Великобритания иска 80 дни отсрочка, ЕС предлага - 365

Евролидерите обсъждат автоматичен развод, когато Лондон е готов
Обновена: 10 апр 2019 09:05 | 10 апр 2019 07:00,
42
Великобритания иска 80 дни отсрочка, ЕС предлага - 365
Снимка: Reuters

Предложение за гъвкава отсрочка на Brexit до една година ще обсъждат тази вечер в Брюксел европейските лидери. Те са свикани на извънредна среща от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като миналата седмица британският премиер Тереза Мей поиска ново отлагане до 30 юни.

В писмо, разпратено снощи до европейските столици, Туск обяснява, че дълга отсрочка е по-подходяща от кратките отлагания. Великобритания ще може да я прекъсне, когато двете страни ратифицират споразумението за напускане.

Още по темата
"Досегашният ни опит, както и дълбоките разделения в Камарата на общините, ни дават слаба надежда, че процесът на ратификация може да приключи до края на юни", пише Туск.

Той предупреждава, че поисканото от Тереза Мей второ отлагане няма да е последно и това може да се стигне до серийни отсрочки, които ще удължат несигурността в ЕС, ще разрушат европейското единство и могат да доведат до случаен Brexit без сделка, ако се стигне до разцепление. Според председателя на Съвета гъвкавата едногодишна отсрочка ще позволи на "Великобритания да напусне, когато е готова, а 27-те ще избегнат повтарящи се срещи на върха". За гражданите и бизнеса ще има по-голяма предвидимост.

За да не се пропука европейското единство през третата година, след като Лондон поиска напускане, Туск предлага всички да се съгласят, че споразумението за напускане няма да предоговаря, че няма да се започват преговори за бъдещите отношения, а Великобритания няма да спъва работата на евроинституциите.

Ако евролидерите приемат идеята, Обединеното кралство ще остане пълноправен член на ЕС, докато трае отсрочката, ще избере евродепутати, ще номинира еврокомисар и ще участва в заседанията на Съвета. Великобритания ще продължи да си плаща вноските в евробюджета, ще спазва европейското законодателство и ще има равни права с останалите страни в ЕС.

По всяко време, докато трае отсрочката, Лондон ще може да си изтегли и искането за напускане и да си остане в ЕС, пише Туск до 27-те лидери, които се събират в Брюксел.

В началото на срещата, която започва в 19 ч българско време, те ще разговарят с Тереза Мей, която е поканена да защити молбата си за ново отлагане.

Преди официалната среща на върха, по инициатива на Белгия, лидерите на най-засегнатите от Brexit държави ще се съберат отделно, за да се координират. Според домакините в мини-срещата на върха ще участват премиерите на Белгия, Дания, Холандия и Швеция, както и френският президент Еманюел Макрон. Германският канцлер Ангела Меркел, която също е поканена, няма да успее за събирането, понеже трябва да говори пред Бундестага в Берлин.

Вчера Меркел се видя с Мей в Берлин и според съпартийци допуска отсрочка на Brexit до началото на 2020 г. Френският президент Макрон, който също прие британския премиер в Париж във вторник, предпочита окончателната раздяла да не се отсрочва след края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Anhletata sa praiaat na loudy...ne sakat da si plastat...stom ne si plastat, out side eu....bye bye uk....vse bez pari ne minava nomera....
32
0
 
5
 
! Отговори
Дедо поп преди 5 години
Това /отсочката/ ще бъде голям автогол на ЕС в стил Жоро Бекъма
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Тя по документи я притежава тъй като не е подписала примирие за ВСВ. На германска територия в момента има огромен брой американски и английски войски. укни в Гугъл и виж сам.
30
0
 
1
 
! Отговори
До До Анонимен16 преди 5 години
Извинявам се, че съм се обърнал към теб, изписвайки без да искам ника на въпросния "експерт" - АнонимеН. Сигурно телефонът ми го е запаметил и автоматично е променил обръщението ми към теб. А на такива като АнонимНия препоръчвам малко да си мерят приказките, когато някой изразява различно от тяхното мнение.
29
2
 
4
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Да си платят таксата или да си плащат митото.....ко се праят на луди.
28
0
 
0
 
! Отговори
До До АнонимеН 16 преди 5 години
Съгласен съм с теб. Цитирах ти "експерта". Написал беше сигурно най-малко 50 подобни коментара. Е, сега вече пее друга "песен". Разбира се, и нея я "пее" фалшиво. Ама виж колко плюсчета е събрал тогава. :)
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16"На мен са ми най-интересни сега "експертите", които тук ПИШЕХА (съм пропуснал) преди как ЕС ще изхвърли Великобритания на 29 март... "Българският "експерт" е като българските свещи за двигатели ВМЗ - подава искра веднъж на 1000 оборота.
26
2
 
5
 
! Отговори
Скоро няма да свърши преди 5 години
И познайте кой прави пари от продължаването на този хаос - Ситито, а ние може да гледаме следващия сериал от Сага за Форсайтови с главно действуващо лице ЕС.Докато се праиш, че напускаш всичко е разрешено и което е забранено не се контролира.В мътна вода риба се лови.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туск е англоамериканско мeкере. Другата слаба точка е Меркел и вечните търговски интереси на немските корпорации. Заради тези мeкерета, английските нагли гнyсари са още в ЕС. Навремето ДЕ ГОЛ не се поколеба нито за момент и ги изхвърли. Сега обаче няма лидери, няма кой да покаже смелост и да им бие шута. Да видим дали Макрон, подкрепян от Испания, няма да се заяде. Защото разберете, че в момента губещия е ЕС, Англия е троянски кон и ще продължи да блокира всичко в полза на САЩ.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психясалата Великобритания не иска да излиза от Европа, а ика да я притежава.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто казано-Не даваме на Кралството да си ходи!!!Що ли?!
22
1
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Колкото по-дълъг е брекзита, толкова по-дълго ще е сплотен ЕС. Колкото повече са проблемите около брекзита, толкова по-малка е вероятността от друг .екзит, тази ситуация е от полза за ЕС.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имаше законов срок в който отношенията трябваше да се уредят. Това не се случи. Значи Великобритания излиза без споразумение. Точно и просто." И защо не излезе щом е точно и просто? :)
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските европейски политици са тези от 70-те, 80-те и 90-те години. Именно заради тях Европа е това което е сега. Сегашните недоносчета берат техните плодове и се бият в гърдите. В момента ЕС лети към пропастта и не трябва да си завършил политология в топ университет за да го видиш. Имаше законов срок в който отношенията трябваше да се уредят. Това не се случи. Значи Великобритания излиза без споразумение. Точно и просто. Безумния срок на удължаване подкопава доверието в ЕС институциите.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Филмът "Готи" :"Защо продавате наркотици след като шефът Пол Кастелано е забранил?" "Чакай, Джон, той също продава!" "Значи е лицемер?" "Да." "ТОВА ИЗНЕНАДВА ЛИ ТЕ!!!?? Та откога ви изненадва че британските политици са лицемери!!?? Щом чакаха 29 март спокойно, значи са ЗНАЕЛИ, че няма да "изхвърчат". И е повече от ясно, че щом само тупкат топката, значи имат още козове в ръкава си. Ама това явно е сложно за главата на някой АнонимНи. :)
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И след една година пак ще е същото. ЕС стана заложник на вътрешно политическите проблеми на Обединеното Кралство. 3 години безмислено говерене и срещи. Предстои още...
17
4
 
13
 
! Отговори
SS преди 5 години
трябваше да се използва момента и тиа трябваше да бъдат изхвърлени точно сега от ЕС! Прекалено им беше позволено да си разиграват коня и да размотават цяла Европа. Не биваше да се допуска в Европа да продължават да се ангажират с мухлясалите им псевдо-демократични (и комични) вътрешни проблеми и неуредици. Тарикатлъците и пазарлъците на тия пишман-хитреци, и безкрайните "срещи на високо равнище" на главния им клоун струват много пари- грешни пари за европ.данъкоплатци, в това число и за нас...
16
3
 
12
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе не знам ама знам, че бая се постараха някой хора да излъжат бритнаците за тоя брехит! То има кзаваха, че здравеопазването им щяло да стане по евтино, пълна лъжа, казваха им, че при брехит щели да имат повече работни места, пълна измислица, казваха им, че БВП то им щяло да се дигне с 10% лъжи и измислици! Но ето всички се хванаха и сега баш тия политиците дето ги говориха тия лъжи не щът и не щът да излизат от евро пазара и еро съюза и евро зоната! Е що така бре!?
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На мен са ми най-интересни сега "експертите", които тук ПИШЕХА (съм пропуснал) преди как ЕС ще изхвърли Великобритания на 29 март... "
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен са ми най-интересни сега "експертите", които тук преди как ЕС ще изхвърли Великобритания на 29 март. Някои сигурно са писали поне по три такива коментара под поне 20 статии за Брекзит. И когато някой изрази (тогава) различно от тяхното мнение - му скачаха все едно ги е напсувал. Кво стана, бе спецове, нещо сменихте плочата май? Запяхте друга песен. :) АнонимНият "експерт"? А? :)