Джонсън: По-скоро мъртъв, отколкото да отложи Brexit

Британски депутати се готвят да съдят премиера
7 сеп 2019 15:20, Елка Василева
33
Джонсън: По-скоро мъртъв, отколкото да отложи Brexit
Снимка: Reuters

Британски депутати, включително и тези, които премиерът Борис Джонсън изключи тази седмица от своята Консервативна партия, подготвят съдебен иск срещу премиера, ако той откаже да поиска отлагане на Brexit, съобщи днес Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Законопроект на опозицията, който принуждава Джонсън да поиска от Европейския съюз продължаване на срока за британското оттегляне от общността с цел да се избегне Brexit без споразумение на 31 октомври, бе одобрен от горната камара на парламента и се очаква да стане закон в понеделник, след като кралицата го подпише.

Джонсън обаче каза, че няма намерение да иска от Брюксел ново продължаване на крайния срок и "по-скоро ще лежи мъртъв в канавка, отколко да отложи Brexit ".

Днес вестник "Дейли телеграф" съобщава за писмо, което той е изпратил вчера до членовете на своята партия, която той оглавява. В него той споменава за приетия току-що от парламента по инициатива на опозиционните партии законопроект, задължаващ правителството да поиска от ЕС продължаване на преговорите за Brexit и съдържащ забрана за излизане от ЕС без споразумение.

Още по темата

"Те току-що приеха закон, който ме заставя да моля Брюксел да продължи крайния срок за Brexit. Аз никога няма да направя това", посочва премиерът. Ройтерс цитира негови думи, че той бил обвързан "само на теория" с новия закон.

Телевизия "Скайнюз", цитирана от ТАСС, също съобщава днес, че в такъв случай против правителството може да бъдат подадени съдебни искове, а самият премиер може да се окаже зад решетките, ако откаже да изпълни волята на парламента и съответните съдебни решения.

Вестник "Таймс" пък пише, че високопоставени членове на кабинета на Джонсън започват да го призовават да приеме план Б и да се дистанцира от радикалните евроскептици, които настояват за "твърд" Brexit, т.е. без сделка.

"Според "Скайнюз" заради политическата криза Джонсън е прекъснал пребиваването си в шотландския замък Балморал, където се намира от вчера по покана на кралица Елизабет Втора, която по традиция прекарва там лятото и началото на есента. Премиерът се връща днес в Лондон, за да търси изход от създалата се ситуация, съобщава тв каналът.

Правителството досега не е коментирало съобщението на Би Би Си, според което голяма група депутати вече са събрали юридически екип и са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона, ако е необходимо.

Според Джонсън единственият изход от задънената улица с Brexit -а е провеждането на нови избори и иска те да се състоят на 15 октомври, за да спечели нов управленски мандат и да разполага с оставащите две седмици, за да осъществи Brexit навреме.

За да свика нови избори обаче той се нуждае от две трети от депутатските гласове, а опозиционните партии, включително Лейбъристката, вече заявиха, че ще гласуват или против, или ще се въздържат по този въпрос, докато законът, принуждаващ Джонсън да поиска отлагане на Brexit, не бъде изпълнен.

Джонсън вече не успя на събере достатъчно гласове за нови избори при първия опит в сряда, припомня БТА. Има насрочено ново гласуване по въпроса в понеделник със слаби шансове премиерът да спечели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Борис ДжонсънBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Не, те искат да напуснат, но да ползват всички благинки без да плащат!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна лъжа. Те изобщо не смятат да излизат и това е цирк за пред хората. Партиите са единни, макар и всеки да играе своята различна роля в този сценарии. Позицията на държавата е: по-добре мъртви отколкото да излезем от ЕС. Ще лъжат, мамят, крият, мотаят и т.н. докато могат. Това е положението на голямата сила и просперираща икономика, която само се бабанеше и говореше против ЕС. Едни насраняци.
24
1
 
4
 
! Отговори
Taня преди 4 години
До рфлВсичко е интереси ....в голяма заблуда живееш ако си мислиш че някой ни помагал. Осъзнай се България е просто сателит на този или онзи според ситуацията от над нищо не зависи.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С мафията шега не бива плащат му да свали малко гарда на англичаните и да минат технологиите им към американските конгломерати , а всеки знае че мафията плаща добре но ако не си свършиш работата не е здравословно, човека даже намира за по добре да умре вместо да живее нездравословния живот който ще му поднесе мафията , но пък ако си свърши работата ще си живее царски цял живот.
22
13
 
3
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Добре е нещата да се решават с референдум. В ЕС или не Англия остава силен съюзник на България срещу Просия. Преди са ни помагали много и пак ще ни помагат. А ние трябва сериозно да си погледнем в нашето канче и да си отговорим на въпроса: правим ли достатъчно да спрем Просия?
21
2
 
2
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Лесно може да му се изпълни желанието на този...перко!
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше референдум и хората гласуваха. Тия в парламента вече години наред съботират процеса и не изпълняват народната воля. В БГ да се подиграят с референдум е едно, но на острова да се подиграват с хората...
19
3
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Джонсън ще го набият с пръчката май.
18
3
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Тез няма ли да излазат веке.Уморих се да ги слушам.Ката ден иде ми-дойде ми.
17
1
 
3
 
! Отговори
Колкото и вие: преди 4 години
До ИдеалистГлуп.ак това е края на една 500 годишна неоколониална хегемония! Отивай си в Англия ***!Или чакай *** в главата си!
16
3
 
8
 
! Отговори
Просто е! преди 4 години
Всички уважаващи себе си братовчеди на английското кралско семейство им показаха среден пръст! А значи ние ви дърпахме нагоре 50 години и ви възстановихме за да може после някакъв неонацист да ви излъже и да напуснете съюза! Едвам съборихме Хитлер и третия райх за да тръгнете вие по неговият път? Айде марш и вън! Аз подкрепям тоя човек и бих гласувал за него! Който и да седи зад тяхното излизане на тия консерви от съюза аз съм за с двете си ръце!
15
17
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Надявам се Борис Джонсън и Кралицата да спасят Британия от извратените и алчни чиновници на ЕС. Щом комисарка по образованието е нашата джендърка Мария Габриел, която става за всико и за нищо. Боже, опази ни от брюксеската ***!
14
5
 
1
 
! Отговори
Изкарай ги! преди 4 години
Тоя човек е демократ, той знае, че неговите са абсолютни нацисти и ще спаси Европа от себе си и свойте като изкара предателската нацистка Англия от съюза! Точка!
13
1
 
12
 
! Отговори
никой преди 4 години
Никога не казвай никога!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България нямаме и един политик, който да се бори за кауза, различна от "По-добре богат, отколкото беден" ... Затова вярвам, че каквото и да правят, накрая ще се оправят, а тук ме е страх, че до 50 години, може и да няма държава.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами казали са му евреите, отложиш ли Брексит си мъртъв!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ми аз не се знимавам с простоий и не се гавря с 80 милиона хора. така че..."Чакай ... Хасково или Ямбол? Познах ли? Или ако не там, то поне от "селата".
9
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчНе знаех, че Джонсън е решил да умори украйна от глад, че е тръгнал, да си избива генералите преди война, или че е разпоредил да нахлуят във Финландия ...Гласуваха за Брекзит, получават Брекзит!!! Само ц Ървулите в България си мислят, че Да, занчи НЕ. Още помня референдума в Македония и глупостите, котио се писаха тук, че хората гласували, като не гласували ...
8
4
 
9
 
! Отговори
дедо поп преди 4 години
До АнонименДругото което е този без извинение *** е нелигитимен. Никой не го е избирал, така че той няма правото да се гаври с англичаните
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМи аз не се знимавам с простоий и не се гавря с 80 милиона хора. така че...