Спомняте ли си Янис Варуфакис? Сега той е кандидат за ЕП в Берлин

Бившият гръцки министър води много дискретната кампания
12 май 2019 16:35, Елка Василева
39
Спомняте ли си Янис Варуфакис? Сега той е кандидат за ЕП в Берлин
Янис Варуфакис. Снимка: архив, Reuters

В разгара на гръцката криза през 2015 г. той бе в конфликт с германското правителство и по-конкретно с тогавашния германски финансов министър и негов кошмар Волфганг Шойбле, който настояваше за драстични икономии в замяна на финансовата помощ.

Четири години по-късно бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис е кандидат за Европейски парламент в Берлин, пише Франс прес.

58-годишният икономист с нетрадиционни възгледи води обаче съвсем дискретна кампания, която преминава почти без митинги или присъствие в медиите. Но поради благоприятните изборни правила той може да бъде избран за депутат в базирания в Страсбург парламент.

Още по темата

"Янис Варуфакис отговаря на условията да бъде кандидат в Германия, той е регистриран в Германия и има там жилище", уверяват от обкръжението му. Законът предвижда, че трябва да си гражданин на държава членка на Европейския съюз и да си живял най-малко шест месеца в Германия, за да си кандидат там на изборите на 26 май.

"Политически чудовища"

През 2015 г. той бе министър малко повече от пет месеца и си спечели много врагове сред колегите си от Европа заради своята откровеност, наставнически тон и активност в социалните мрежи. Сега той води листата на "Демокрация в Европа", германска политическа партия, част от транснационалното и антисистемно движение "Демокрация в Европа Движение 2025", за чието основаване през 2016 г. той значително допринесе.

Оттогава Варуфакис изпитва единствено "презрение" към гръцкия премиер Алексис Ципрас, който според него е виновен за отказа от предизборните обещания на Сириза.

Варуфакис си връща: Гърция трябваше да фалира!

"Ние сме първото сериозно, транснационално и прогресивно движение", заяви бившият гръцки финансов министър. Той не дава много интервюта, участва в малко обществени прояви и предпочита да публикува кратки видеоклипове в социалните мрежи.

На 1 май Варуфакис взе участие в манифестация в Атина, а не в Берлин, където Международният ден на труда се отбелязва масово.

Листата на Варуфакис призовава за нов зелен курс и за да има прозрачност - предаване на живо на всички заседания на европейските лидери и на Европейската централна банка, валутната институция, която много гърци държат отговорна за политиката на строги бюджетни икономии в страната им в последните години.

В по-глобален план Варуфакис насърчава създаването на учредително събрание, което до 2025 г. да изгради една по-демократична Европа.

"Като убеден европеец аз се противопоставям на това, което правят европейските институции. Те провокират недоволство, което ражда политически чудовища като Матео Салвини и Лигата в Италия, "Алтернатива за Германия" в Германия и "Златна зора" в Гърция", изрази безпокойството си Варуфакис пред германската телевизия "Дойче веле", сравнявайки сегашното положение с това през 30-те години на 20 век.

Кандидат и в Гърция?

Защо обаче Варуфакис, когото най-четеният в Германия всекидневник "Билд" нарича "гръцкия клоун", се кандидатира за евродепутат в Германия?

Официалната причина отчасти е да покаже, че няма "противопоставяне" между Гърция и Германия или между "Севера и Юга".

Варуфакис, който според социологическите проучвания се ползва с подкрепата на един процент от избирателите, избра Германия и заради по-благоприятните изборни правила, които не предвиждат минимален праг при пропорционалното гласуване. На миналите европейски избори през 2014 г. сатиричната партия "Партията" и доста малобройната Демократична екологична партия излъчиха по един евродепутат с резултати от само 0,5 процента от гласовете.

В други страни партията му трябва да събере три (какъвто е случаят с Гърция, където звездата на Варуфакис залезе) или пет процента, за да излъчи свои представители в парламента в Страсбург.

Варуфакис, който след пет месеца като министър напусна правителството просто с пост в Тwitter, уверява, че иска, ако бъде избран, бързо да преотстъпи мястото си на друг човек от листата на своята партия, след като отправи предложенията си.

"Германските избиратели оценяват честните и прозрачни политици, които казват: "Вижте, не правя това заради кариерата си или заради възнаграждение, не искам да отида в Европейския парламент, за да се возя в лимузина и да имам на разположение десет служители", заяви наскоро Варуфакис пред всекидневника "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Той може също така да участва в парламентарните избори в Гърция след няколко месеца като кандидат на създаденото от него гръцко движение Мера25.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Клоун. Иска 10 минути слава и изяви в скучни, отегчени сутрешни блокове.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грък ли е убий го с лопататаИначе и нея ще открадне.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво да го помним тоя клоун По скоро мен ще ме изберат отколкото тоя любимец или вече бивш на ру хибридите
28
4
 
3
 
! Отговори
лисицата в курника преди 4 години
Да избереш или назначиш Варуфакис, за да управлява финансите на ГЕРМАНИЯ ИЛИ еп, е като да сложиш Ал Капоне начело. Държава ще има, но мафиотска. Като си спомня какви финансови фокуси подготвяше едно време, жална им майка на германците.
27
1
 
4
 
! Отговори
кристина преди 4 години
аз все си мисля, че той беше прав за повечето неща в разпаднала се гърция, той искаше излизане от е-съюза, както направи исландия, държавата можеше да се спаси, като затвори виновните банкери и да не приема унищожителните условия на е-съюза.. сега видимо са 'добре' гърците, но държавата взима заем след заем, хората обедняват.. и т.н. ако не беше се изметнал ципрас, като хлъзгава риба, сега можеше да има много по-добра икономика и държава и той да командва, а не да слуша наставления
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПатладжЯНИС Фалиракис.
25
0
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Брексит ПартиАбе ако успее да вкара и 1 депутат ще е чудо....да не забравяме че на последните парламентарни избори вкара 1 депутат в британския парламент...мухахахаха....Хората не гласуваха за Брекзит защото го има Фарадж ....клоун
24
5
 
3
 
! Отговори
Брексит Парти преди 4 години
нямам търпение Фарадж да влезе в новият Европарламент с едно 30-40 места поне, както в момента социологическите проучвания показват, още Алтернати За Германия и т.н. Скоро ще има Мнозинство в Брюксел, такова че като СССР да гласува за саморазпускането на това недоносче ЕС, чиято Конституция е почти същата като тази на СССР - самоназначаващо се ПолитБюро от ЕвроКомисари, неизбрана от никой номенклатура от наши хора - както Джордж Оруел беше казал - всички са равно, но едни са по-равни от други ;)
23
1
 
9
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
с Лидери като Юнкер, Макрон, Меркел, Туск, Могерини и т.н. Врагове не ти трябват...
22
1
 
10
 
! Отговори
мъдрец преди 4 години
народна мъдрост: по-добре Грък, отколко Юдей!!!
21
2
 
14
 
! Отговори
к0нсерва преди 4 години
със сигурност е далеч по-образован и интелигентен от Марая Гейбриъл, така че защо и Комисар да не стане - повече парички от депутат. иначе, Западно-Европейците са в Зимен Сън, след като Марая Гейбриъл управлява най-важната индустрия на 21 век - информационните технологии, а при това съм сигурен си няма идея как работи компютъра, дори и на елементарно ниво. Ох, забравих, те са умни и красиви меринджери взимащи решения, а истинските специалисти са им р0бите на тръстиката. Системата е наопаки!!!
20
4
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 4 години
Високоинтелигентен, перфектен в 4 езика, нагъл, надменен ... Грък. Точно тази муцуна беше причината Гърция да "ака в гащите" след (вече станалият за посмешище) референдум ЗА и Против мерките от Брюксел. Та, точно този .. описах го в началото, "надъха" гръцкото правителсто в момент в който на ЕС не му дремеше на шапката дали гърчулята ще са в еврозоната или не...трябва не само акъл но и усерт, баланс и такт като говориш с одъртяли ЕС бюрократи...
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с ръководители като Юнкер , Меркел , Труск , Могерини, Габриел какво очаквате , както е тръгнало и Мадуро ще се кандидатира за евродепутат .Англия ще изчака изборите , ако руските по..д..ло..ги ги спечелят , ще излязат без споразумение , след тях Полша , след 2-3год. скандинавците ,като се убедят,че всичко в ЕС е посткомунизъм , в Германия новите коли ще са с качеството на жигулитата , ще останем само "истинските" борци за свобода на народите и по манифестации ще викаме долу капиталиЗЪМА
18
14
 
8
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
за този мошеник и 100 пръчки на голо са малко
17
5
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
все по европейските институции плюят все европейския съюз им е виновен а всички бягат и искат тами със каква програма този господин иска да отива там какви са му преуритетите?що да ходим всички там след като можем да си го пренесем тук?топлата вода на запад е измислена за нас остава най лесното просто да я копираме у нас
16
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България откакто е в ЕС само задлъжнява и народа е европейски просяк а само ГЕРБ си купиха апартаменти на ниски цени
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е и ето Англия излязоха от ЕС за да избегнат фалита.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората имат различни европейски ценности комунистически, демократични, фашистки, демократични, ислямски и т.н.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си спомням.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези путински троянски понита са антиевропейци но все европейски заплати искат.