ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи

България с най-висок процент откази за издаване на американски визи в ЕС
19 юни 2019 18:30,
346
ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи
Снимка: архив, Reuters

Европейските институции не успяха да изтръгнат обещание от американската администрация за отмяна на визите за САЩ на гражданите на 5 държави, сред които и България по време на редовните консултации по въпросите на правосъдието и сигурността във Вашингтон.

Съединените щати отчитат прогреса, направен от петте държави за достигане на изискванията за отпадането на визите и ще се срещнат с представителите на ЕС през втората половина на годината, бе записано в официалното комюнике на срещата.

България, Полша, Кипър, Хърватия и Румъния са единствените еврочленки, които остават с визи, като България има най-висок процент на откази за издаване на, което е главно условие за премахване на разрешителните за пътуване.

ЕС се ангажира да работи като посредник между американските власти и правителствата на петте държави, за да ускори процеса на отпадане на визите.

Ще отпаднат ли визите за поляци, ако купят изтребители от САЩ?

През май представители на петте държави се срещнаха с имиграционните власти на САЩ, но до решение за внасяне на искане в Конгреса за отмяната не се стигна.

Още по темата

Съединените щати са единствената държава в света, която все още не предоставя визова реципрочност на ЕС, въпреки че всички европейски държави разрешават безвизово пътуване за американски граждани.

Основен акцент на срещата, в която от името на ЕС участваха Румънското председателство на ЕС и еврокомисарите за миграцията, правосъдието и сигурността Димитрис Аврамопулос, Вера Йоурова и Джонатан Кинг, са били борбата с тероризма и размяната на разузнавателна информация, както и проверките за сигурност при разполагането на системи за 5G мрежи, след като САЩ забрани на китайската “Хуауей” да участва в процеса. Американската администрация е била представена от главния прокурор Уилям Бар и от изпълняващия длъжността държавен секретар по сигурността Дейвид Пекоске.

Американските власти поставят четири главни условия за отпадане на визите: процентът на отказите, прилагане на споразуменията за борба с тежката престъпност и за скрининга на терористичната дейност, както и ежедневно автоматично предоставяне на информация за изгубени и откраднати паспорти.

Според публикуван през декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97% при изискване на американската безвизова програма той да не надхвърля 3 процента годишно. Следващата държава по този показател - Румъния има 11,76% откази, Полша - 5,92% и Хърватия - 5,1%.

Полша има проблем и с подписването на исканото от САЩ Споразумение за превенция на тежките престъпления, а Кипър с ежедневното автоматично предаване на информация за загубени и откраднати паспорти.

Също през декември ЕС се отказа от възможността, предоставена от европейското право, да въведе временни шенгенски визи за американски граждани, докато не отпаднат американските за гражданите на петте държави. В препоръката си Европейската комисия написа, че това би влошило сериозно двустранните отношения между ЕС и САЩ, би затруднило търговията и би донесло сериозни загуби на европейския туризъм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още по темата: САЩЕСотмяна на визите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
10
 
! Отговори
либеауализъма преди 4 години
Има си закони на пазара, нали сме капитализъм и свободен либерален пазар, нашите стоки не могат да се продават на запад но могат в в Русия - по качество и по джоба на руснаците, а те могат да ни дават изгодно газ и нефт. Да, ама не, казва Брюксел за българите като хора второ качество пазарните закони не важат, Брюксел ще ги регулира и България няма да търгува с Русия, с никой няма да търгува, ще внася западни стоки второ коачество и ще изнася евтини миячи, ЕС има нужда от евтини миячи.
173
2
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Ако паднат визите за САЩ още с 1 милион ще намалеем
172
7
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Щом САЩ разрешават на повечето страни от ЕС безвизово пътуване ,а само на 5 страни не разрешават ,значи са преценили ,че тези 5 страни не отговарят на стандартите на ЕС ! Сега кой е виновен в този случай , САЩ или тези 5 страни дето са просяците на ЕС и само субсидии взимат от ЕС ?!
171
7
 
17
 
! Отговори
теь преди 4 години
Американците са най-простия народ на планетата управлявани от богати хора.Дай на един американец бургер с картофи и кола и му гледай сеира. Ядат като разпрани и стават по 300 килограмови, а властта им внушава че са велик народ и имат велика армия. На всичкото отгоре с техните натовски самолети пускат грипните вируси над България и кой знае още какви зарази. Вместо да ги изгоним оттук ние им даваме военни бази с които замърсяват природата ни.Лижем им задните части та се облизваме, услажда ни се.
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Къш ГерманияДраги, това Шайссе не е било в Германия и не знае дума немски. Винаги се обръщам към него с това обръщение, но той не реагира. Извод: не знае значението на думата, която така му приляга.
169
10
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименИ аз често ходя в България ! Дай си адреса да те намеря и да " черпя едно каже " ! Моето кафе е малко горчиво , но после ще си възвърнеш вкуса на устата , намя проблеми !
168
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само визи, но и в *** ще ни бъркат със среден пръст
167
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАВ САЩ има милион руснаци. Мнозина преподават в университети, мнозина са инженери и техници, други работят в медицината. В NY има руска офталмологична клиника "Филатов".А някаква странджа се упражнява в драскачесво.На концерта на "Донските казаци" 3000 души се радваха, аплодираха, някои плачеха! Защо не отиде да приказваш там, а си се маскирал като СТРАНДЖАТА?
166
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Виждал съм "уважителното" отношение на американците към германците.
165
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 9 самолета да купим, на крилете пак ще има визи.
164
3
 
16
 
! Отговори
Край преди 4 години
Румен Радев искаше да връща ДОСТОЙНСТВОТО на българите. Ми ето ти повод.Щом има визи за българи -въведете визи за американци. Никакви по-висши съображения не са оправдание да няма визи за американци.Никой няма да те приеме за равен ако сам признаваш че не си.
163
2
 
13
 
! Отговори
Къш Германия преди 4 години
До привет от ГерманияЖивей си там,ама явно не си на кеф,щом все гледаш тук.
162
1
 
10
 
! Отговори
Българофил преди 4 години
Дойде ли статия за САЩ или Русия стане страшно. Юруш да хейтваме!!! Имам чувството че тук постоянно стоят хора които чакат некоя статийка за любовниците им Америка и Русия и край... Само ще ви каже че никога няма да стигнем и САЩ и Русия. Не знам, но мисля че ако бяхме загрижени толкова много за България колкото сме за САЩ и Русия нямаше кой да ни стигне...
161
9
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименКои сте вие , кои сме ние...........................Вие сте тези ,които живеете там , а ние живеем тук !Разбра ли или да ти обясня по още по-елементарен начин като за твоите умствени способности ?!
160
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е истинската атестация, колко много сме напреднали. Щатите, много добре знаят за какво става дума.
159
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен 180къде виждаш в България да се развяват руски знамена,авер?И ако това е вярно,защо то не плаши краварите,ами си уредиха безплатни военни бази?..Защо не им пречи да ни продават таралясници на безумни цени?!.......................Истината е, че ни се подиграват в очите..ДО ТОВА ДОВЕДЕ РОБСКО-СЛУГИНСКАТА "политика" на Шайката "герб",формирана и "коландрисвана" от съществата "б. борисов","цв.цветанов" и Ко.
158
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм 163Получил съв 3 минуса. Значи още 3 родотсътпника и ппредатели.Какво да правим такива, които ЩЕ ни забият нож в гърба? Чакам предложения!
157
2
 
13
 
! Отговори
танто за танто преди 4 години
И ние въвеждаме визи за тях и точка.
156
7
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
НЕ Е СТРАННО ЗА ВАС БУГЕРИТЕ. ПОЛША И ГЪРЦИЯ СА ДВЕ ОТ НАЙ-СИЛНИТЕ, СТАРИ И ГОЛЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА САЩ. ОТ СТОЛЕТИЯ .ГЪРЦИЯ ЗАЕДНО С ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ ПОЛУЧИ БЕЗВИЗОВО ЕДВА ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, ПРЕЗ 2009 Г. !А ПЪК ГОЛЕМИЯ МАЗНИК И ПУДЕЛ - ПОЛША , -- ДОРИ ОЩЕ НЯМА БЕЗВИЗОВО СЪС САЩ !А В САЩ ИМА 10 МИЛИОНА ПОЛЯЦИ .ГЪРЦИЯ ДА СТАНЕ ЩАТ НА САЩ И ДА ПРАТИМ ТУРЦИТЕ НА САТУРН . И ДА СИ ВЪРНЕМ ЦЯЛА ГРЪЦКА МАЛА АЗИЯ ! СЪС СТОЛИЦА КОНСТАНТИНОПОЛИС .
155
19
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Вие се благодарете ,че по някаква щастлива случайност влязохте в ЕС ! Сега кръстосвате на длъж и на шир западните и богати европейски страни и съвсем законно имате право да живеете и работите там! Иначе щяхте да си изпочупите краката като прескачате телените огради за да се спасите от мизерията в България ! Помните ли по бай Тошово време как прескачахте телените огради , как плащахте на краниста от пристанище Бургас да ви качи на акостиралия гръцки кораб докато чака да му натоварят контейнерите