Възрастните германци спасяват Меркел, младите – за крайната десница

Традиционните партии спечелиха с малка преднина в бившата ГДР
3 сеп 2019 20:00, Елка Василева
38
Възрастните германци спасяват Меркел, младите – за крайната десница
Снимка: архив, Reuters

Внушителният резултат на крайната десница на местните избори в бивша Източна Германия подчерта ерозията на традиционните германски партии, спечелили с малка разлика и благодарение на верните си възрастни привърженици, пише Франс прес.

"По-възрастните избиратели припознават традиционните партии" посочи вчера в електронното си издание списание "Шпигел", като отбеляза значителния вот на гласоподавателите над 60 години за консерваторите на Ангела Меркел в Саксония и съюзника й в правителството - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бранденбург, провинцията около Берлин.

От друга страна, резултатите на двата вота в неделя в тези две провинции показва, че по-голямата част от избирателите между 30 и 59 години са гласували в подкрепа на антиимигрантската партия Алтернатива за Германия (АзГ).

Младата политическа формация, създадена през 2013 г., засегна чувствителна струна с кампанията си, озаглавена "Да завършим Обединението!" във все още икономически изоставащите региони, където е доста разпространено усещането за граждани втора категория.

Изглежда, че трийсет години след падането на Берлинската стена цяло едно поколение, което не знае нищо за комунистическия режим в Източна Германия, нито е преживяло болезнения период на Обединението и колапса на своята промишленост, въпреки това е изкушено от АзГ, изразява учудване "Шпигел".

Още по темата

При положение, че мнозинството от избирателите под 29 години гласуваха за АзГ в Саксония, както и в Бранденбург, тя стана втората предпочитана от тях партия след Зелените, показват резултатите на избирателната комисия.

"Така че не беловласите старци помогнаха на партията (на крайната десница) да предизвика сътресение в политическия пейзаж на Изток. Затова трябва да се страхуваме за бъдещето на демокрацията", отбелязва берлинският вестник "Тагесшпигел" в редакционна статия.

Огромно предизвикателство

Както на парламентарните избори през 2017 г., когато за първи път избирателите над 60-годишна възраст станаха най-важната група гласоподаватели, вотовете в неделя "недвусмислено напомниха", че популярните партии, както все още наричат Християндемократическия съюз (ХДС) и ГСДП "в голяма част на Германия по същество са се превърнали в партии на миналото", посочва за АФП политологът Михаел Брьонинг от фондация "Фридрих Еберт".

"За политическите партии, които мислят за бъдещето, това е огромно предизвикателство", смята той.

Председателката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обеща вчера да удвои усилията за модернизиране на профила на партията си. "Това, което се случи в неделя, е сигнал за ХДС да продължи с обновлението си", отбеляза тя, като постави акцента върху опазването на околната среда и цифровизацията.

Както и останалите традиционни партии тя изключи варианта за съвместна работа с АзГ. В интервю за обществената телевизия на въпрос дали може да изключи също една четвърт от избирателите, тя отговори: "Да, можем!"

Вероятно партиите няма да съставят тристранни правителствени коалиции, за който се водеха напрегнати преговори между понякога твърде различни като идеология формации, както между ХДС и Зелените в Саксония.

АзГ, от своя страна, засили призивите си към консерваторите. Пред медиите в Берлин съпредседателят й Александер Гауланд също декларира "твърда увереност" за формиране "в средносрочен план на буржоазно и консервативно мнозинство", от което според него партията му отсега нататък е част.

Партията на крайната десница почти утрои резултата си в Саксония и на практика го удвои в Бранденбург, като стана втора политическа сила в двете провинции. Това е резултат, който според Гауланд "не ни позволява за дълго да останем по един или друг начин извън играта".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
13
 
! Отговори
Радка преди 4 години
"Така че не беловласите старци помогнаха на партията (на крайната десница) да предизвика сътресение в политическия пейзаж на Изток. Затова трябва да се страхуваме за бъдещето на демокрацията", отбелязва берлинският вестник "Тагесшпигел" в редакционна статия."Демек ако нас не ни избират значи не е демократично.Демократично е щом партията седи на бюлетината - а тя е обща!тия ако са "крайна десница", а "НПД"-то какво ще е тогаз? Ракета?
10
0
 
12
 
! Отговори
Радка преди 4 години
"Така че не беловласите старци помогнаха на партията (на крайната десница) да предизвика сътресение в политическия пейзаж на Изток. Затова трябва да се страхуваме за бъдещето на демокрацията", отбелязва берлинският вестник "Тагесшпигел" в редакционна статия."стартият бял мъж има млади бели синове. "опазването на околната среда и цифровизацията." - а хората питаха кога ще си ходят Сирийците.- кога ще се спре нелегалната миграция.Хората не искат интернет, а искат родината си и сигурност!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Варварска религия ли е исляма във сегашния си вид
8
2
 
32
 
! Отговори
Marco преди 4 години
В западните провинции са толкова промити и обременени, че ще гласуват след някоя година и за партията Шериат за Германия. За последно, разбира се.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи сложи Франс прес за параван и накрая си призна че си крала пак от сайта на БТА ..................Зелке и за тва ти плащат заплата , че ти нищо не си работила само копирала и поставила един Текст който всяко едно дете може
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва е резултат от последните 29 г както и у нас , само тези избират които са неподходящи
5
2
 
7
 
! Отговори
до Авторката преди 4 години
поредния ти копиране Текст от друг сайт
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още през 2021 г. АзГ ще е първа политическа сила в цяла Германия. Неизбежно е защото става въпрос за самосъхранението на германската нация. Никакви писъци и клевети, че АзГ били нацисти и фашисти няма на спрат промяната!
3
0
 
13
 
! Отговори
Въх преди 4 години
А милионите турски роби в Германистан са за Ердоган!
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно десните партии са резултат от некадърното, безотговорно и продажно управление на Сорослевицата. Толерастията и фанатизма на *** законите им докараха Европа до колапс. В някои квартали на големи европейски градове, вече управлява исляма. Корабите с африканци пристигат всеки ден, престъпленията са ежедневие. Добре че има партии като на Орбан, Ле Пен, Салвини, Абаскал итн, защото иначе оставят ли всичко в ръцете на тия джендърски фанатици, Европа заминава
1
8
 
26
 
! Отговори
не лъжете преди 4 години
Това са пълни лъжи. Победата на Меркел и социалистите в източните провинции са лъжа,още повече,че възрастинте хора там помнят ГДР,изнаят,че бяха измамени с присъединяването си към ФРГ. Алтернативата е спечелила реаЛно и в двете източни провинции.