Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии

Под 30% имат основни умения
12 юни 2019 19:45,
119
Закотвили сме се на дъното в ЕС в областта на цифровите технологии
Снимка: Reuters

Общото равнище на уменията на българите в областта на цифровите технологии е най-ниското в целия Европейски съюз. Това показва новия доклад на Европейската комися за индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Оказва се, че делът на хората с поне основни умения в областта на цифровите технологии възлиза едва на около 29% от населението, докато средно за ЕС този дял е 57%.

Тази тенденция за изоставене от средните за съюза нива се наблюдава и при младите хора - 54% от младежите на възраст между 16 и 24 години имат поне основни умения, спрямо средна стойност за ЕС от 81%.

Хората с по-напреднали потребителски умения в интернет или тези с над основните цифрови умения възлизат на 11% от общия брой, което е малко по-малко от една трета от осреднените стойности за ЕС.

Въпреки постоянното повишаване на търсенето на професионални IT кадри в страната, България изостава и по специалисти в областта - едва 2,3% от общата заетост, при средни 3,7% за ЕС. Като положителен се отчита фактът, че жените са добре представени в сектора и са изравнени със стойностите за целия блок.

Изследователите коментират, че образователната система в България е в процес на реформа на всички равнища и въпреки че мерките не са изцяло в синхрон с мащаба на цифровата трансформация, все пак е засилен акцентът върху цялостното подобряване на уменията. Позитивна мярка е въвеждането на компютърно моделиране в часовете на третокласниците и задълбочената насоченост към Информационни технологии в по-горните курсове.

Отчитат се и усилията за подпомагане на професионалното образование и обучение, което би позволило на учениците да се ориентират към професии, при които има недостиг на пазара на труда. Въпреки лекото увеличение на студентите в специалности по Информационни-компютърни технологии обаче, Европейската комисия смята, че изучаващите природни науки, математика и физика продължава да бъде твърде малък.

Заключението на специалистите показва, че въпреки полаганите усилия за справяне с ниското ниво на цифрови умения, за България ще бъде полезно да има всеобхватна стратегия за умения в областта на цифровите технологии, за да се занимае с проблема, както чрез образователната система, така и чрез повишаването на квалификацията на работната сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да беше само в цифровите технологии.
15
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да не е *** на народа като вече 20 години продължава да гласува за едни и същи политици?Проблема на тази държава са точно ей тия които гласуват за ГЕРБ и БСП.
14
5
 
39
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
И нали уж айтитата ни били много признати и търсени бе? Зубрачи дето ако ги накараш да измислят нещо или ще е нещо без приложение или ще е нещо клъвнато от преди трийсе години. Вземали по три хилки... вземат ми хилката и я гъделичкат докато разберат че за крив чеn не стават, само по олимпиади ми ходят.
13
5
 
37
 
! Отговори
Dig It преди 4 години
Щом могат да свалят филми, музика и порно още от 10-15 годишни, значи имат някакви умения.Освен това, вече и пенсиите имат фейсбук, а КАТеричоците таблети.
12
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От мача България-Косово разбрахме колко сме на дъното с цифровите техтологии !
11
8
 
41
 
! Отговори
Толкова си можем. преди 4 години
Проблема не е в управляващите (Те са само извадка от народа). Целия народ е *** и за това има много доказателства.
10
1
 
51
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
е как така, нали БГ ИТ-тата са Богове, а Богинята на Еуропа е Марая Дигиталната, дето Цифровизира Дигитализацията за 20 000 евро на месец?!
9
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не никаква изненада и какво се чудят като начело е калинка 1 на ГЕРБ Мария Габриел. Сега май ще я сменят с калинка 2 Кристалина Георгиева. Докато са такива управници няма как да се получи.
8
1
 
49
 
! Отговори
дърт преди 4 години
В цифровите технологии не знам, но във всичко останало (доходи, здравеоГазване, раждаемост и други) сме доста под дъното.
7
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цифровозакотвените на дъното ще си получат своите 8 самолета и ще покажат на ЕС своето могъщество.
6
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме богати като в арабските държави но всичко останало здравеопазване образователна система и инфраструктура са зеро нула като в неразвитите държави .Нека престанат да ни манипулират че сме добре
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми били компютърни, най ми били компоненти специалисти !
4
1
 
35
 
! Отговори
Европа плаче за BG преди 4 години
Терористите са ограбили чрез поения с спец анркотици с цел ликвидция и ограбване на цели нации премиер /Борисов/ няколко хиляди милиона за тн "Електрронно правителство".За раждане и отглеждане на деца БЪлгари Борисов не дава обаче нито лев.НЯМАМЕ ПОВЕЧЕ ГОДНИ ЗА РАЖДАНЕ НА БЪлгари МАЙККИ Подава охраната на ЕВропа ГНевно на София.ЯЗЪК ЗА ТАЗИ ВЕЛИКА НАЦИЯ..ПОСЛедните ги увредиха в ясли градини и училища.НЯмат пари за зачеване ,раждане и отглеждане
3
1
 
38
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Нали бяхме голями IT експерти. Само ни манипулират за да не избягаме и последните останали в Бг. Суровата истина е че сме изостанали.А скоро и като в Африка ще стане като гледам протестите ще се срине здравеопазването тотално.
2
4
 
32
 
! Отговори
АМАН от Борисов и преди 4 години
НИе сме най уврежданата страна от дигитално холограмна видео терористична техника.Във Bulgaria всяко село даже и с двадесет жители е тежко увреждано от нарочно инсталирана дигитално холограмна и видео терористична техника закупена и монтирана с ограбени хиляди милиони от бедния БЪлгарски народ.Навсякъде ви снимат и преоблъчват тежко.По зле са децата в градини,ясли и училища.ТЪма терористие на власт нямат прошка терора е жесток .децатасе увреждат обемно поименно.Правят се ежедневно мръсни видео
1
2
 
56
 
! Отговори
Да си го признаем преди 4 години
Да го кажем кратко и ясно - ГЕРБ ! Докато Сикаджийчето е на власт, България ще е номер 1 отзад напред във всички положителни класации в ЕС. Припомнете си какво казваше лицето Боко на програмистите - Като няма работа за програмисти, ставайте овчари, БЕ!!!Е, те станаха не овчари, а ЕМИГРАНТИ. Сега си живеят живота, а България е близо до своя край. Но вие си харесвате ГЕРБ и така ви харесва.