От България са, живеят в Германия, но не желаят да се интегрират

За проблемите на една особена група мигранти от България
11 юли 2019 21:12, Елка Василева
185
От България са, живеят в Германия, но не желаят да се интегрират
Снимка: архив, Reuters

Те искат да живеят в Германия, но не се придържат към нейните правила. Защо? За проблемите на една особена група мигранти от България, които очевидно не желаят да се интегрират в Германия, пред Дойче веле говори  Вернер Йостмайер, почетен консул на България в Мюнстер и Северен Рейн-Вестфалия, който има богат опит с българските мигранти.

Поводът е инцидентът в Мюлхайм, където пет деца на 12 и 14 години изнасилиха 18-годишно момиче. Предполагаемите извършители са български граждани.

Част от българските мигранти в Германия принадлежат към турскоезичното и към други малцинства - точно както предполагаемите извършители на изнасилването в Мюлхайм.

Според Вернер Йостмайер основните проблеми са в това, че „тези хора често попадат на недобронамерени посредници или на работодатели. Те им предлагат работа и жилища, но при много лоши условия и лошо заплащане. Тези хора често работят на много-много по-ниско възнаграждение от минималното. Понякога им прибират документите, а заплатите не се изплащат - под претекст, че те трябва да заплатят пътните си разноски до Германия“, казва почетният консул.

Арестуваха 14-годишен с БГ гражданство, изнасилил млада германка

Той обяснява, че тези мигранти имат големи трудности с интеграцията в Германия, много се затрудняват с немския език. „Но те имат проблеми дори и с българския. В редица големи градове като Дортмунд, Гезлзенкирхен и Дуисбург те създават свои общности и прекалено много се изолират“, казва Йостмайер.

Още по темата

Почетният консул пояснява, че тези хора предпочитат да живеят сред свои и така остават затворени само в своя кръг. Не желаят да бъдат контролирани от държавните органи, например от службите за закрила на децата или дори от полицията. Не проявяват дори желание да общуват с германските си съседи и да се включват в живота на гражданското общество. Същото се отнася и до културата или спорта: не посещават курсове, не ходят на концерти или на черква.

По повод информацията, че семейството на едно от заподозрените деца е отказало помощ отСслужбата за закрила на децата, Йостмайер казва: „Такова нещо е неприемливо. Не знам дали Службата за закрила на децата може да предприема принудителни мерки. Ако има такива правомощия - аз бих го препоръчал. Ние не можем да връщаме тези хора в родината им. Те обикновено имат български паспорти и се ползват от свободата на придвижване вътре в ЕС. Но след като това е така - нека да имат добрината да се придържат към правилата, които важат тук. А когато влязат в конфликт със законите, тогава германските власти, включително и Службата за закрила на децата, трябва да имат правото да помагат или да санкционират“, смята почетният консул.

Запитан за мнението му какво може да се направи за по-добрата интеграция на тези мигранти, Йостмайер казва: „Когато става дума за тези турскоезични български граждани с български паспорти, трябва да призная, че нямам някаква магическа рецепта. Такива проблеми има в редица европейски страни. Ето защо вътре в ЕС е необходимо да се хармонизират правилата в държавите, от които идват тези хора, и държавите, в които те се заселват. Тук включвам и ценностите на обществото като равноправие между мъжа и жената, свобода на вероизповеданието, зачитане на човешкото достойнство, спазването на закона, монопола на държавата върху налагането на наказания. Всеки, който иска да живее тук, просто трябва да се придържа към тези правила“, категоричен е Йостмайер.

На въпрос за общите му впечатления от българските мигранти в Германия, сред които има много успешни хора, включително и такива, завършили висше образование в страната, Йостмайер отговаря: „Разбира се, аз познавам много такива българи и дори бих казал, че те са мнозинството. Това мнозинство български граждани, живеещи в Германия, се справя отлично. Те създават свои културни дружества, помагат си взаимно, търсят контакт с другите хора. С тази група мигранти няма абсолютно никакви проблеми“, заключава почетният консул.
 


185
Още от ЕС
Германски град пусна безплатен градски транспорт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 1 седмица
Колеги немци ми пращат снимки на въпросните "българи"... След груповото изнасилване на немска тинейджърка миналата година - до комплекс с басейни.. това е второто... Така става "когато не наричаш НЕЩАТА СЪС СОБСТВЕНИТЕ ИМ ИМЕНА!!!" Когато медиите в Европа (и у нас) са доброволни жертви на жестока цензура... Когато се опитват да ни наложат - ДА НЕ ГОВОРИМ И МИСЛИМ - ИСТИНАТА.. резултатите не закъсняват!
Ако не мразех толкова имамбаялдънените... Бих казал - пада им се!
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко ще е така, че и по-лошо, докато не започнете да наричате тези...хайде, хора с истинското наименование на етноса им! Немският вестник показва снимка на ..."децата - изнасилвачи", нашата ТВ размазва образите им! Безобразие, което води до истинското безобразие! Защо в UK има джипсита, в Русия - цыгане, в Турция - ченгенета, в Италия - цингаро, във Франция - житани, а у нас какви - римляни! Ами ако фрицовете се разсърдят, че им викаме немци?
105
0
 
14
 
! Отговори
Ставрю преди 1 седмица
А дали така мислите за емигрантите от арабския свят за коити харчите огромни суми строите джамии давате жилища без пари социал и пр. И хитлер не обичаше някой етноси и вие сега така със заобиколки го казвате. Интегрираите ги България не успя.
104
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"тези турскоезични български граждани с български паспорти" ...колко думи, които могат да се заменят само с една. Евротолерастия на макс.
103
0
 
22
 
! Отговори
да преди 1 седмица
Хааааа хахахахахахаха......Всички ще ви ги пратим щото ни давахте акъл какво да правим с тях, под вашите грижи се разплодиха...хааахахахахахаха
102
0
 
26
 
! Отговори
България над всичко преди 1 седмица
Първо проблема си е на немците, които си го заслужават, второ това са ц'игани, а не българи и нямат нищо общо с България !!!
101
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Понеже не мога да публикувам статии от друг сайт прочетете как "мислят":Роми от "Столипиново" пред германския "Билд": Пловдив е ***!
На тях все някой им е длъжен!
100
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време ни упрекваха, че не можем да ги интегрираме. Айде сега интегрирайте ги вие, като сте толкова отворени.
99
0
 
8
 
! Отговори
чичо преди 1 седмица
До А 2
Грешиш.От тях има доста християни.Голям проблем е и ще става още по-голям,ако всички ги поставяме под един знаменател.
98
0
 
31
 
! Отговори
Оу преди 1 седмица
Да ромите крадът и като ги хване полицията не казват ние сме роми а казват ние сме българи. За това немците ни слагат под общ знаменател.
97
2
 
30
 
! Отговори
А 2 преди 1 седмица
Нали ни плювахте, че не сме интегрирали тюркоезичните ?! Аре, сега да ви видиме…."не ходят на концерти или на черква"...Че, кой е виждал ц-иганин в черква ???
96
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е те и тук не искат да се интегрират тия същите, така че нищо ново не ни казвате.Хубаво е поне, че се уточнява, че въпросните имат проблем и с българския, не само с немския. Става ясно за кой точно етнос се отнася написаното, т.е. те не са българи, а са от ония, на които трябва да се отнеме българското гражданство, защото само петнят името на страната ни и са безполезни, дори вредни, където и да отидат.
95
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лоши германци ХАХАХАААААААА
Как може да казват истината на глас!!!!!
94
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еми да ги интегрират и да бъдат толерантни към тях, те трябва да имат права....... нали на това ни поучават постоянно и пишат констатации, ето сега нека приложат това, което искат от България! И им пожелавам да бъдат успешни и всичките да идат там.
93
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българи в Германия, а не искат да се интегрират?- УЖАС!!!
А всички чуждоземци, които населяват България, искат ли да се интегрират?
Не мисля! Дори елементарно възпитание им липсва. Още по- лошото е, че не се опитват да прикрият факта, че ни мислят за ***!
92
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това прилича на оплакване! Защо се жалва човечеца? Да се втърва да ги интегрира в обществото, в държавата, в града ... ако ще и в семейството си! Нали така ни поучаваха да правим с тях и за да ни дадат пример "поканиха" по-*** маймунеци!
Хайде - интегрирайте.... Не ревете!
91
11
 
5
 
! Отговори
До 126 преди 1 седмица
За тоя нисичкия човечец, който много си тачите, въпреки че почти успя да разруши Европа, между теб и бай *** не е имало никаква разлика!
90
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Една "особена" група има нужда от особено третиране в институция с крематориум.
89
0
 
49
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 седмица
Те искат да живеят в Германия, но не се придържат към нейните правила. Защо? За проблемите на една особена група мигранти от България, които очевидно не желаят да се интегрират в Германия,,тези мигранти имат големи трудности с интеграцията в Германия, много се затрудняват с немския език. „Но те имат проблеми дори и с българския..Какви обтекаеми фрази,колко демократично и неолиберално.Само интеграционните намерения нещо ги няма.А нас питат ли ни.Това са само цветовете,а плодовете предстоят.Интегр
88
0
 
48
 
! Отговори
12345 преди 1 седмица
До Азз
Ами Хелзинският комитет какво мисли?