ЕК още не е готова за сваляне на наблюдението на България

Има още работа да се свърши, казва говорител на Юнкер
1 авг 2019 15:39,
17
ЕК още не е готова за сваляне на наблюдението на България
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия още не е готова да предложи свалянето на Механизма за сътрудничество и проверка на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това стана ясно от думите на главния говорител на Комисията Мина Андреева днес.

"Приключването на механизма през този мандат на Комисията е личен ангажимент на президента Юнкер, поет по време на предизборната му кампания, при условие, че всички условия за България в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени. Все още има работа да се свърши, но ако тя бъде свършена, той ще спази ангажимента си за приключване на механизма", заяви говорителката на Юнкер.

По-рано двама от членовете на Комисията Юнкер — първият вицепрезидент Франс Тимерманс и правосъдният еврокомисар Вера Йоурова, изразиха съмнения, че механизмът ще може да бъде свален преди края на октомври, когато изтича мандатът на настоящата Еврокомисия.

При поемането на поста правосъдният министър Даниел Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако мониторингът не бъде премахнат до октомври.

Комисията може да предложи отпадане на наблюдението, но то трябва да бъде одобрено от страните членки, тъй като е част от споразумението за влизането на България в ЕС.

България и Румъния са единствените държави от ЕС, които се наблюдават за правосъдие и корупция от 2007 г насам. През 2018 г. Еврокомисията обяви, че България е изпълнила част от препоръките и замрази наблюдението по борбата с организираната престъпност и някои части на съдебната реформа. Все още се следи за изпълнението на борбата с корупцията по върховете на властта и по места, както и за отчетността и прозрачността на съдебната власт.

Следващият доклад на Брюксел по изпълнението се очаква през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България така се е омазала, че остава и мониторинга да свалят! Добре че са тези доклади, та периодично да им тушират самодоволната самодостатъчност! В подем били! Я у лево!!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайска мъдрост:Ученик,към Учителя:-Дълго ли ще чакаме добрия и справедлв живот?-АКО ЧАКАТЕ,ще е дълго!-отвърнал Учителят.Та така е и с вас,аборигени!Стоите си на задниците,плещите глупости о форумите,АМА НИКОЙ НЕ ИЗЛИЗА ДА ИЗМЕТЕ ПРЕСТЪПНАТА МАФИЯ!Така,чакането ще е дълго,толкова дълго,че в Територията няма да остане никой и последният политик ще се избере сам за управляващ,ще тегли един як заем срещу територията на Територията,ще дръпне шалтера на осветлението и беж да го няма!!!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nikoi ne go jani sa bg bedna mrasna korumpirana s nai unijenite dohodi i miserni pensii s vidoki danazi sgradi *** fandakova milionerka stana ot u4itelka po ruski hvani edinia udari drugia tova sa v nc dps gerb igrajat hora bsp se ma4i i noschto patrioti bkp prebojadisani s milioni terasi hoteli bravo na bs dr eu strani rumania 4ehia ungaria tn da ok garzite sa super vs se opraviha a nas oschte ni opravat
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията в съдебната система е уникала !!! Следват я другите власти !
12
6
 
4
 
! Отговори
--- преди 4 години
Има в момента поне 5-6 държави пъти по- корумпирани от България, но това е двоен стандарт- реално няма обективно измерване за да се съпоставим с останалите държави. Трябва механизъм спрямо всички. Една Гърция и Италия с организирано ограбени бюджети с дългове от по 150% спрямо БВП! Това е политическа корупция! Един фолксваген го глобиха 5 млрд долара в щатите за измами- и какво? Нима няма политици свързани с тази индустрия? Ами те управляват! Австрия какъв скандал с обществени поръчки...
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и какво като ни наблюдават.... тука корупцията е в разгара си, примери безкрай, никакви реформи в съдебната с-*** няма, управниците са си много добре в тая ситуация, по-алчни стават, по нагли
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юнкер неотдавна обяви,че Гърция е излъгала с данните за изпълнените критерии при приемането през 2001.А след това харчене,харчене...Къде е бил мониторинга тогава?Сигурно на Закинтос или Керамоти!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива престъпници ни управляват, че ще чакаме Шенген около 4835 години още!
8
0
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Лъжат, не ги слушайте! Слушайте Баце! Стабилни и педвидими сме, всичко у нас цъфти и връзва, а с 8-те самолета със златното покритие, ще сме и супер сила в нашия край на галактиката, след 5 години!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е готова или не иска? Две толкова близки по смисъл фрази,които ни държат като сираци отвъд Шенген!
6
1
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
Чак като ми казаха че за мене нямало място в България ,разбрах че става въпрос за герб .Това се случва в колата докато се връщате до дай ,където чака дйипа на душмана ,нагло паркиран на тротоара на булеварда в демонстрация че за тях никакви закони не важат .Това че аз бях винаги последен може да се докаже. Последния връща душмана пред дай .И там започва герберасо натиска .И да ти обясняват че нямало закони и те щели да определят правилата ;) защото законите за тях не важат
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Ами като ЕК не е готова да им наложим санкции, докога ще ги чакаме да се подготвят?
4
1
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Както казва тоя новия ,,прокурор,, Няма разделение на властите .Идеята е прокурора да закриля корупцията като казва на мафията герб кои кадри да бъдат изтрити .Тези кадри никога не виждат бял свят ,а ги плаща човека когото са ,,ударили,, както пишеше в онова гербераско тефтерче .При това е нарушен и закона за собствеността . Действат като организирана група .Едни подслушват ко си писал в нета други първо те лъжат че другия път няма да те ударят ,а като свършиш парите те нападат в колата.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами докато гербавите крадат няма и да го свалят.
2
2
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Кво сваляне на наблюдението на режима?Нали ни казват да махнем корумпираната мафия герб иначе няма да ни приемат никъде.Виж кво правят.Този който трябва да бъде ударен винаги е последен за да може когато се връщате до дай първо да те лъжат докато свършиш парите ,а после да те заплашват и казват че документи се дават ,а не се вземат и че мафията герб е на тяхна страна .И да не се оплакваш щото прокурора ще им каже и те ще унищожат кадрите с престъплението .За кво си мислите постоянно бях последн?
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама, че заглавие!Точно обратното е!България не е готова Европада свали наблюдението ..Иняма да бъде, защото това не е държава!