България плаща повече в бюджета на ЕС от богатите страни

ЕК очаква допълнително орязване на еврофондовете и парите за земеделие
9 окт 2019 16:00,
30
България плаща повече в бюджета на ЕС от богатите страни
Снимка: Pixabay

Спрямо брутния си вътрешен продукт на глава от населението България и Хърватия правят по-големи вноски към европейския бюджет от по-богатите държави. Това заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер в Брюксел днес.

Още по темата

След изборите: България загуби още тежест в Европарламента

Вноските на всяка държава към бюджета на ЕС се определят като процент от националната им икономика, но някои държави, сред които Великобритания, Дания, Германия, Холандия, Австрия и Швеция получават отстъпки и така намаляват отчисленията, които техните граждани трябва да правят към европейската хазна. Тези отстъпки са договорени, тъй като богатите страни внасят номинално повече пари в общата каса на ЕС, отколкото получават обратно чрез еврофондовете.

Номинално богатите държави плащат повече, но усилието да отделят парите е по-голямо за двете най-бедни страни в ЕС – България и Хърватия.

Европейската комисия постави въпроса като аргумент за премахването на системата за отстъпките след напускането на Великобритания, заради която е въведена системата за отстъпки през 1984 г.

Според документ, адресиран до европейските лидери, които се събират идната седмица в Брюксел, Европейската комисия комисия предлага системата да бъде премахната от 2021 г. и така "да бъде решен проблемът със станалата непрозрачна и изкривена система".

Номинално най-много пари в бюджета на ЕС внася Германия – около 20 милиарда евро годишно, вноската на България е около 400 млн евро. Въпреки, че е най-малката икономика в ЕС, вноската на глава от българското население е 22-ра по размер в ЕС.

Ако системата на отстъпките отпадне, ЕС ще получи допълнителни приходи, с които може да покрие увеличаващите се нужди от финансиране.

Ако това не се случи и бюджетът за 2021-2027 г. остане в размер от 1% от размера на европейската икономика, ще трябва да се направят допълнителни съкращения в размера на кохезионните фондове и на парите за земеделие. Еврокомисията предлага бюджетът да нарастне до 1,14% от БВП на ЕС, но Германия се противопоставя, като се позовава на коалиционното споразумение на управляващата коалиция.

Йотингер предупреди, че ако дългосрочният бюджет на ЕС не бъде одобрен от страните членки, така както е разчетен от Европейската комисия, няма да има пари за увеличаване парите за охрана на границите, за отбрана, изследвания и цифровизация на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо в статията след като написахте, че България внася 400 млн не написахте, че получава от ЕС 4 милиарда ? Заглавието ви е абсолтно ПОДВЕЖДАЩО! Германия внася 20 милиарда а Бг 400 милиона и вие слагате заглавие , е България плаща повече в бюджета от европейските страни??????
24
0
 
2
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Правим стадиони,спортни зали,европейско джудо,имаше худ.гимнстика,гребане и .тн.България е богата държава Европейска,Постоянно се говори ГЕРБ живеем добре всичко има заплати разкош аутобани стъкло,туристи има метро автобуси.Перфектное защо да не платим на ЕС,тряба да сме там имаме и американски самолети да хварчим Ф16,за Гергьов ден ще има парад на войската дето е няма вече.Ще плащаме имаме пари.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврофондовете са инструменти за корупция, затова тук се усвояват добре и бързо. Ама не разбрах, защо тях ще режат, а не броя на книжните плъхове у Брюксел?
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувствам се супер в Германия и мразя софия
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре дошли в ЕС! плащайте и купувайте, а ние ще построим завод за автомобили в Турция!
20
1
 
25
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
ЕС изсмуква не само пари ,но и млади българи , ресурси !!!! 2019 г България е като страна от Ориента без икономика и разруха !!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Демокрация преди 4 години
...ИзсмукаА ни....
18
2
 
7
 
! Отговори
Steve Park преди 4 години
Няма такава държава израил .......
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало ние - православните нации на Балканите да си основем един Балкански съюз. България, Румъния, Сърбия, Гърция, Черна Гора. Плюс Хърватско ако искат и те, нищо, че са католици Това е към 50 милиона население и страните ще са горе-долу равни по тежест, несравнимо по-близки като култура, история, икономика, цели, ценности и проблеми. Така няма да се получават изкривявания от рода на това, че западните страни и на първо място Германия да се разпореждат с политиката и парите на съюза.
16
28
 
17
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
В цялата история на България не й се е случвало нищо по хубаво от ЕС.също и нищо по лошо от съветската окупация
15
4
 
13
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Айде понамалете глупостите... А?! 350 МИЛИАРДА (и от вашите пари) потънаха в Гърция...Друг е въпроса, че такива като Меркел и Макрон - опорочиха една иначе светла идея.А сервилните им пратеници в Брюксел - слушат какво им заповядват - тези двамката!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма държава Холандия
13
7
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
това е смехотворно!..Така наречения "Европейски съюз" всъщност НЕ е никакъв СЪЮЗ!!!Защото "СЪЮЗЪТ" е ДОБРОВОЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОТДЕЛНИ НЕЗАВИСИМИ държави!!!!!След като ВСИЧКО се РЕГЛАМЕНТИРА и определя от Централата в Брюксел и отделните страни СА ДЛЪЖНИ да изпълняват нейните решения,то за какъв "съюз" става въпрос?!?!?!НЯМА "съюз",има Нова "Римска Империя"!!..Това си е ЧИСТА ПРОБА съвременна ,ИЗЛЪСКАНА С ЛУСТРО ...ДИКТАТУРА!Измислените "ПРО ФОРМА" "ЕП" и "ЕК" са ЗАВЕСИТЕ,зад които се развиват
12
5
 
29
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
ЕС никога не е имал за цел да помага.Богатите държави искаха да съсипят малките и да ги затрупат с тяхна стока...успяха.Сега ще завземат природните ресурси и важните доходоносни обекти.Честито имате си държава..без война...без разруха ...без насилие и риск..
11
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Упс.... Коментара ми - е за стрелбата в Хале.Иначе - В наближаващата (вече започнала в Германия индустриалнофинансова криза), скоро на страните членки - ще им се наложи - да се спасяват поединично!
10
0
 
12
 
! Отговори
Циник преди 4 години
На снимката в списание Фокус ясно се вижда, че мъжа има паравоенна униформа, и носи зелена каска - като тези на Wermachta.Друго ми е интересно - това сигурно ще е тероризъм, защото е пред синагога и дюнерджийница... А сирийският лежанец с камиона е с психично разстройство... Не е терорист.Едно консервативно общество като немското - започва да изпуска пара от всички вентили.Търпението им, и лустрото на мултикулти - започна да се поизносва!
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛОША Е СЪДБАТА НИ- 2014Г ОГРАБИХА КТБ ЗА ДА ПРЕВЕЖДАТ МИЛИАРДИ КЪМ РУСИЯ, А ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ПРЕЗ ФОНДА ЗА КОМПЕНСАЦИЯ.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е капка в морето в сравнение с ограбените трудови и природни ресурси.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито аборигени!
6
7
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ес е една излишна институция която генерира само разходи това са 750 безделницикоито 5 години се мотаят и не правят нищо затова българия вън от ес и нато