Това ли е целта на Борис Джонсън – Brexit без сделка?

Не се очаква споразумение на срещата на Евросъвета идната седмица
9 окт 2019 21:00, Елка Василева
20
Това ли е целта на Борис Джонсън – Brexit без сделка?
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Това все още не е официалната политика на правителството.

Но в британските правителствени кръгове и в средите на ЕС отсега е ясно, че става по-вероятно да няма споразумение на срещата на Европейския съвет следващата седмица, пише Лора Кюнсбърг от Би Би Си.

Въпреки твърденията на премиера, че неговите предложения са "честен и разумен компромис" - и сигнали към британския премиер, че някои страни членки са били готови през лятото да обмислят въпроса за споразумение - по думите на един чиновник, досега ЕС не е показал желание "да отстъпи и на сантиметър".

Според източник от премиерската канцелария, в разговор с Джонсън, германската лидерка Ангела Меркел "е дала да се разбере, че е все по-малко вероятно да се стигне до сделка" и дори е казала, че ЕС може да наложи вето на оттеглянето на Северна Ирландия от митническия съюз. Той добави, че "преговорите в Брюксел са пред провал, въпреки че Великобритания измина дълъг път".

Но на Даунинг стрийт номер 10 нямат никакво намерение да се откажат от общите принципи на това, което предлагат по отношение на митническия съюз или на така наречения принцип на съгласието за получаване на одобрението на северноирландските политици за плановете на премиера.

Така че, ако се изключи политическо измъкване, достойно за Худини, този премиер се готви да аргументира защо Brexit без споразумение е най-доброто решение.

Още по темата
Както вече сме обсъждали неведнъж, британският парламент промени закона, за да затрудни това в максималната възможна степен. Но кабинетът на премиера все се зарича да направи всичко по силите си, за да продължи напред - очаквайки нови заплетени съдебни спорове, въпреки растящия скептицизъм, че това ще даде някакъв резултат.

Преди всичко, източници в правителството обещават, че ще създават възможно най-големи затруднения пред ЕС, може би предизвиквайки го да наложи отлагане на една несклонна към съдействие и неспокойна администрация.

За техните опоненти това може да изглежда капризно и контрапродуктивно, но не бива да се съмнявате, че ако този месец не се стигне до споразумение, правителството на Борис Джонсън няма изведнъж да стане безконфликтно и склонно към сътрудничество.

И ако се стигне до вероятния развой на събитията, при който срокът за Brexit се удължава, по политически причини Даунинг стрийт номер 10 иска да създаде впечатлението, че е действал под принуда.

Стратегия на възпрепятстването

Министри се надяваха, че техните предложения може да бъдат изслушани и взети предвид от ЕС. Но има недоволство, че това не изглежда да се е случило.

Високопоставен източник ми каза, че преговорите "се очаква да бъдат диалог, а не сесия на въпроси и отговори", което предполага, че вместо да се хване на работа, ЕС просто връзва ръцете на британските преговарящи, като задава въпрос след въпрос, след въпрос.

Източници казват, че ЕС трябва да слуша "хората, които спечелиха референдума, а не тези, които загубиха".

Те отправят и предупреждението, че Брюксел ще направи "историческа погрешна преценка", ако очаква, че да се каже "не" сега ще доведе до по-спокойни времена в бъдеще.

От британска вътрешнополитическа гледна точка в момента се води дискусия дали бъдещ консервативен манифест трябва да включва очертанията на потенциално споразумение с ЕС или директен план за незабавно напускане без споразумение.

Доколкото ми е известно, решение по този проблем все още не е взето.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: есБорис ДжонсънBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей,събудихте се пред очевАдното даже и за децата от детската градина!!Преди време още в доста свои коментари излагах фактите за този стремеж на Джонсън и отпрах доста минуси от "дълбокомислещи".Е,вече сме на последната права и ще стане ясно какво ще се получи,ОСВЕН,АКО В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ НЕ СЕ НАМЕСИ НЯКОЙ ФАКТОР ОТ РАНГА НА "ИНСТИТУЦИЯТА КРАЛИЦА"!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сделка или без парите са дължими и ще бъдат платени от ВБ.
15
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
това е целта англия да не плати 50 милиарда при излизането си от ес цялатаолелия е заради парите
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейския комунистически съюз е тюрма на народите също като съветския съюз. Влезеш ли веднъ няма да те пуснат никога да излезеш. Дано се разпадне скоро.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Условията които ЕС предлага за "напускането" е е ЕС да има пълен контрол над границата им и над икономиката им и те пак да си плащат но да нямат право да гласуват.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
К'во значи "да преговарят"? Има си ясни условия за напускане още преди да решат да напускат. Ама не, те пак са много специални, искат да напускат по специални условия...И сега реват - ЕС не им бил отстъпвал нищо. Ш, алоу, да не сме на женския пазар, че да преговаряме и да си отстъпваме? Браво на ЕС за позицията!
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3....как хубаво ще си го нахендрят англичаните щот са големи тарикати........Но от последните 75 години гледаме само нахендрени лаййннаарристанцци от Лаййнннааррисстания! Що така бре?
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8"Няма такава държава в спорта - "Великобритания" Има, има, казва се Лайннннааррииия и го доказва до гроб!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно тоя без да е пил водка гледа като изтрещял. Може да е заради руската дестабилизация...
8
0
 
2
 
! Отговори
Щатът АлабаЛа преди 4 години
Кварталните експерти по всичкология разбирали и от брексит, пъъъъъъй жив да не бях...Я обяснете ще излезе ли Ю Кей от И Ю, щом толкова ги схващате нещата?
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е Великобритания да излезе от Европейския съюз, а след това Англия да излезе от Великобритания. Няма такава държава в спорта - "Великобритания"
6
8
 
6
 
! Отговори
аз вярвам на преди 4 години
Тръмп и Джонсън. Успех!Успех и на Ердоган! И на Путин,разбира се!!!
5
5
 
6
 
! Отговори
влади преди 4 години
Референдумът няма задължителен характер.
4
11
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕАТРО!!ЦЕЛТА НА БОРИС ДЖОНСЪН НАЕТ ОТ КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО Е ДА ОСТАВИ БРИТАНИЯ В ЕС НА ВСЯКА ЦЕНА!!ПРЕМИЕРА НА БРИТАНИЯ НЯМА НИКАКВА ВЛАСТ!!! ЕС НЯМА ДА ГИ ИЗРИТА БЕЗ СДЕЛКА ДОКАТО МЕРКЕЛ Е НА ВЛАСТ !А КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ, ЧЕ ПАРЛАМЕНТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗПУСНЕ ПО ЗАКОН !!! ВСИЧКО Е ТЕАТРО!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ще става Прометей оня музикален моцарт кога ще мине по селата или из града да го видят обикновенните хорица да види как живеят с какво са заобиколени лесно е да видиш Рим *** папата къдее за един приятел питам
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как хубаво ще си го нахендрят англичаните щот са големи тарикати.са цялата болка им е че хем не им се плаща хем искат да си останат с икономическите ползи от ЕС.Давайте,давайте момчета излизайте да видите после как бързо ще искате да влизате обратно.Другият вариант е да станат щат на Индия или Пакистан по-принцип те вече са си само официално още не.В Лондон бели хора почти няма.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦЕЛТА НА БОРИС ДЖОНСЪН Е ДА ИЗВАДИ АНГЛИЯ ОТ ЕС НА ВСЯКА ЦЕНА.