Отлагане без срок: Скоро няма да спрем на въртим стрелките

В ЕС имали нужда от още време, за да решат дали да е лятно или зимно часово време
74
Отлагане без срок: Скоро няма да спрем на въртим стрелките
Снимка: Pixabay

Всеки европеец, който очаква да бъде преустановена практиката да се превърта часовникът с час напред или назад два пъти годишно, ще трябва да бъде търпелив, отбелязва БТА като цитира ДПА.

Още по темата
Повечето страни членки на ЕС имат нужда от повече време, за да решат въпроса със смяната на сезонното часово време според документ, изготвен от румънското председателство на Евросъюза, до който е имала достъп медийната група "Функе".

Евродепутатите подкрепиха през март идеята да бъде спряна смяната на времето през 2021 година.

Сега страните членки могат да решават дали да приемат лятното или зимното (астрономическо) часово време за цялата година.

Страните от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по въпроса като цяло, а одобрението им е необходимо, за да се приложи решението.

Въпросът е в дневния ред на министрите на транспорта от ЕС в четвъртък, но не се очаква да бъде взето решение.

Румъния подчертава, че е необходим подход, засягащ целия ЕС, за да се избегне разпокъсване на часовите зони и да се запази доброто функциониране на единния пазар. Досега само няколко държави са предали позициите си, се посочва в документа на румънското председателство.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който е ангажиран с този въпрос в Германия, написа в писмо до съседните страни, че би желал да се избегнат т.нар. часови острови.

Хармонизиран подход би могъл да бъде постигнат на следващата редовна среща на транспортните министри, насрочена за края на годината, последвана от преговори с Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ЕСчасово време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
Щом такъв "сложен" казус се решава с години, не ми се мисли за другото. ТРАГЕДИЯ СА. Ще им гласувам, ама друг път!!!!!!!!!!!!!!!
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната бюрокрация в ЕС. Необходими са години наред, за да се вземе едно елементарно решение.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лично аз не разбирам защо трябва да се променя вярно е че лятното време е въведено с цел да има максимална светлина през деня и от това да се икономиста осветление.Да но логиката в момента няма икономия от осветление, а това че ще е тъмно през деня на никой не му пречи, не я разбирам, но явно много хора предпочитат тъмен ден.Сигурно това че предпочитам естествената светлина ме прави различен от тях.
51
1
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
Когато се говори за смяна на времето има само астрономическо и отклонение от него.При предишната промяна се въвежда термина лятно време което е означава лятото ще се отчита астрономическо време плюс 1 час. Може да решем целогодишно времето да ни е астрономическо плюс 1час.Изключение прави нова година защото тя се базира на астрономията и часа на настъпване на новата година е астрономическо време.
50
1
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
Астрономическо време е математическото време което се изчислява от въртенето около слънцето, дали е достатъчно точно е друга тема, отклонението е около 17 секунди на ден така че за точността си прав че е относително, но това е най добрия метод за определяне на времето, примерно можеш да си измервашкакто си искаш времето но нова година винаги ти е по астрономическо, другите неща не са вързани с астрономическото време, това в колко отиваш на работа не астрономия а лично решение.
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма астрономическо време!! Всяко измерване на времето е избрано от хората и може да бъде променяно!! Зимното вече не отговаря на съвременните условия!! Избирани е, когато е НЯМАЛО електричество!!!
48
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати идиотската работа! ВърнетеАСТРОНОМИЧЕСКОТО време бе ,дармоеди....
47
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не желая зимно време през лятото,не искам да се мръква в 19,30 и да съмва в 4,00 сутринта,гринуичкото време е удобно за англичаните,защото гринуич е в англия ,предпочитам да сменяме времето или да е лятното,в краен случай да врътнат половин час между двете и да се приключва
46
4
 
17
 
! Отговори
дедо преди 4 години
има установено време ПО гринуич,ЯСНО И ТОЧНО .точка всички други лебер астии ВЪН
45
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това ли е най големия проблем в Европа !?
44
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Каква е тази Комисия, която не може да сложи край на една недомислица измислена преди един век?! Така ли ще върви ЕС?!
43
6
 
27
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Европейската комисия да наложи единно време на целия ЕС, както наложи правите краставици.Никога всички държави няма да са на едно мнение.
42
10
 
17
 
! Отговори
Вандала преди 4 години
Хаааа! На ви' сега глас народен. Всеки знае какво не иска, но никой не знае какво иска и защо. Това като цяло е проблем на демокрацията. Аз съм доволен. Нямам проблем с часовите зони, нито със смяната на времето. Просто някакви цифри на часовника. Лятото денят е дълъг, през зимата светъл. Вие си цъкайте минуси, ако щете с хиляди. Все тая.
41
16
 
6
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
супер, на мен така ми е най-добре като въртя стрелките
40
0
 
21
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 години
Ако е за нещо да смучат пари веднага се случва иначе се правят !!!
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, какъв е тоя "съюз", който не може да вземе решение за такова просто нещо вече две години? Но за кривите краставици взеха решение много бързо, нали? Всичката им е такава. За какво изобщо съществува тоя Европейски "съюз"?
38
6
 
24
 
! Отговори
Астрономическото преди 4 години
Твърде много политика не е на добре. Няма нищо по естествено от астрономическото време. Експерименти в СССР е показал, че другото е вредно за здравето. Живели сме по лятно време и по астрономическо време в България, но не сме по лятно през зимата. Това е страшното. И едно е на млади години, друго на петдесет. Затова не трябва да става с доптване, а с анализ от икономисти и доктори. Икономистите наложиха лятното време, но не се вижда ползата, а влошеното здраве, показва безмислието на лятното вре
37
3
 
7
 
! Отговори
Привет от Германия преди 4 години
до Гастрофизика - амчи то в Китай е така - по принцип е трабвало да има 5 часови зони ама са решили да карат само на една.
36
15
 
3
 
! Отговори
АстроФизик преди 4 години
Трябва да направят единно време, какво е това нещо - тук 7 часа, там 8, на друго място 10. Правят едно време и навсякъде се отчитат по него, така и така глобализацията е в ход. Това с часовите зони е голяма тъпня - защо да не е на минутни зони, примерно на 10км да има по една минута разлика а часовниците да имат GPS и да се аджъстват автоматично?
35
0
 
10
 
! Отговори
иван преди 4 години
*** ли съм,*** беше обявено окончателно ще се сменя през 2020 г,а сега хоп,троп,зарче ту тук,незнайно транспортните министри до догава населението в БГ ще се стопи кой зад граница,кой за вечния си път,та нали и без друго умираме като мухите по пътищата,психясали,трепем се едни други който доживее.