Отлагане без срок: Скоро няма да спрем на въртим стрелките

В ЕС имали нужда от още време, за да решат дали да е лятно или зимно часово време
74
Отлагане без срок: Скоро няма да спрем на въртим стрелките
Снимка: Pixabay

Всеки европеец, който очаква да бъде преустановена практиката да се превърта часовникът с час напред или назад два пъти годишно, ще трябва да бъде търпелив, отбелязва БТА като цитира ДПА.

Още по темата
Повечето страни членки на ЕС имат нужда от повече време, за да решат въпроса със смяната на сезонното часово време според документ, изготвен от румънското председателство на Евросъюза, до който е имала достъп медийната група "Функе".

Евродепутатите подкрепиха през март идеята да бъде спряна смяната на времето през 2021 година.

Сега страните членки могат да решават дали да приемат лятното или зимното (астрономическо) часово време за цялата година.

Страните от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по въпроса като цяло, а одобрението им е необходимо, за да се приложи решението.

Въпросът е в дневния ред на министрите на транспорта от ЕС в четвъртък, но не се очаква да бъде взето решение.

Румъния подчертава, че е необходим подход, засягащ целия ЕС, за да се избегне разпокъсване на часовите зони и да се запази доброто функциониране на единния пазар. Досега само няколко държави са предали позициите си, се посочва в документа на румънското председателство.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който е ангажиран с този въпрос в Германия, написа в писмо до съседните страни, че би желал да се избегнат т.нар. часови острови.

Хармонизиран подход би могъл да бъде постигнат на следващата редовна среща на транспортните министри, насрочена за края на годината, последвана от преговори с Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ЕСчасово време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
7
 
! Отговори
дядо от село преди 4 години
Е,най после и една хубава новина...
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За софтуерните разработчици е важно да знаят коя страна към кое време ще се насочи, защото едните ще изберат лятно, другите зимното."Аз съм софтуерне разработчик. Ако искат да си сменят времето в цял свят, за мен е просто промяна в някой .config файл или нещо от тоя род. Ако искат, да имат часва заона за всеки отделен град и село, все тая... Няма да е толкова голям проблем.
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Виж ся, амаTaka e! Трябва, да се избере една диктуваща сила и тя да налага решения, без хънтъ-мънтъ- тинтири-минтури, а у и подобни...
31
0
 
28
 
! Отговори
Виж ся, ама преди 4 години
Типично европейско решение, много празни приказки, никакво действие. Какво ми го хвалят този ЕС, той е едно блато на нищоправенето и преразпределението на средства.
30
5
 
16
 
! Отговори
BG преди 4 години
Тя една *** мислела, мислела пък взела че умряла ! Та работата на еврочиновниците - същата !Има си астрономическо време - какво му е толкова за мислене и хармонизиране, въобще не разбирам !Лятото щяло да съмва в 4 сутринта, ама при лятно време през зимата си представям - след 2 седмици софиянците ще ореват държавата !
29
0
 
24
 
! Отговори
Оня преди 4 години
Тези са по големи безделници от нашите 240 ***
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега е хаос с Коледа и Великден и се празнуват на различни календари и дати. Часовите зони не са точни и някъде са много широки както средното европейско време и всички от ЕС, Македония, Сан. Марино и др. искат да се пъхнат. а други са много малки или се цепят и на половин час или на 15 минути даже за да са по-точни. Вариант е и половин часови зони или на 15 минути.
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се превърна в най-големия световен проблем! Колко десетилетия вече ги въртим тези часовници? Дали наистина се нанася вреда на организма, не може да се докаже категорично (то тогава и всеки, който пътува в западна Европа с разлика 1 или не дай Боже 2 часа разлика, ще се разболява). Защо не си намерят друга "кауза", в която да влагат хиляди евро, сигурен съм, че има далеч по-важни теми
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25: През тези 150години да не би земята да си е променила своето въртене? Бъди сигурен, че и след 150млн години пак ще е същото. Никой не е по-голям от времето, както и да се опитва да хитрува.
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24 от 18Еми то и баба ти е копала с мотиката на полето, ама е по-лесно с трактор.Ако не си обърнал внимание, вече сме 2019-а. минали са почти 150 години от 1884 и нещата доста са се промнили. Време е да се променят и накой остарели схващания.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До18: Когато нямаше софтуеърни разработчици как беше? Влаковете ли спираха, самолетите ли не летяха и хората ли не знаеха кога да станат за да отидат на работа във фабриките?Има там една конвенция от 1884г за меридиана и часовите зони, дето и България я е приела като една от първите страни.Не е зле да се прочете написаното по въпроса.
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи компютрите ще забият, тв техника телефони и т.н.
22
13
 
12
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
То остава да върнем зимното и сега през юни ще се съмва още преди 4 часа...
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекзит 2.Тука има ,тука нема.
20
8
 
20
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Тъкмо малко се обнадеждих миналата година, че има някакъв проблясък на разум някъде в ЕС, но той се оказа като падаща звезда - именно проблясък. Румъния казала бла-бла, Германия ала-бала, това въобще не ме интересува . Важното е да ми се променя графика и ритъма на животлятото да съм принуден изкуствено да ставам един час по-рано. Изследванията го показаха - всяко отклонение от нормите е стрес и болести. Но явно ЕС предпочита граждани-зомбита, които по-лесно се манипулират.
19
8
 
18
 
! Отговори
Shark преди 4 години
На мен ми все тая, не ме интересува изобщо, ако искат да въртят, ако искат не. Всичката Мара втасала, има толкова сериозни проблеми пред ЕС.
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Така е за теб. То честно казано и за мен е все тая колко е часа.За индустрията обаче не е така. Промяната на времето е свързана с промяна на графика на работа на стотици милиони хора. За софтуерните разработчици е важно да знаят коя страна към кое време ще се насочи, защото едните ще изберат лятно, другите зимното. Някой държави които са били в различен часови пояс, ще имат едно и също време, други пък ще имат разлика от един час, независимо, че досега са били с еднакво време.
17
11
 
31
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Лятното часово време е въведено в България през 1980 г. То е изкуствено и поради това е необходимо неговото премахване.
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е много трудна работа - трябва да дръпнеш там едно колелце отстрани на часовника и да го завъртиш в съответната посока. Проблемът е в коя.
15
1
 
32
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Лоша новина за европейската демокрация.Не могат да решат елементарен проблем.А когато е въведен принципа лятно /зимно дали някой ни е питал ?