Удар за милиард: Какво взеха от "съкровищницата на Европа" в Дрезден?

Видео показва момента на обира
27 ное 2019 19:00, Нели Христова
23

Снимка: Reuters

Като "съкровищницата на Европа“, така определят музея "Грюнес Гевьолбе“ (“Зеленият свод“) в Дрезден. В понеделник крадци влизат във впечатляващата барокова зала и открадват близо 100 ценни предмета, сред които много бижута. И въпреки че тези произведения на изкуството все още не са стигнали славата на онези в Италия, колекцията на музея е сравнима с колекциите във Венеция и Флоренция.

Още по темата

Историята на "Зеления свод“ започва още през 18-ти век, когато Август II Силни, владетелят на Саксония, иска да превърне Дрезден в столица на изкуствата. За целта, той кани талантливи скулптури, бижутери и художници в града и наел няколко великолепни стаи. Те демонстрирали неговите културни ценности и огромно богатство.
Резултатът бил "Зеленият свод“ - първият публичен музей в Европа. Колекцията зад стените на замъка в Дрезден включвала невероятна серия от орнаменти, красиви купи от кристал и ахат, великолепни фигурки от злато, както и най-красивият зелен Дрезденски диамант – най-големият и шлифован зелен диамант в света.

Когато съюзниците бомбандират Дрезден през 1945 година "Зеленият свод“ е унищожен. Съкровището е преместено в крепост, а след края на войната е конфискувано от Червената армия и откарано в Русия.
През 1958 година съкровището е върнато в Дрезден, но едва през 2004 г. отново е показано пред публика, след като завършва проект по реконструкция на "Грюнес Гевьолбе“ струващ 45 милиона долара.

В своето подземие "Зеленият свод“ пресъздава големите зали на Август II, всяка посветена на различен материал, като слонова кост и кехлибар с орнаменти от кристали и скъпоценни камъни, класифицирани по цвят. Стаите, сами по себе си, са произведение на изкуството.

Новият "Зелен свод“ съхранява хиляди от най-добрите творби, които Август II е притежавал и с които е искал да впечатли публиката си. Сред тях са били красиви гоблени, съдове за пиене, гравирани с китайски мотиви и бижута, вдъхновени от кралския двор в Делхи. Всъщност, през онези времена идеалът на Европа за лукс взаимствал много ориенталски мотиви. Според историците, тогава "империята имала толкова мощ и богатство, на което Европа можела само да завижда“.

Едно от най-ценните притежания на Август II била миниатюрна диорама, която изобразявала богатствата на монголския император Аурангзеб – негов съвременник. Той е представен на своя 50-ти рожден ден. Докато Аурангзеб стои на трона си, пред него се кланят аристократи и му поднасят плата, пълни със златни монети. Слонове са дърпани в залата като подарък. Стените на стаята обаче са украсени с китайски дракони и така сцената става още по-фантастична.

Диорамата е създадена за седем години от кралския златар и бижутер Йохан Мелхиор Динглинге. В нея са вградени перли, рубини, изумруди и около 4000 диаманта. Висока е едва 58 сантиметра, но струва на Август II повече, отколкото построяването на замъка Морицбург. Йохан Мелхиор Динглинге е отговорен и за още много произведения на изкуството в "Зеления свод“.

Казват, че музеят е толкова охраняван, колкото и Форт Нокс. Все пак, крадците успяват да нахлуят в "Грюнес Гевьолбе“ разбивайки прозорец и крадат бижута за близо 1 милиарда евро. Те пристигат пред музея с Audi A6, а по-късно същата кола е открита подпалена в подземен паркинг.

Експертите казват, че те имат безценна културна стойност. Сред тях са диамантена брошка на Ордена на Белия орел, закопчалка за шапка с 6-каратов диамант, 14 други големи камъни, заедно със 103 по-малки диаманта, диамантен меч с 9 големи и 770 по-малки диаманта. Според информацията от полицията, сред бижутата попада и едно от най-красивите произведения в колекцията - диамантен епалет.

Премиерът на Саксония Майкъл Кречмер заяви, че "не само държавната колекция е ограбена, но и саксонците“.
За щастие 41-каратовия Дрезденски зелен диамант е в безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охрана като на Форт Нокс, но разбивайки прозорец те ограбват бижута за 1 млрд. долара. ТОП. Кой ще победи - Форт Нокс vs. един *** прозорец ?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако някой види тези предмети,да се обади веднага в полицията".:)
18
0
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Камерите са били с изкуствен интелект и затуй са им са се предоверили.Очаквайте същото като спрат да поддържат кулите за телевизията.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хъммм, доколкото виждам, там влизат двама, които си светят с лампи като прожектори като за световно и си трошат витрините, без при бижутата за милиард да има даже един дежурен дядо охрана. Май мерките за сигурност нещо не са били много на ниво.
16
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВСЯКО БИЖУ КОЕТО СТРУВА МИЛИОНИ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ВЪВ НЕПРОБИВАЕМА ВИТРИНА СЪС СОБСТВЕНА ОХРАНА!!А НЕ ДА СЧУПИШ СТЪКЛОТО И ДА ГО ПРИБЕРЕШ!!!ТОЗИ МУЗЕЙ Е БИЛ НЯКАКВА ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА!!!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7Хей бл яд......и за троол не ставаш.
14
0
 
3
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Това е Киро Християнина ! ")
13
1
 
10
 
! Отговори
Троя преди 4 години
Само аз ли виждам думичката "бомбаНдират"?***, ***!
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakВърнаха една част от заграбеното.Има още много да врщат.Но руснакът живее от гравеж.Иначе би върнал и заграбеното от България, |Чехия, ... и т.н.Намерил си какво да кажеш.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците шетат по целия свят
10
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Ангела, не се притеснявай то в БГ се краде повече
9
1
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДА ВИДИМ ГОРЕЛКА , ДА ВИДИМ НЯКАКЪВ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРИОН ИЛИ БОРМАШИНА :DНО ТОВА КАК СЕ ВЛИЗА В ПОМЕЩЕНИЕТО СЪС 1 МИЛИАРД В ДИАМАНТИ С БРАДВА Е БЕЗ КОМЕНТАР!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е атентат срещу Германия,ако е нямало поръчка да се краде точно тази колекция, нямаше да се открадне.
7
4
 
24
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Съюзниците помитат цивилен Дрезден, както Хирошима и Нагзаки, а пък Руснаците им връщат съкровищата. Кратко, точно и ясно за адекватни човеци..
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците произвеждат бронирани стъкла,защо не са остъклили с такива стъкла прозорците?И защо камерата не е с нощно виждане?И винаги трябва да има механична преграда,освен алармите и лазерите.Следващия път да поставят ток,та да останат на място там крадците.По-добре руснаците да не бяха ги връщали,сега щяха да са в музей.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на пичовете .тия европейци да много наивни!!Ами има ли страхотна охрана:)много е смешно 1 милиард
4
2
 
16
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Бандата на Оушън 15 ?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом са били с ауди значи са поляци
2
2
 
4
 
! Отговори
Futurista преди 4 години
dano da sa rumanzi
1
1
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ДИАМАНТИ А ОБИРДЖИЙТЕ ВЛИЗАТ СЪС БРАДВА :DТАКОВА КОЛИЧЕСТВО ДИАМАНТИ СЕ ДЪРЖИ ЗАД ВРАТА КОЯТО Е С ПОНЕ 2 ВИДА ЗАКЛЮЧВАНЕ И Е ДЕБЕЛА ПОНЕ 10 САНТИМЕТРА И ТО ОТ КАЧЕСТВЕН МЕТАЛ!А ВЪТРЕ ИМА ПОНЕ 2 ВИДА ЗАЩИТА КАТО ПО ФИЛМИТЕ ТОПЛИННА И ЛАЗЕРИ !НЯМАЛО НИКАКВА ЗАЩИТА ЕДИН СОТ И ЕДНА ДЪРВЕНА ВРАТА :D