Поканата на България за еврозоната виси на косъм, какви са причините?

ЕК откри проблеми в икономиката и социалните услуги
5 юни 2019 18:00,
119
Поканата на България за еврозоната виси на косъм, какви са причините?
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия препоръча на българското правителство да затегне още контрола върху банките и да предприеме специални мерки за плащане на данъци и акцизи върху горивата и върху труда.

Още по темата
Всяка пролет Еврокомисията съветва властите в 28-те еврочленки въз основа на анализи, които прави по линия на координация на икономическите политики, известна като Европейски семестър.

В публикувания днес доклад се посочва, че правителството трябва да заложи още на модернизиране на икономиката и на преодоляване на различията между регионите, както и да направи повече за интеграцията на ромите.

Месец преди очакваното решение на Европейската централна банка за допускане до чакалнята за еврото, докладът на Еврокомисията посочва, че макроикономическите дисбаланси в България остават, както и че финансовият сектор продължава да е уязвим заради високата задлъжнялост, необслужваните кредити за бизнеса.

Като проблемни се изтъкват бавните и скъпи процедури за обявяване на несъстоятелност, високата задлъжнялост и лошите кредити на банките, недовършеното приложение на мерките срещу прането на пари, борбата с корупцията, където се казва, че няма достатъчно стабилни резултати, както и автомобилното застраховане, където препоръчаната система “бонус-малус” не беше въведена.

Посочва се, че делът на сивата икономика в България е висок, както и недекларираният труд. Управлението на държавните компании се оценява като лошо. Еврокомисията не пропуска и недостига на инвестиции за изграждане на пътна инфраструктура, критикува скока на въглеродните емисии от автомобилния транспорт и съветва да се направи повече за пречистването на отпадните води и рециклирането на отпадъците, както и за чистотата на въздуха и енергийната ефективност. Правителството получава препоръка да вземе мерки срещу доплащането от пациентите, да подобри достъпа до здравеопазването и да реши кадровия въпрос в сектора.

Една от основните препоръки за следващата година е да се модернизира икономиката като се влагат повече обществени средства в научни изследвания, иновации, енергийна ефективност, умни системи за управление на транспорта, внедряване на нови начини за повишаване производителността на икономиката.

Според Европейската комисия правителството трябва да положи допълнителни усилия да образова особено младите и ромите на професионални умения, така че те да могат по-лесно да намират работа, което ще е средство и за намаляване на недостига на квалифицирани работници, спиращи идването на големи инвеститори.

В анализа се отбелязват недостатъчните инвестиции в образование, здравеопазване, както и голямата разлика в доходите и риска от бедност.

В същото време Комисията признава, че има подобряване на ликвидността и резервите на банките, реформата на пенсионните и застрахователни фондове и данъчната събираемост.

Брюксел реши да отвори наказателна процедура за прекомерен дефицит срещу Италия заради вътрешния й дълг, както и да предложи на страните членки да предупредят Унгария и Румъния, че се отклоняват значително от направените им препоръки и трябва да се корегират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
*** разбира само от бой по канчетоединственно чак когато вилата опре до вратъ едва тогава се сеща да направи нужнотопосочените недостатъци няма да бъдат променнени поне в следващите 10 год и то дори само със продължителен силен натиск от ЕС *** иска по балкански а не да става европеец да тъжна картинка
54
4
 
23
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Държавата се управлява лошо,много лошо,лошото е ,че и преди пак беше лошо.
53
5
 
31
 
! Отговори
:) преди 4 години
Боко Умното? Шайката? Калинките? Корупцията????
52
3
 
48
 
! Отговори
Свинеляна Павлова преди 4 години
Покана ще има,когато от ГЕРБ спрат да крадат и да уреждат калинките си на топли местенца.
51
6
 
32
 
! Отговори
Хм.. преди 4 години
Банковото лоби в БГ е много силно, затова процедурите по несъстоятелност са бавни, а за фалит на физическо лице и дума не може да става, това е ерес ! Да не говорим, че те имат интерес да не бъдат контролирани и да си фалират по всяко време. Скоро няма да видим еврозона точно защото БГ банките нямат интерес, а българина пак ду.ха супата и си мисли че е на далавера без еврозона....
50
19
 
7
 
! Отговори
Анальчик-гей преди 4 години
ЕК няма ли най-накрая да попритисне държавата за разрешаване на гей браковете и приемане на третия пол?!
49
8
 
16
 
! Отговори
смях преди 4 години
До мнениеЕвропа отдавна е наясно с проблема Друг етнос .Но Англия, Франция, Германия и Италия са пред преобръщане на понятието малцинство.Малцинствата там отдавна станаха мнозинства. Процеса е необратим / след САЩ и Западна Европа и нас ни чака същото.....
48
5
 
1
 
! Отговори
Ако ти си преди 4 години
До Анонимен Хората,предпочитам да не ставам като теб!!
47
9
 
32
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Сърбите не искат и да чуят за европейски съюз, еврозони и прочее измишльотини. На скоро бях там и мога да ти кажа, че се оправят доста добре и без тях.Чисто, подредено из големите градове, хубави пътища, хубави магистрали. Нещо, с което ние дори не можем да се похвалим, за жалост.Имат си някаква такса за магистралата и очевидно се инвестира в подобрение на инфраструктурата, а не се краде на поразия, както тук.
46
0
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
То хубаво , препоръки , ама как да стане ? Трудна работа.
45
27
 
9
 
! Отговори
Най бедни сме, преди 4 години
най гладни сме, най *** сме,най нагли сме,най мрънкащи сме,най червени сме,най ни е виновен Бойко и ГЕРБ!!!!Най ни се ходи всеки петък на Гърция,най ни се карат най скъпите Мерцедеси,БМВта,Майбаси,Ферарира,Ламборгинита!!!Най ни се разказва най фалшивата приказка за социализма, най ни мързи,най не ни се работи,ама най бързо искаме да настигнем и да се мерим по доходи и пенсии с народите,които в предходните 70 години,не бяха най по нито една от предходните дисциплини??!!
44
3
 
29
 
! Отговори
Ьььььььь преди 4 години
"Като проблемни се изтъкват бавните и скъпи процедури за обявяване на несъстоятелност"За какви бавни процедури става въпрос, като България е единствената държава без закон за несъстоятелност. Аз съм поръчител на мъртъв кредитополучател и работя в сивия сектор от 9-10 години, за да не плащам чужди пари. Такива, като мен случаи са над 300 хиляди.
43
2
 
26
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Ако имаше кой да чуе тези препоръки и да изпълни поне половината от тях, със сигурност бихме подобрили стандарта си. Но всичко е Пунта Мара, нали Бойче ?
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно казано , докато в Гърция има 200 хиляди бежанци, няма да ни приемат с Румъния в Шенген, защото това автоматично би означавало, че те няма да имат граница до Берлин.Всеки стигнал до Гърция ще има достъп до Германия, Австрия, Холандия, което няма да го допуснат и след 10 годиниОтносно Еврозоната по скоро това е добра новина за нас и дано си останем с лева.Те и Сърбия от 10 години преговарят за ЕС , ама и още минимум 10 ще чакат да ги приемат, както и Северна Македония и Албания
41
5
 
31
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Когато ние сме били държава,важна държава,световна сила,тия тук са били племена!!!Сега видиш ли ще им влизаме в чакалните......Имам предвид......до къде сме я докарали в слабостта си.На мен ми тежи много,но като сме си избрали тия политици и ги държим 30 и кусур години без да ги " СЪДИМ",по народно му,така ще е.....
40
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 1997 сме в еврото тогава беше марка а това че толкова години сме в евросъюза и сме най бедните говори най добре за смисъла да сме в евросъюза
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше новина , че ни приемат в Еврозоната, щеше да има поне 200 коментара против, и как всички цени от лева , ще ги направят в евро.Хляб 1 евроДомати 2 евроБанани 2 евро....
38
4
 
22
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Ето и съкратения вариант на Европейската Комисия: "Еврозона-йок."По-разширения вариант е: Държавата и икономиката ви е като на африканска държава.
37
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си имаме лев който не си мени курса спрямо еврото, аз предпочитам лЪв да си ползваме
36
3
 
38
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ама защо държави като Швеция,Дания,Полша,Чехия,Унгария,Хърватска,Румъния ,не горят от желание да влезнат в евро-зоната.Тук не се коментира Великобритания.Та ние ли със скъсаните *** сме готови за евро-зоната.Друг вариант е нашите родни политико-бизнесмени ,умишлено да не искат да сме в евро-зоната,защо фискалната политика ще се затегне и тогава техните игрички на усвояване на средства ще станат по-трудни и по-малко доходоносни.Както се казва в една поговорка"той *** няма,гайда иска"=