Паркинсон, есенциален тремор: Защо трепери Меркел?

Пристъпите могат да бъдат много неприятни
12 юли 2019 19:45, Елка Василева
96
Паркинсон, есенциален тремор: Защо трепери Меркел?
Снимка: БТА

На няколко пъти вече видяхме как канцлерът Ангела Меркел изпада в пристъп на неконтролируемо треперене. Какви могат да са причините за този тремор?

Пристъпите на неконтролируем тремор могат да бъдат много неприятни. Засегнатият внезапно губи контрол над цялото си тяло или над отделни негови части, обхванат е от мускулни спазми, които могат да доведат и до загуба на съзнание. Пристъпът може да продължи няколко минути, а може и след секунди да приключи, пише Дойче веле.

Причините са разнообразни

В немалка част от случаите пристъпът се дължи на дехидратация, т.е. обезводняване на организма. Човешкото тяло се състои от 70% вода, а мозъкът - от почти 90%. Водата транспортира към клетките хранителни вещества и кислород, а в същото време спомага за изхвърлянето на отпадните продукти през бъбреците.

Меркел след поредния пристъп: Добре съм, не се тревожете!

Ако човек не пие достатъчно вода, ако много се поти или е изгубил много течности при повръщане или разстройство, се нарушава водният баланс. Не се ли набави своевременно вода, кръвта се сгъстява, а организмът се оказва в заплашителна ситуация – тялото се разтърсва от конвулсии.

Още по темата

Опасността от дехидратация е особено голяма при децата и по-възрастните хора, тъй като с напредването на годините усещането за жажда намалява и хората просто не забелязват, че не са пили достатъчно вода.

Конвулсиите могат да бъдат причинени и от хипогликемия (спадане на кръвната захар под нормата).

Хора, които изпитват голямо напрежение и стрес, имат болки и са силно изтощени или пък са приели твърде много кофеин, могат да получат подобно треперене. Медицината нарича това физиологичен тремор. При по-ниски температури например тялото опитва чрез мускулни спазми да произведе допълнителна телесна топлина, за да не изстине. Затова треперим, ако температурата на тялото ни спадне под 35 градуса.

Кои са признаците за сериозно заболяване?

Причините за неконтролируем тремор могат обаче да бъдат и по-сериозни – породени от някои неврологични заболявания, като например епилепсия. Но е възможно и да става дума за нарушения в кръвообращението или за увреждане на мозъка или на мозъчната обвивка.

Епилептичните пристъпи на тремор не са "провокирани" - за тях няма видима причина и те се появяват отново и отново. Могат да се дължат на заболяване на мозъка, на инсулт или тумор. В тези случаи се говори за „симптоматична епилепсия“.

Неепилептичните спазми се проявяват тогава, когато мозъкът е в превъзбудено състояние – като реакция на определен медикамент, при инфекция или при висока температура у децата.

В покой или в движение?

Определящо е в каква ситуация се проявява треморът – по време на движение или в покой. Ако треперенето се отразява на фините движения, човекът се олюлява или походката му е необичайно разкрачена, би могло да става дума за увреждане на малкия мозък.

А когато треперенето се проявява и в състояние на покой, треморът най-често се дължи на болестта на Паркинсон.

Доста по-чести обаче са проявите на т.нар. есенциален тремор. Предполага се, че това неврологично двигателно нарушение има наследствен характер. То се проявява най-често у хора на възраст между 20 и 60 години и постепенно се влошава с напредването на възрастта.

Диагностика и превенция

За преодоляването на спазмите понякога е достатъчно да се направят отпускащи упражнения, тъй като стресът или напрежението увеличава тремора. Добре е също да се избягват алкохолът и кафето. Ако обаче става дума за болезнена форма на тремор, той би могъл да бъде предвестник или симптом за някое по-сериозно заболяване.

Яснота могат да внесат различните методи на медицинска диагностика като ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или електроенцефалограма (ЕЕГ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От двама души зависеше Европа да не се напълни с камилари- единият е пропаднал алкохолик, а другия е с Паркинсон.
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баба меркелица трепери от яд че не можа да накара фауве да отвори завода в България.
31
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто в момента се проявяват физическите симптоми на това, което всички знаехме докато пълнеше Европа с талибани- изгубила си е акъла.
30
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Гьоринг тоест.
29
5
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Тая е по-скоро дъщеря на Гьобелс дебела е като него.
28
4
 
11
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Може и да има някакво неврологично заболяване, а може и да е настинала и да трепери от студ. Само че като я гледам тая леличка и се чудя кой ли ще я гледа като легне болна. Тя деца е нямала. Наскоро някакви афганистански пришълци кръстиха бебето си Меркел. Ама съмнявам се тия афганистанци да хукнат да я гледат. Меркеловата партия спечели изборите с обещанието за нови 35 хил. места за гледачи на старци. В момента има свободни към 9 хил. места, ама обещават да намерят нови. Пък те не идват.
27
6
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Трепери ! Как няма да трепери ?! ... Като се сети какви престъпления извърши спрямо Европа през последните 10 години е съвсем нормално да трепери.Бабичката има сериозен здравословен проблем.Тя ще си отиде .. и от политиката, и от живота.Глупостите, които направи обаче ще останат и ще съсипват Европа десетилетия и столетия наред ...
26
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ше е голям смях ако изведнъж както трепери и стане на гущер :D
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стария аутист бая го е закъсал трепере май за стола си
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 милиона германци гласуваха за Х и т л е р.Казваха че ако умре той, умират заедно с него. После ах ох...ама ние съжаляваме. Срамуваме се даже. Сега няма кой да каже на бабето да си почива вкъщи. Опасна е и вредна.
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наследила е заболяването от баща си А д о л ф.Уж било конспиративна теория, ама се оказа истина!
22
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Няма как Америка и Европа да съществуват заедно.Ако едните са богати другите ще са вечно бедни.И обратно.5 милиярда е нормалното население на Земята другото са глупости.
21
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рептила вече е на възраст и полага огромни усилия да не се преобрази в истинския си вид пред хората.
20
5
 
21
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Пратете тази женица в старчески дом, за да не се мъчи повече! Пък и да не мъчи цяла Европа!
19
9
 
14
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Нищо сериозно и няма на жената! Банални неврологични психо-моторни реакции.Трябва и малко почивка и най-вече-тишина.Въпросът е-защо се занимават с неразположенията на Меркел и с други подобни и несъществени, а не подхващат важните и крещящи въпроси, които споменава колегата под 4? Някой ви е сложил биберончетата в устите и предпочитате кротко да си цокате и да занимавате хората със всевъзможни глупотевини, а важното и същественото, да минават незабелязано...
18
4
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Ангелинке, много е хубаво да си богат пенсионер. Все пак ако ти е малка пенсията ела да я харчиш в България, ще си "...као мали принц на Църно море..." Гледай си живота и ...после имота ! Един път се живее, всяко начало има и КРАЙ, само салама има два края !
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трепери защото Антихристът се готви да напуска тялото и къса връзките с гостоприемника.
16
7
 
26
 
! Отговори
лекар преди 4 години
това не е Паркинсон или е Деменция с Тела на Леви или е Якоб-Кройнцфелд, двете заболявания са свързани и с много тежка Демеция, така че честито - Европа се управлява от Луда за Връзване. Сега е ясно, зако Всички са Уилкомен, но те и бездруго Неолибералите всичките са Демони и Слуги на Сатаната.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язък, че Буци ходи да я целува час по час и да и се мазни, угоднически ухилен. Завод за шкодички и гоифове йок.Южен поток йокЕрдоган ги наричаше фашисти и *** - стана голям тях съюзник и приятел...завод получиИзвод - Бий ме, обичам те! Една от най-верните поговорки в този живот.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И преди да падне в пропастта реши да завлече и Европа със себе си.