Хомо, хетеро... колко сме толерантни? Пак сме на опашката в Европа

71% от българите не смятат, че няма нищо лошо във връзка между двама от един пол
Обновена: 24 окт 2019 11:28 | 24 окт 2019 11:15, Камелия Цветанова
323
Хомо, хетеро... колко сме толерантни? Пак сме на опашката в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наредихме се сред страните в ЕС, в който е най-силно неодобрението към хомосексуалните.

Общо 39% от българите са съгласни с твърдението, че гейове, лесбийки и бисексуални хора трябва да имат същите права като хетеросексуалните. В ЕС по-нисък процент споделящи това мнение има само в Румъния (38%) и в Словакия (31%), сочат данните от последното проучване на Евробарометър, проведено през май.

В противоположния край са Швеция (98%), Холандия (97%) и Испания (91%).

Още по темата

България е на последно място по процент на хората, които смятат, че няма нищо лошо в сексуална връзка между двама души от един и същ пол. Само 20% са на това мнение за разлика от 71%, който не са съгласни с него.

За разлика от повечето българи 95% от шведите, 92% от холандците и 90% от датчаните са съгласни с горното твърдение. Най-близо до България са Латвия (25%), Словакия и Румъния (и двете по 29%).

16% от българите смятат, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в Европа. Близки по резултати до България са Словакия (20%) и Латвия (24%). За разлика от тях 92% от хората в Холандия и Швеция, които мислят, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в Европа.

Само 12 на сто от българите смятат, че е редно транссексуалните хора да могат да променят документите си, за да отговарят на вътрешната им полова идентичност.

И по този показетел сме на последно място в ЕС.

На противоположния край са испанците – 83 на сто и малтийците – 82%.

На въпроса дали според тях в документи като паспорти и актове за раждане освен женски и мъжки пол трябва да има опция за "Друг" за хората, които не се идентифицират като мъже или жени "Да" казват само 7% от българите, а "Не" - 74%.

Преди България са Унгария (13% - "Да"; 77% - "Не"), Словакия (21% - "Да", 66% - "Не") и Румъния и Латвия (21% - "Да", 67% - "Не"). На противоположния край са Малта (67% - "Да", 20% - "Не"), Испания (63% - "Да", 21% - "Не") и Холандия (61% - "Да", 36% - "Не").


Повечето българи (60%) не биха се почувствали добре, ако най-високата избираема политическа позиция в страната им бъде заета от гей, лесбийка или бисексуален човек.

Най-малко българи в ЕС (18%) нямат проблем с това.

Умерено комфортно биха се почувствали 11% от анкетираните. Близки до България отново са Румъния и Литва. На обратния полюс е Холандия (93% - "комфортно"; 3% - "умерено комфортно"; 3% - "некомфортно").

Попитани дали биха се чувствали добре, ако детето им е в романтична връзка с човек от същия пол, само 7% дават положителен отговор (най-малко в ЕС). На обратното мнение са 80% от българите (най-много в ЕС).

България отново е на последно място в ЕС по процент на хората, споделящи мнението, че уроците и материалът в училище трябва да включват информация за многообразието по отношение на сексуалната ориентация (гейове, лесбийки или бисексуални хора) – 38% споделят това мнение, 50% не са съгласни (само в Унгария са повече – 51 на сто), а отговор "Не знам" дават 12%.

Че учебният материал трябва да включва информация за транссексуалните хора смятат 34% от българите (последни в ЕС), за разлика от 53%, които са на обратното мнение (отново само в Унгария са повече – 55 на сто).

Двадесет и девет процента от българите смятат, че дискриминацията на основа на сексуалната ориентация (към гейове, лесбийки и бисексуални хора) е широко разпространена, че се среща рядко мислят 45% от анкетираните в страната. Отговор "Не знам" дават 20 на сто.

Според 23% от българите има широко разпространена дискриминация към транссексуалните хора. На противоположното мнение са 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
0
 
! Отговори
Женски мъж и доктор преди 4 години
Човек като е осъзнал каква е истинската му секс ориентация , това е добре ! Аз не съм ходил на гей паради, даже не искам, защото "моето" е друго нещо ! В 21 век щом като има гей паради, айде да има и хетеро паради, би паради ! Това така трябва да е !Ние хората трябва да правим работите , които са ни приятни, не това което не ни е приятно !
255
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Интересно, дсушещипателно - па$ази$и е забранена дума, а евреи не?! И то след като Генералния Секретар ги свързва една с друга?
254
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Извращенията, от половите, най важните за младия човек, до духовните, достъпни за малцина, са все едни и същи като начин за внедряване в обществото традиционното, баналното, свидетелстващо за примитивността на нашия свят, за предназначението му да произвежда материал за Ада, е - избутването на низшето отгоре. Така се владее света от ***, така е забранено изкуството и литературата, така науката се е развила че е направила телефончета, да показват къде си и какво говориш.
253
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога толерантност се приема като позитивно качество. Толерантност значи да търпиш лоши неща. Тоест да си мишка.
252
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме на опашката. На първо място сме по нормалност. Западните либерасти са пълни деграданти.
251
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
???
250
6
 
6
 
! Отговори
честно преди 4 години
За мен да се смяташ за обратен си е болест. Холандците и шведите като са болни, ние какво сме виновни? Иначе жалко за красивите обратни шведки. Руси със сини очи(мечтата на почти всеки мъж),а да има и лезбийски? Язък!!! Дано се намери някой мъж да ги излекува,бре!
249
3
 
8
 
! Отговори
разликата преди 4 години
Тотална манипулация- на западняка му мерят отношението към гейовете, а у нас хората се изказват най- вече за преекспонираното и скандално поднасяне на темата- с нахалното претендиране на права, които никой не им е засягал или отнемал и безвкусните демонстрации на грозота по улиците. Така имаме два различни въпроса- българите отговарят на наглото и брутално представяне на гейовете, че чак да ти е неудобно от децата ти, а западняците на чисто човешката страна като отношение.
248
4
 
10
 
! Отговори
Фоб... преди 4 години
Много е важно да се уточни , че става въпрос за една съвсем нова част от хомосексуалната част от човечеството . Плиткоумни, кресливи, дразнещи с поведението си , прекалено парадиращи с самоопределената си женска част , провокиращи, търсещи на всяка цена внимание хомосексуалисти . Такива които се обличат като плашила ,досаждащи на всички с претенциите си и с оплакванията си . Смятащи че само защото са хомосексуални трябва да бъдат център на внимание задължително от всички наоколо.ДРАЗНИТЕЛИ .
247
2
 
20
 
! Отговори
Haha преди 4 години
Еми много се радвам, че сме на последно мястно.
246
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специално аз се гордея от този факт
245
1
 
2
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
До Канадец Защото не ти споделяме мнението ли бе Снежке?
244
15
 
10
 
! Отговори
Канадец преди 4 години
Хора , които не уважават себе си, няма как да бъдат толерантни. Болшинството изказващи мнение тук, даже нямат представа какво е толерантност, но иначе се обиждат, че някой културно ги е нарекъл гЕги. Ами такива сте..недодялани, комплексирани...
243
5
 
13
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Никой не може да изисква "толерантност" - толерантнос е лично решение на свободен човек, а не както в момента се ползва да се тъпчи белият човек и ако не е "толерантен" го наричат расист или нацист..Толерантност е когато комшията дъни музика и не викам полицията днес.. утре като съм уморен и ми се спи и пак дъни музика не значи че няма да извикам полицията...Свободен човек решава какво да допусне и какво не.. да се изисква "толерантност" не може - това се нарича насилване/против волята..
242
3
 
27
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Ок, понеже някой спомена Васил Найденов. Учете се от него, да сте го видяли да ходи по гей-паради облечен като краставица? Съмнявам се. За това него го уважаваме, а тея с дъгичките ни е все тая за вас. Ако ще сте обратни, бъдете си, ама нека да е със стил.
241
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е тежко, когато виждаш колко много хора приемат една болест за нешо нормално. Хомосексуализмът и травестизмът са си разстройства на предпочитанията или чисто и просто объркване. Дори и да е генетично, генетично заложени са също шизофренията, биполярното разстройство, депресията и още сума ти други. И тези болести, като хомосексуализмът и травестизмът ти разстройват мисленето и предпочитанията и личните избори. Изводът: те също са болести и трябва да се лекуват.
240
1
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Бай ви Стамат е изключителен гендерас, толерас и либерас!
239
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Въобще не харесвам хомотата ...Но всичко си е главно до човека ако само това му е кусура дето се вика бел кахър ...би могло да е много по зле примерно да е комунист дори още по зле *** комунист като волен
238
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен налагането на толерантност чрез натиск и цензура не е никаква толерантност, а висша форма на слабост и влияние. Колкото повече се опитват да ме накарат да уважавам природните грешки, толкова повече ще ми писва от тях.
237
2
 
24
 
! Отговори
Праскайте минуси преди 4 години
За шведите защо не кажете колко са толерантни по села и паланки - демек извън Стокхолм и големите градове!? Много по- толерантен е нашият народ от онези на Север/Запад! Онези просто лесно прикриват лицемерието си, поради което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в такива статистики отговарят политкоректно! Аре гръмнете се от яд по посолствата и платени българомразци! И като споменават скинари, пребили хомосексуалисти- па, да ни кажете на каква пихтия ги правят мусс лимите по вашите краища! България ви е трън, нали