Градският транспорт в Брюксел безплатен под 25 и над 65 г.

От юли учениците и студентите няма да плащат за метро, рейс и трамвай
Обновена: 25 сеп 2019 12:23 | 25 сеп 2019 12:20,
16
Градският транспорт в Брюксел безплатен под 25 и над 65 г.
Снимка: архив, Reuters

Градският транспорт в Брюксел ще бъде безплатен за пътуващи под 25 и над 65-годишна възраст. Това реши Управителният съвет на компанията STIB, която оперира метрото, автобусите и трамваите в столицата на Белгия.

Новата мярка, която ще струва на общината 12 милиона евро годишно, цели да насърчи използването на градския транспорт вместо автомобили. Тя идва, след като на местните избори миналия октомври няколко партии настояха за безплатен градски транспорт. Идеята беше подета от решението на съседен Люксембург да премахне заплащането на градския транспорт и влаковете от следващото лято.

Безплатният транспорт е част от следизборното споразумение, подписано от шестпартийната коалиция, управляваща в Брюксел. Тя си поставя за цел да направи белгийската столица въглеродно неутрална (нулеви СО2 емисии) до 2050 г.

Според белгийската обществена телевизия RTBF премахването на билетите за определени възрастови групи е част от по-широк план за улесняване на мобилността в столичния регион. Той предвижда ограничаване на скоростта в града до 30 км/ч, изграждане на повече велоалеи, пускане на нови линии на градския транспорт и удължаване на трамвайната мрежа.

Градският транспорт в Брюксел беше безплатен за пенсионерите допреди 10 г., но финансовата криза принуди компанията за градски транспорт да въведе годишни карти от 60 евро за възрастните хора. Ученическата и студентската карта е 50 евро годишно.

Цената за едночасово пътуване с градския транспорт в Брюксел е 2,10 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моля ви се, не сравнявайте клоаката София с Брюксел. В Киншаса живеят при по-добри условия.
15
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Демагоия от вякъде Че тия над 65 и тия под 25 те в повечето се движат с гр транспорт Основните възрастови групи са точно между тези две
14
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Скорост до 30 м/час, означава по-голямо замърсяване от автомобилите. Най-малко замърсяващата скорост обикновено е около 90 км/час. Велоалеите, ако ги правят, както в София, ще увеличат задръстванията, а с това и замърсяването на въздуха. В Брюксел автомобилите са два пъти повече на човек от населението в сравнение със София и се използват много повече. Официалната статистика в България твърди друго, на базата на няколко манипулации.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2,10 евро за 1 час, че то почти безплатно. В София за този 1 час ще отидеш донякъде с две превозни средства и после ще се върнеш пак с тях. Ще платиш 4 билета по 1,60 лева, т.е. 6,40 лева, което е 3,27 евро, с 56% по-скъпо от Брюксел.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз не купувам билети, не ми харесва цената 1.60...
11
2
 
1
 
! Отговори
Аише преди 4 години
Ние никога не сме плащали
10
5
 
6
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Всичко се плаща няма безплатно и ХУВАВО И БЕЗ ПАРИ БЪЛХАРСКА поговорка.Всичко се плаща,не сравнявайте България с Европа ГРЕШкА.Тя не е европа
9
2
 
11
 
! Отговори
Шенол преди 4 години
Че аз и тука не плащам. В метрото си прескачам бариерата, тя ми е до под кръста. В наземния транспорт като видя контрольори слизам и хващам тролея след 2 минути. От как вдигнаха билетчето на 1.60, не съм купувал, да не съм луд, н а мен никой не ми е увеличил заплатата с коефициент 1.6.
8
4
 
7
 
! Отговори
Жо преди 4 години
БЕЗПЛАТЕН ОБЯД няма!Тези 12 милиона евро Брюкселската община ще отдели от данъците на работещите жители. Всъщност, хората между 25 и 65 години са тези, които внасят данъци в Общината.Така реално тези, които дават парите на Общината не ползват никакви преференции, за да се откажат от автомобилите си.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в София наобратно. Скоро и 2 лв ще стане.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредния пример за възрастова дискриминация, а БХК спи...
5
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СОФИЯ ИМА БЮДЖЕТ НАД 1 МИЛИАРД ЛЕВА НО ТОЛКОВА МНОГО ГО ИЗТОЧВАТ ОТ ГЕРБ , ЧЕ НИЩО НЕ ОСТАВА!!!!СТОЛИЦАТА ПОЕМА РАЗХОДИ КОИТО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ ТАКА БОРИСОВ ИЗТОЧВА БЮДЖЕТА НА СТОЛИЦАТА!!!БОРИСОВ ОСВЕН ДА ИЗТОЧВА И ДА ВЗИМА НОВИ ЗАЕМИ ДРУГО НЕ ПРАВИ!
4
6
 
3
 
! Отговори
Гинка Лесидренска преди 4 години
Аз в Брюксел се возя само на Мерцедес, но сега ще си купувам Ауди. Иначе съм над 65 години.
3
1
 
12
 
! Отговори
дедо Боре преди 4 години
До ГашоИ в Брюксел по-тъмнокафявите не плащат, та са решили да го облекат в закон, да не дразнят гражданите. А и те всичките са под 25 г. Тези над 65 изобщо не пътуват.
2
1
 
10
 
! Отговори
стрина Фъ преди 4 години
"Цената за едночасово пътуване с градския транспорт в Брюксел е 2,10 евро."Охооо, харесвам това! Само да взема отново мандата!
1
0
 
30
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
И в София е безплатен ако си кафяв. Контролата като видят кафеви, направо си слизат от превозното средство и не ги проверяват. Иначе, когато набарат някоя женица или пенсионер без билетче викат и милиционери да го задържат до съставяне на акт. Абе кафяв да си у нас..