ако кампанията на Тахери "Отчуждете Deutsche Wohnen”, по името на голям собственик на апартаменти, звучи като левичарска куха мечта, обществени допитвания показват друго. Според анкета на Forsa Institute, публикувана през февруари, 44% от жителите на Берлин като цяло подкрепят мярката, а 39% са против нея. “Левица“, една от трите партии в коалиционното правителство в града, я подкрепя, а зелените все още не са взели решение.

Предложението се основава на член 15 от конституцията на Германия, който позволява на правителството да  социализира терени (да ги предаде на разположение на цялото общество – бел. ред.), за да станат привлекателни за обществено ползване. Собствениците на имоти ще бъдат компенсирани, но е спорно дали това трябва да се случи на пазарни стойности.

Мярката все още е далеч от това да се превърне в реалност. Първо Тахери трябва да събере над 170 хил. подписа, за да стане референдумът възможен. Дори ако избирателите одобрят мярката по време на гласуването, тя няма да има правнообвързваща сила. Групи от индустрията твърдят, че въпреки член 15 отчуждаването ще е нарушение на провинциалните и федералните закони и почти сигурно ще бъде блокирано. Как градът, който разполага с ограничени ликвидни средства, ще намери милиарди, за да компенсира собствениците на имоти също не е ясно.

Но профсъюзи се безпокоят, че дори гласуването да се провали, то ще увеличи обществената подкрепа за левицата, ще подложи на натиск политиците и ще засили още повече настроенията срещу собствениците на имоти. Миналата седмица няколко коли, собственост на Deutsche Wohnen, бяха подпалени, а полицията разследва нападението като възможно престъпление с политически подбуди.

"Една от целите на инициативата е да прогони инвеститорите и да създаде нещо отровно, тя успя и това е много лошо за Германия и Берлин“, казва Мануела Дамианакис, говорителка на Deutsche Wohnen. Според нея с отблъскването на частните инвеститори инициативата ще затрудни изграждането на така необходимите достъпни жилища.

Тахери твърди, че макар референдумът да няма правнообвързваща сила, за кметството на града ще бъде трудно да го игнорира. Той отбелязва, че след началото на инициативата му кметът на Берлин предложил само градът да изкупи 50 хил. части апартамента.

"В други германски градове хората наблюдават нашата кампания и казват "най-после радикално решение“, допълва Тахери. "Тъй като преживяваме радикализма на свободния пазар от години, сега трябва да предприемем радикална контрамярка“, отбелязва той.

Кризата с достъпните жилища в Берлин е относително нова. След като стана столица на обединена Германия през 1990 г., градът остана по-беден и по-достъпен от други германски градове като Хамбург, Мюнхен и Франкфурт.

"Преди десет години празните апартаменти бяха проблемът в Берлин“, казва Юлиан Задо, заместник-председател на социалдемократите в Берлин и един от хората зад предложението за петгодишно замразяване на наемите. През 2004 г. градът продаде над 65 хил. апартамента държавна собственост на частни инвеститори.

През последните десет години наемите почти се удвоиха, тъй като известният нощен живот и културната сцена в града привлякоха все повече млади професионалисти от цяла Европа. През 2015 г. федералното правителство в Германия въведе мярка, ограничаваща възможната бързина на нарастване на наемите в големи градове. В същото време Берлин започна да купува повече апартаменти под наем от частни собственици – по-малко от предложението на Мюлер, въз основа на закон, който дава право на града на първи отказ при продажби на имоти в квартали, изложени на опасност да станат твърде скъпи.

Но критици казват, че тази и други мерки не са помогнали особено за поддържане на достъпни цени на жилищата в града, където над 80% от апартаментите се отдават под наем. Само през второто полугодие на миналата година наемите в Берлин са нараснали с 9%, сочат данни на консултантската компания JLL, въпреки че градът все още е далеч по-евтин от Лондон или Париж.

Йоана Кусяк, специалист по градски изследвания в Кеймбриджкия университет, твърди, че ако предлаганият от Тахери референдум успее, той може да се превърне в пример за други градове в Европа да следват по-агресивна политика за защита на наемателите. Според нея е важно, че повечето радикални стремежи за поддържане на ниски наеми „идват от властовия център на Европейския съюз“.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
24
 
! Отговори
Циник до 98 преди 5 години
Не ми цитирай "зелените" - ако обичаш!Зелените (тук) в Германия - са немското ДПС ... партията в която всеки турски гастарбайтер и алахогъзец с немски паспорт - намери място ...и начин да подкопава устоите на немската държавност.Тези същите - блокират екстрадацията на афганци и африканци...и друга подобна cволoч!Ако не ми вярваш - виж листите им с депутати в Бундестага и другаде...все едно , че чета за турския меджлис ( парламент )
73
0
 
20
 
! Отговори
Изненадан преди 5 години
Рузбех Тахери немец ли е?Немските имена не бяха ли Гюнтер Вилхелм Ханс и тн.
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитираният концерн Deutsche Wohnen е собственик на повече от 112 000 апартамента. Коментарите тук злоупотребяват с имена на партии. Става дума не за ликвидация на частната собственост, а за липса на монопол и картел. Един известен политик от партията "Зелените" задава въпроса: Само за магистрали ли е позволено държавата да изкупува частна собственост? Защото предложението е Берлин като федерална провинция, като държавна структура, да изкупи жилища и след това да ги отдава под наем.
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези фантазии? Големите собственици, лъжливите и крадливи пишман бизнесмени и политици да конфискуват собствените си имоти???
70
4
 
22
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ще национализират от петте - най-дългия!Виждам , че повечето юзъри не разбират за какво иде реч! SPD лицемерите социалисти на Шрьодер - в много градове и провинции паднаха под 10% - на немците им писна Groko с Мурксул - ханъм ... писна им да робуват на над 33 000 те Zeitarbeit фирми, които "социалиста" Шрьодер узакони и въведе в Германия. А той (Шрьодер) седна на кьорсофрата на Газпром ( като мъжлето на Нинова) и си купи петата женичка.Сега се чудят - като БСП кого и как да излъжат !
69
3
 
38
 
! Отговори
Тахери преди 5 години
....а конфискуваните апартаменти да бъдат отдадени под наем на бежанци за 100евро на месец като следващата стъпка е наема да се плаща от соц.служби
68
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рентиерството за мен е *** дума и позволява на истински *** да богатеят на чужд гръб.Но е световна практика. Радва ме, че все пак развитите общества започват да правят опити за пресичане на тези порочни практики.
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В статията липсват много важни моменти: 1. Цените на жилищата са скочили в много други градове, които са концентрирали промишленост (не нощен живот и изкуство, както пише в материала), т.е. има първобитно струпване на населението както в много световни градове. 2. В Германия, като наемател се изнесе, се прави основен ремонт, който се извършва по все по-скъпо струващи стандарти; новите строежи също. 3. Там площта на града е ограничена, не се купува земя настрани, а новите жилища се строят големи
66
2
 
34
 
! Отговори
Pin преди 5 години
Ако германеца със азиатско име Рузбех Тахери успее да конфискува жилищата на туземните германци, то следващата стъпка е въвеждане на шериата!!!
65
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този свят нищо никога, което е било регулирано и управлявано от държавата не е прокопсало. Един чиновник на заплата никога не може да е по добър стопанин от човек с частен интерес за печалба. Освен ако чиновника не спретне далаверка...справка Бг реалността.Когато наемите в един град станат непосилни, хората ще започнат да се изнасят от там и пазара ще се регулира. Който не може да живее е Берлин, да дойде във Враца. Но цветните май си искат там и ревът за социализъм.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нерде Куба, нерде Германия. Не сравнявайки несравнимото. Хаосът ще бъде пълен. Пък и звучи манипулативно.
63
21
 
16
 
! Отговори
ленин преди 5 години
Социализмът е много хубаво нещо.Ей на в Куба - купони за захар - 150 грама на човек.Във Венецуела - режим на тока.Венсеремос!
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Звучи смешно, защото прилагаш челният опит на наш,те другари в съвсем друга реалност.
61
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДО ЛенинКое звучи добре? Да чакаш 20г за жилище ли? И 10 за кола?
60
2
 
3
 
! Отговори
ДО Ленин преди 5 години
А защо не. Без последния абзац звучи добре.
59
10
 
19
 
! Отговори
ленин преди 5 години
До Анонимен83Даа.Ще има вноска в мототехника за мерцедес, БМВ и ауди.А бездомните ще събират лихвоточки за жилище в Берлин.Само за активните борци - безплатно.да живее светлия социализъм.
58
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настъпва истинската ера на социализма. Щом капитализмът достигне своя апогей какво следва... социализъм, а не натрапеният тоталитаризъм в бившия "социалистически блок" с току що зараждащия се капитализъм. Затова и геройски загина. Еволюцията ражда историята, насилствената промяна винаги те връща в началната точка.
57
2
 
9
 
! Отговори
5678 преди 5 години
До 1234При социализъма колко банки имаше?Колко производителя на коли?
56
3
 
19
 
! Отговори
1234 преди 5 години
специфичното за капитализма е лицемерието. едни фирми не им дават да се сливат щото ставали монополисти, но няма проблем да има само три банки, три производителя на коли или трима собсвеници на половината жилищен фонд в един град, или трима земеделци да получават полоеинсъта субсидия. предстои смяна режима глобален капитализъм който се ***. да видим дасли ще си отиде с мир като соца
55
8
 
12
 
! Отговори
ленин преди 5 години
До Анонимен79Да бе. Верно е.Опашки от заминаващи германци има за Куба, Венецуела и Северна Корея.Бутат се с лакти, кой да замине пръв.Не ми ли вярваш?Ти няма ли да заминаваш?