След изборите: България загуби още тежест в Европарламента

Само един наш евродепутат в ръководството на комисия
11 юли 2019 18:00, Йовка Димитрова
60
След изборите: България загуби още тежест в Европарламента

България загуби още политическа тежест в Европейския парламент, след като бяха обявени ръководствата на 22-те парламентарни комисии, които ще направляват работата на институцията.

В тях има само един българин - евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е избран за четвърти по старшинство заместник-председател в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В миналия парламент България имаше един председател на парламентарна комисия - регионалната, както и един зам.-председател - на правосъдната, които бяха предоставени съответно на Искра Михайлова от ДПС и на Сергей Станишев от БСП.

Новият европейски парламент ще има 22 комисии и подкомисии, които през първите 2,5 г. от мандата ще бъдат управлявани от петима германци, четирима французи, трима белгийци, двама италианци, двама британци, двама испанци и по един евродепутат от Румъния, Швеция и Австрия. Единствената парламентарна комисия, поверена на депутат от Източна Европа, е Комисията за промишленост, изследвания и енергетика, която ще се ръководи от румънката Адриана-Йоана Валеан от ЕНП.

Без българи и сред зам.-шефовете на Европарламента

По партии разпределението дава 7 председатели от ЕНП, петима от групата на социалистите, четирима от либералите от “Обнови Европа”, двама от Зелените и по един от консерваторите и от крайната левица.

Транспортната комисия, която предстои да реши съдбата на транспортния пакет “Мобилност 1”, посочен като приоритет на българските евродепутати, преизбра за свой председател зелената депутатка от Франция Карима Дели, която е виден привърженик на промените, срещу които протестират българските превозвачи.

Още по темата

Част от местата остават непопълнени, след като ЕНП изтегли няколко кандидатури на евродепутати от унгарската “Фидес”, чието членство в партията е замразено и ще предложи на тяхно място други. На места се търси компромис, за да се блокират номинациите на антиевропейските партии, които до момента не са успели да вземат нито едно ръководно място в новия Европейски парламент.

Българските евродепутати са най-много във външната комисия, където членуват Сергей Станишев, Илхан Кючюк и Александър Йорданов и в енергийната, където са Искра Михайлова, Ева Майдел и Иво Христов. По двама българи ще има в комисиите по култура (Андрей Слабаков, Асим Адемов), социални въпроси и заетост (Радан Кънев и Атидже Алиева-Вели), правосъдие и граждански права (Емил Радев и Елена Йончева), регионално развитие (Андрей Новаков и Цветелина Пенкова) и за петиции на гражданите (Радан Кънев и Емил Радев). По един представител ще има в комисиите за бюджетен контрол (Цветелина Пенкова), транспорт (Петър Витанов), вътрешна търговия и потребители (Андрей Ковачев), правна (Ангел Джамбазки) и сигурност и отбрана (Елена Йончева).

Без български титуляри остават парламентарните комисии за земеделие, рибарство, бюджет, икономически и парични въпроси, екология, обществено здраве и безопасност на храните, международна търговия, права на жените, конституционни въпроси, развитие и права на човека.

Първите заседания на новите парламентарни комисии са насрочени за последната седмица на юли.


60
Още от ЕС
Германски град пусна безплатен градски транспорт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сами сме си виновни за това а на всичкото отгоре си вярваме че западняците пасат трева! Нямаме правителствена както и гражданска дисциплина и отговорност!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Знаят колко струваме, това е!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Време е за помяна

Ами то ако става на въпрос и Люксембург са къде по богати, дето са 300000.......Ние влязахме в НАТО и ЕС по две причини = стратегическо място на Балканите и разполагане на тяхни бази а и забравих също да дразнят руската мечка "все пак им бяхме най-верния съюзник"
44
1
 
2
 
! Отговори
Време е за промяна преди 4 дни
До Анонимен 40: А защо нямаме икономика? Холандия има два пъти по-малка територия от България, а брутен национален продукт на глава от населението 6 пъти по-голям от нашия. Вече трети мандат на Бойко си оставаме най-бедната държава от ЕС и изоставаме дори от предпоследните. Време е гербаджиите да сиходят - когато това стане, нещо може да се промени.
43
0
 
3
 
! Отговори
Нане преди 4 дни
От нула...
Към минус безкрайнност...
КочинЯта върви, към тотален фалит...
42
0
 
4
 
! Отговори
БиБи преди 4 дни
ПК по бюджет, безопасност на храните, земеделие, икономически въпроси, екология са много важни, а тъкмо в тях нямаме представители...Пак ли ще цифровизираме европазара?
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Рада дълбоката да връща мандата .
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Каква тежест, какви пет лева.Какво се вързвате и вие, просто заглавието търси провокация за повече коментари.Харесвам сайта, ама понякога прекаляват, пример, вчера три статии за отрицателния прираст.По темата, ами няма как да сме тежест, когато сме само консуматори а не производители.Нито имаме голямо население, нито икономика, с нас никой не се съобразява, дори държави извън ЕС.Това е!
39
4
 
2
 
! Отговори
Кошмари родни преди 4 дни
Ганьо пак Сорос бълнува и собствената некадърност и параноя оправдава.Но кошмара все остава.
38
1
 
2
 
! Отговори
axa преди 4 дни
опсс глътка въздух
37
3
 
7
 
! Отговори
axa преди 4 дни
избори, избори ама либерастите, со'росоиди станаха по-силни, което е и целта, вкараха дори най първите вманиачени соро'соиди от сдс-то, което означава че скоро ще има едни закончета дето след тях ще ни подават по глъдка въздух да мърдаме поне, нека ни е щото сме умници, избираме само нагаждачи и мижитурки и плюеме по тези които се опитват да се борят с тази евр'оге'йска ламя,нека е, заслужаваме.
36
4
 
15
 
! Отговори
mdaa преди 4 дни
източна европа е в ЕС за да сме банановите републики на запада, затова са богати защото все цицат от някъде, чисти *** ама ние се натискаме, така че по наше желание си e.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 34 - Прав си , Шашко Ал е тежката ни артилерия ,и като добавим фалцета на Джамбазчето , гръмовитото и страховито Слабаче - ще ги размажем-сега да се хабят сили за дребнавите проблеми на здравеопазване , образование , фалшиви храни и новини, достойно заплащане , далавери на парното..излишно хабене на сили ..чакай да дойдат ВАЖНИТЕ неща - с колко отбора да е световното , къде да е домакинството, финалите..ами Западните Балкани - Източни ли да станат, или да потеглят към Африка
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Най - смешен Радан .Мисли че някой му пука за мнението му ,жалко и безинтересно .Щял да вдига бунт ,смях .На всичкото отгоре нелегитимен с типичната десебарска логика на измамата.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И що така бе? Нали имаме един 150 килограмов международник, той не тежи ли?
32
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 дни
До Петров

ама това бяха просто ПОРЕДНИТЕ бълнувания на тоя болен.."човек"!

За коя от държанките му не оплю със сладострастен ентусиазъм де що имаше монитор?..Да ги изреждам ли? А резултата?

..мало-умието е нелечимо!...Е,за да бъдем честни,то може да налегне ВСЕКИГО!

Но когато то определя поведението на фигури,калесани да въртят цяла нация и "държава",тогава....тогава нещата приемат друг характер.

..А ний,ний смо идиотн...
31
5
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 4 дни
До Анонимен 25
Що плюеш ГЕРБ,като няма нито една партия в България различна от 'БИВШАТА' БКП.В България няма промяна от 1944.Само много ***хора могат да мислят различно.Същите *** .......(да спестя на модераторите)сме като СССР(демек Русия-за по-младите).Не може да си свестен и да живееш в тази ***(мое скромно мнение).Have a nice day!
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нашите си клатят краката и прибират по 10 хилки евра всеки месец за клатене.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Съвсем сериозно ви питам къде е Лиляна Павлова?Нали Хаджидимовска я самоотказаха в полза на Лиляна.
28
0
 
1
 
! Отговори
митко преди 4 дни
До до Митко.Мерси,...за граматиката!Кючекчий,може би.Финансово религиозни,грозни,.. и като менталност,.. и като външен вид хорица,които затова са 5% от населението на цялата планета и прогресивно изчезващи заради постоянната война и бедност в тези страни.А тези с парите от нефта ще бъдат понижени до неузнаваемост от новите открития,електромобилите и др.А нашите евро-азиатски комший отдавна си мечтаят да не са се раждали и затова акцентират на аудио ритмите повече отколкото на реалността.