София предлага 3 сгради за Агенцията по труда на ЕС

Правителството обещава да й плаща наема 18 месеца
Обновена: 13 май 2019 20:53 | 13 май 2019 20:51, Йовка Димитрова
15

България предлага избор от три новопостроени бизнес сгради в София за седалище на най-новата европейска агенция - Европейският орган по труда.

Две от тях се намират на булевард “Цариградско шосе”, а третата е на бул. “Брюксел” - до летището. И трите сгради отговарят на стандартите за клас “А”, като първата е вдъхновена от наклонената кула в Пиза.
Това стана ясно днес, след като Съветът на ЕС публикува предложенията на четирите държави, които се кандидатират за домакин на агенцията - България, Словакия, Кипър и Латвия.

Българското правителство обещава още да плаща наема и разходите по обслужването на избраната от ЕС сграда през първите 18 месеца от работата на агенцията и се ангажира да обслужва социално, жилищно и здравно нейните бъдещи служители, с предимство. Изтъква се, че и трите сгради са готови за нанасяне и че цените на наемите в София са изключително конкурентни.

В социалното министерство ще бъде създаден специален екип, който ще помага на еврочиновниците да си наемат жилища, с места в детските градини и училища за децата им, както и във всички други проблеми по настаняването им.

Членовете на семействата на служителите ще могат да се регистрират в бюрата по труда и се наемат на работа в София, като се ползват от правата на трудещите се, гарантирани от българското законодателство, включително платеното майчинство, се казва в предложението на българското правителство.

На 42 страници се изтъкват предимствата на сградите, всяка от които има и хотелска част, както и доброто качество на живот, здравеопазване, транспорт и възможности за работа и образование на София. Изтъква се богатият културен живот на столицата и близостта й до ски и спа курорти.

Сред достойнствата на София се посочва добрият градски транспорт като една страница е посветена на метрото и се споменава за наличието на електрически автомобили за споделено ползване.

Правителството се ангажира, ако София бъде предпочетена, да подготви избраната сграда до края на годината, така че европейската агенция по труда да може да започне работа от 1 януари 2020 г.

Латвия предлага също три локации в Рига, които обаче все още не са завършени. Кипър изтъква като предимство ниските цени, а социалните партньори в страната са сключили нарочно споразумение, за да улесняват агенцията, ако тя се установи на острова. Кипър предлага нова сграда в околностите на Никозия, която се намира на магистралата за Ларнака и в нея агенцията ще бъде единствен наемател.

Словакия залага на новопостроена офис сграда, която се намира в район с много кафенета, магазини, болници и училища. Тя е енергийно ефективна и разполага с пропускателна система, която разчита номерата на колите. Автобусната гара е на 1 минута от нея, а Виена е едва на 40 минути от  Братислава.

Страните членки ще изберат измежду четирите кандидатури след месец. Планира се посланиците към ЕС да посочат победителя на 13 юни, след като обсъдят предложенията на 5 юни.

Европейският орган по труда ще се занимава с въпросите на мобилните работници в ЕС и се очаква да има 140 постоянни служители.

Трудовата агенция е втората, за която България се кандидатира. През 2017 г. София не успя да спечели подкрепа за Технопарка. Той  беше предложен от правителството да приюти Европейската агенция по лекарствата, която се изнесе от Лондон в Амстeрдам заради Brexit.
 


15
Още по темата: ЕСАгенция по труда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Очевидно ще изберат Словакия
12
1
 
2
 
! Отговори
АfD Германия преди 1 месец
Европейски агенции, комисии...скоро националните държави няма да имат право на никакви самостоятелни решения. Бюрокрацията на ЕС се разширява. Има ли въобще смисъл от национални парламенти и министерства, щом Брюкселските решения имат приоритет.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагаме всичко, което можем, но не вярвам да се хванат! Щом българите бягат, как тези хора да дойдат?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубав повод в социалното министерство да се отвори нов отдел. Да живее съкръщаването на държавната администрация
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нешето предложение е най-щедро, но условията за живот в София са лоши - мръсен въздух, презастрояване, лошо медицинско обслужване. Ще са луди да дойдат
8
1
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 месец
Зградата, на- НАП - Белйте- гърди,....

Булевард,.

Царски- Град, Коцевци,...

Магазин, Майстор- Коларов,...

Жк. Младост,.....

София,.....


- Е, затворен- строеж, за- здраве,....


България, ще- пее, на- висок, глас .......
7
1
 
0
 
! Отговори
Задръж си го преди 1 месец
Като ти гледам изказа, бих могъл да ти кажа точно какви екстри заслужаваш.
Гледай поне да си образоваш децата и може някой ден да ти помагат от сградата където работят "онези" европейци.
6
5
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Всичко е много добре, но не разбирам едно нещо. Служителите са ев.опейци и нше сме европейци, нали така. За тях всякакви екстри, за нас.... сещате се...
5
3
 
13
 
! Отговори
Момо преди 1 месец
Сградите са добре, но за съжаление те са не повече от 30% от офертата. Инфраструктурата и всичко свързано с обслужването и личния живот на служителите ще е под всякаква критика.
Не очаквайте агенция в България! Хората не са глупави!
4
2
 
11
 
! Отговори
Бай преди 1 месец
Третата сграда направо кърти. Точно до шведската маала. Евро- чиновниците могат да спокойно да си правят родео с кУруци, да си палят гуми или да се повозят на някое ромовско такси, каквито има пред всяка барака в района.
3
1
 
3
 
! Отговори
Влах преди 1 месец
Румънците ще ни уредят, нали са председателство
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, ако размерът има значение - нашето предложение пак е по-късо. На словаците е двойно, пък дават само 1 сграда
1
2
 
5
 
! Отговори
Герберчу преди 1 месец
Изглежда по-добре от офертата за медицинската агенция, която беше 10 страници. Сега, с 4 пъти повече, дано се представим по-добре