Грижите на българина: Заплатата, доходите, разходите и... миграцията

55% вярват на Европа, 25 на сто - на българското правителство
5 авг 2019 16:16,
74
Грижите на българина: Заплатата, доходите, разходите и... миграцията
Снимка: архив, БТА

Цената на живота и притокът на мигранти са двете най-сериозни грижи на българина. Това става ясно от публикувано днес изследване на Европейската комисия, направено във всички държави членки.

Запитани за най-належащите проблеми в България, 46% от анкетираните посочват покачващите се цени и издръжката на живота, всеки трети е загрижен от състоянието на здравеопазването, а 27% от състоянието на икономиката. 72% от анкетираните българи смятат, че икономическата ситуация у нас е много тежка и само 20 на сто са доволни.

В същото време почти половината от българите са доволни от условията, при които работят (48%) и финансовата ситуация на семействата им ги устройва (46%). 64% от анкетираните не намират да има подобрение или вложение в положението им, а 48% и в хала на държавата. 23 на сто обаче виждат, че България върви напред, а 19% напредват и в лично качество.

В европейски план българите се вълнуват най-вече от миграцията (46%) и от тероризма (36%), 15% изтъкват икономическата ситуация в ЕС, а 13 на сто инфлацията и растящите цени.

За разлика от останалите европейски граждани, които поставят след миграцията климатичните проблеми, само 10 на сто от българите смятат темата за важна.

Традиционно българите имат по-голямо доверие в европейските институции, отколкото в българските. 55 на сто от анкетираните вярват на Брюксел и само 25% на българското правителство и 17 на сто имат доверие в българския парламент.

59% са положително настроение към ЕС, а евроскептиците в България са около 11 на сто от анкетираните. От предимствата на еврочленството българите ценят най-високо свободното пътуване (87%), следвано от възможността за обща отбрана (70%) и общата външна политика (64%). Европейската валута - еврото има най-малко поддръжници сред българите - само 40 на сто я смятат за важна, а 45% са против. Повече от половината българи (54%) биха подкрепили ново разширяване на ЕС.

12 години след влизането на България в ЕС 55% от българите се смятат за европейски граждани, а 46% не се чувстват такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
1
 
! Отговори
тъжната истина преди 4 години
Шепа народ и педя земя заграбвана от съседите ни под егидата на Русия!
52
1
 
22
 
! Отговори
Do 54 преди 4 години
Аз като имигрирах 2013 взимах 1850лв чисто жената още 500лв. Имахме апартамент изплащахме си го. Не е само ниските доходи, ние не можехме вече да търпим българския манталитет. Българина е духовно осакатен морален ***, от там и държавата която си е създал е такава. Това е тъжната истина.
51
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миграцията не е само следствие на ниските доходи, но и на ниската култура и възпитание на повечето в тази територия...Тъй като вече държавата не носи отговорност, трябва сами да се образовате и възпитавате.
50
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миграцията е следствие на ниските доходи,с които българина трудно оцелява.Ако държавата не вземе бързи и адекватни мерки,ще се стопим за нула време.Ама май на никой не му пука.
49
1
 
24
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Никой в България не се интересува от ЕС, само от парите им. Те направиха някои хора богати, а до дреги не стигнаха и така задълбочиха разделението в българското общество
48
1
 
26
 
! Отговори
От жълтите павета? преди 4 години
До Анонимен 51: Къде да ходи на почивка- това да му е основната грижа на българина? Социалното неравенство у нас расте. Малко над 2.3 млн. души в България живеят в риск от бедност или социално изключване през 2018 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Но от жълтите павета това не се вижда
47
1
 
10
 
! Отговори
Некадърният фалира преди 4 години
До "До 42": Какво да прави произведеното в повече? Да продължим с примера за хлебаря. Ако един хлебар има по-висока производителност, например ако произвежда десет пъти повече хляб от друг, той може да си позволи по-ниска цена и ще отнеме пазара на този, който е с по-ниска производителност. По-некадърният фалира - просто и ясно. Ако пък и след фалита на конкурентите пазара пак не е достатъчен това вече е друг сценарий. Но това е далеч от грижите на българина.
46
2
 
4
 
! Отговори
Алчен ли е хлебарят? преди 4 години
До Анонимен 44: Защо винаги капиталистите да са алчни? И наемният работник може да бъде алчен, но от това какво произтича? Той не дава заплати и не може да заделя за себе си по свое желание. Да създаде хлебарят своя хлебарница? Може, но с това той става капиталист, защото ще му работят други хора и той ще прибира печалбата, а на тях ще дава толкова малко, колкото му дава възможност пазарът на труда.Да, всеки може да бъде алчен, но само капиталистът може да разпределя печалбата.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това са г.ебрастки лъжи
44
10
 
8
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
До Фейк новина!!!Ами такива са ви приятелите. Моите пък на 100% вярват в ЕС.
43
1
 
9
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Ясно,но ако произвежда толкова хляб какво да го прави ? На кого да го продаде ? Той и фризьора ако подстригва по двеста човека на ден ,може да взема по 2лв на прическа....Става въпрос за сложна икономическа закономерност,която неизбежно се спазва...иначе няма да излезят сметките.
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Високи заплати?Защо винаги капиталистите да са алчни? Ако в някоя икономическа сфера човек може да изкара пари, е редно да се пробва да ги изкара сам. Този хлебар нали е учил някъде занаят. Там където е учил нали се е запознал с други хлебари. Нали има съученици, приятели. Ако смята, че капиталистът печели на негов гръб, да основе с неговите колеги и приятели нова хлебарница и да се пробва. Така се правят пари. Капитализмът е за предприемачите. Не за работниците на заплата.
41
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така 50% вярват на ЕС и 25% на правителството? Това проучване, да не е правено в някоя лудница или дом за умствено изостанали?
40
4
 
12
 
! Отговори
Високи заплати? преди 4 години
До Анонимен 40: Възможно ли е заплатата на хлебаря да е 1500лв ,а хлябът му да струва 1.20 лв? Възможно е. Има нещо, което се нарича производителност на труда. Ако хлебарят произвежда на месец 1500 хляба, за да получи заплата от 1500 лева, в цената на всеки хляб трябва да има по един лев за неговата заплата. Но ако произвежда десет пъти повече хляб, в цената на всеки хляб ще има само 10 стотинки за неговата заплата.Т.е. ако имаме висока производителност и капиталистите ни не са прекалено алчни.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможно ли е заплатата на хлебаря да е 1500лв ,а хлябът му да струва 1.20 лв? А работника в сервиза,зидаро-мазача....сервитьорът...,фризьорът,...Нещата не са чак толкова прости.Има икономически баланси,които някак пренебрегваме.Запомнете,че всеки ръст на минималната заплата е правопропорционален на ръстта на услугите и стоките.Не казвам,че не сме бедни,но и не е толкова лесно.Единствено трябва корупцията и злоупотребата с власт да се премахне спешно
38
0
 
36
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До IT спец.: Не може всички да работят като IT спец. Помисли си, това, което го купуваш от супермаркета не са го произвеждали IT специалисти. Няма държава, в която да има само програмисти. Ти си на върха на хранителната верига, информационен занаятчия, а другите отдолу те изхранват. Ако исках да се прославиш, нямаш друг избор освен да хакнеш някоя база от данни. Тогава нашият премиер с пожарникарско образование може да те обяви за гений.
37
1
 
23
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 4 години
В Монако, Люксембург и Лас Вегас са най-духовните места на света. Може да се добави и френската ривиера, Маями, Малдивите, Бора, Бора.. места населени и посещавани предимно от духовници.Но...българинът, който през последните 30 години, даде труда си почти доброволно е най-големия матириалист. До кога ще ни втълпявате простотии!?
36
2
 
20
 
! Отговори
12 преди 4 години
До IT спец.Заради такива *** кат теб ни НАП работи ни Търговския :)
35
24
 
14
 
! Отговори
IT спец. преди 4 години
работих на каса в мобилен оператор. Изкарвах малко над 1000 лева.Минах курсче по програмиране и за две години стигнах чиста заплата 3000 лева.Сега работя като QA в чужда компания.Който не е доволен от заплатата си да се напъне да придобие квалификация и да спре да мрънка.
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
свободното пътуване (87%) - в резултат огромна част от младите и способни хора напуснаха и в БГ не остана кой да оправи държаватавъзможността за обща отбрана (70%) - такава все още няма. Ако Турция ни нападне никой няма да ни спаси. НАТО не може да се намеси в спор между две членки, а армия на ЕС не съществува и сигурно ще минат десетилетия да се организира. общата външна политика (64%) - импотентна външна политика. Русия не върна Крим, САЩ не махна визите, резултати НУЛА.