Стрелба и шокови гранати при полицейската операция в Косово

Прищина обяви: Тя е срещу организираната престъпност
Обновена: 28 май 2019 11:36 | 28 май 2019 11:20, Елка Василева
16

Тринадесет души са арестувани тази сутрин при все още продължаващата операция на специализираните полицейски части на Косово в четирите сръбски общини в северната част на страната.

Арестуваните са сърби – служители на косовската полиция.

В Зубин поток са се събрали хора, които са блокирали пътя с намерението да попречат на отвеждането на арестуваните. Полицията обаче е пробила блокадата.

Косовската полиция съобщи, че при извършването на арестите е била оказана въоръжена съпротива.

Двама сърби са леко ранени при стрелбата около 6,20 ч. в Зубин поток в северната част на Косово, след като косовските специализирани полицейски части пристигнали в района на село Доня Варага. Това потвърди за Танюг полицейски източник от мястото на събитията и добави, че престрелката продължава и в момента /10,30 ч. бълг. време/.

Драматично в Косово: Спецполицаи нахлуха в сръбските общини

Около 6,20 ч. е станала престрелка между неизвестни лица и специализираните косовски полицейски сили, произведени са над 200 изстрела. След това пристигнали 15 бронирани автомобила, които са се разположили срещу Доня Варага и Зубин поток, като разрушили импровизирана барикада, поставена от местното население.

Полицаи от специализираните части вървят пеша по магистралата, стрелят към двете страни на пътя и хвърлят шокови гранати, съобщават сръбски медии.

Косовският премиер Рамуш Харадинай потвърди, че специализираните сили са провели операция по задържане на лица в общините в северната част на Косово и подчерта, че става дума за операция срещу контрабандата и организираната престъпност.

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди преди 11 дни, че властите в Прищина готвят арести на сърби – членове на косовската полиция и изтъкна, че Прищина ще определи подобна акция като борба с престъпността.

"В северните общини на Косово се провежда операция срещу контрабандата и организираната престъпност в рамките на нашата посветеност за прилагане на върховенството на закона за всички. Потвърждаваме, че тази операция е насочена срещу организираната престъпност и нейни мишени са също и полицейски и митнически служители. Призовавам гражданите да останат спокойни", написа Харадинай в Twitter.

По-рано днес стана ясно, че президентът на Сърбия Александър Вучич е наредил всички части на сръбската армия да бъдат приведени в състояние на пълна бойна готовност. Сръбските специализирани полицейски части също са в пълна готовност.

В реч за Косово вчера в парламента Александър Вучич заяви, че е „време на избираме между сладките лъжи и горчивата истина“. По думите му дебатът в Сърбия трябва да започне с отговора на най-важния въпрос: „В какво вярваме, в лъжата или в истината – защото без това няма да знаем на какво сме способни и колко можем, къде са границите на нашата страна и на нашите мечти, както и на нашата действителност“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че косовската полиция е задържала сътрудника на мисията на ООН, руският гражданин Михаил Красносшьоков.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бойко-оооо! Води ги тея неандерталци по скоро в ЕС и НАТО, че ще ни подпалят!"--------------------------------------Тъпигьoзитe, които не бяха способни да водят, ставаха милиционери, а ощепо-елементарните - пожарникари.
12
2
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До VictimizedНие не трябва да се радваме на участта на сърбите, независимо тяхната жестокост към нас. Ние трябва да проявим историческо благородство в такива моменти. Лесно е да забием нож в гърбът им в такива моменти и да си отмъстим. Не, няма да си отмъстим, а ще ги променим. Ние ще ги променим, за да си спомнят, че и те са българи.
11
0
 
10
 
! Отговори
нещата са сериозни преди 4 години
Президентът на Сърбия Александър Вучич е наредил всички части на сръбската армия да бъдат приведени в състояние на пълна бойна готовност.
10
12
 
6
 
! Отговори
до 5 -Крали Марко преди 4 години
Мислиш си че Русия може да воюва конвенциално на 5-различни места в света ,ама не може --няма как руската армия да навлезе в Косово и да се бие със всички албанци по света подкрепени по всякакъв начин от целия западен свят... Това са такива загубени каузи който най-много да доведат Сърбия до поредна катастрофа...
9
1
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Западните покрайнини ни ги взеха официално след ВСВ, какво да стане тогава след като сме били партия с губещата страна бре, малко ли хора са умрели по-това време, че да пламват още конфликти. Сега времената са различни, а Русия има против, понеже в Албания вече е най-голямата американска база на Балканите, и тази така наречена Велика Албания за която се точат всички, ще се случи под покровителството на САЩ и ЕС, и в това няма никакво съмнение.
8
1
 
35
 
! Отговори
Хамерика преди 4 години
Не вярвам албанците да са направили тази операция, без да отидат в американското посолство и да им се даде разрешение.
7
10
 
10
 
! Отговори
Съседа преди 4 години
До VictimizedНа нас като ни взеха Западните Покрайнини, Македония и Беломорска Тракия не стана проблем на Балканите. Сърбите от 25 години са наясно, че Косово няма да е тяхно. Русия няма нищо против, а дори да има, не може да направи нищо.
6
2
 
21
 
! Отговори
Ииии преди 4 години
И после ще кажат, че сърбите са агресора...
5
1
 
22
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Има много хора в България дето се радват на участта на сърбите, и може би до някъде заслужено, но това нещо спокойно може да се пренесе и тук, ако някога имаме правителство което иска да отстоява суверенитета ни. За това работата хич не е за радост, понеже в "задния ни двор" и понеже този път ако има натовска агресия, Русия няма да стои и да гледа, и тогава наистина може да стане проблем за целите Балкани.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
столицата на албанската мафия прищина - протекторат на америкапълан с нахъсени джихадисти които се чудят кого да ограбят или от кого до вземат органи за проданнаш ред е ако не се освестим да изритаме гербавата диария - колоншиалната администрация
3
8
 
40
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Всичко това е резултат на краварската агресия и алчност.Гадните кравари вече 70 години предизвикват етнически и други конфликти ,които тлеят с години.Целия свят подпалиха тези нещастници.За съжаление нашите невежи герберасти са техни слуги и под.логи.
2
2
 
37
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Сиреч, същата работа когато башибозука отвежда еничарите...... И всеки път под зоркия поглед на имагинерното понятие европа
1
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко-оооо! Води ги тея неандерталци по скоро в ЕС и НАТО, че ще ни подпалят! Поклон на доктор Ахмед Доган и нашите политици от прехода! Направиха максималното, колкото ни е позволено като малка държава! Само ги критикуваме, но това са реалностите! Да вземат да се репчат и ще изядем боя!