София загуби второ домакинство на евроинституция

Братислава спечели агенцията по труда на ЕС на първи тур
13 юни 2019 15:27,
31
София загуби второ домакинство на евроинституция

България не успя и с втория опит да получи домакинство на европейска агенция, след като днес министрите на труда на ЕС предпочетоха Братислава за седалище на Европейския орган по труда.

Словашката столица спечели наддаването със София, Рига и Никозия още на първи тур в тайното гласуване, състояло се в Люксембург с 15 от 28 гласа и втори кръг не беше направен. На второ място е класирана Никозия, а Рига и София са събрали подкрепата на две други държави и са получили по 3 гласа.

След като не можа да получи подкрепа за желанието си да приюти европейската агенция по лекарствата през 2018 г., това е второ поражение за България.

Правителството предложи избор от три готови бизнес сгради. Две на бул. “Цариградско шосе” и една на бул. “Брюксел”, както и да плаща една година наема на избраната от тях.

София предлага 3 сгради за Агенцията по труда на ЕС

Това обаче се оказа недостатъчно и най-новата европейска агенция, която ще се занимава с правата на мобилните работници в ЕС, ще отвори през октомври в Братислава.

За разлика от останалите оферти българската не предлагаше самостоятелна сграда да европейския орган, а и в трите сгради, той трябваше да се съвместява с други фирми и институции.

Още по темата

Победилото предложение предвижда евроагенцията по труда да се помещава в  новопостроена офис сграда, която се намира в район с много кафенета, магазини, болници и училища. Тя е енергийно ефективна и разполага с пропускателна система за сигурност, която разчита номерата на колите. Сградата е разположена в непосредствена близост до бреговете на река Дунав. Офертата отговаря и на изискването за добра свързаност, като автобусната гара е на 1 минута от нея, а Виена е едва на 40 минути от Братислава.

Сред предимствата си Словакия изтъква, че еврото е официална валута, а социалната политика - управленски приоритет.

При състезанието за лекарствената агенция нейните служители бяха класирали София на последно място заради ниското качество на живот. В последна сметка агенцията, която трябваше да напусне Лондон заради Brexit, се премести в Амстердам. Сега такова проучване не е правено, тъй като служителите на агенцията още не са назначени.

Задачата на Европейския орган по труда ще е да гарантира прилагането на правилата на ЕС за трудовата мобилност, отнасящи се до европейски граждани наети в една държава, за да работят временно в друга. По данни на Европейския съвет мобилните работници в ЕС са 17 милиона.

Очаква се по-късно днес социалните министри да приемат учредителния регламент за новата агенция, който ще бъде сформиран до октомври и ще започне да оперира с пълен капацитет през 2024 г.

На 16 октомври ще бъдат представени съставът на управителния съвет и работната програма на Европейския орган по труда. Очаква се в него да работят около 40 европейски чиновници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африкански заплатите на труда в България и няма как. Всичко показва тотален провал в България.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които подготвят офертата нямат идея за основните изисквания. Нито Цариградско, нито бул. Брюксел са подходящи за целта, да не говорим за съжителство с други институции. Но причините са много повече.
2
4
 
12
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Ако герб не са разбрали фв ще е в турция, все пак за 30 г България ИЗГОНИ 4 АВТОПРОИЗВОДИТЕЛЯ! Москвич, Рено, МГ и Грейт Уол. Както и 2 млн души! А днес ни показаха за пореден път мястото, а то е в османската империя, след като нбрюксел ще финансира бърз влак истанбул софия. Време е и последните наивници като нас да се запътим към Влашко и Сръбско. Мисля че пак ще ни приемат както преди 200 г, за Македония не съм сигурен. Младежа от Пловдив е само на 16 но вече се е ориентирал правилно, завръзва контакти, които ще са му полезни
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е тръгнала пак 60 годишната Тиква да се мери с държави, които са много пред нас?