Мария Габриел ще управлява бюджет от ?100 млрд.

Битката за бюджета в ЕК продължава
29 ное 2019 12:38, Екип на Dnes.bg
17

Мария Габриел ще управлява 100 млрд. евро бюджет за програма "Хоризонт Европа". Как ще бъдат разпределени средствата и за какво ще бъдат изразходвани?

"Битката за бюджета продължава", каза в специално интервю за "Брюксел 1" еврокомисарят Мария Габриел. "Този бюджет от 100 млрд. все още е само предложение на ЕК. Затова няма да спра с мобилизацията да защитим бюджета за "Хоризонт Европа" и за Еразъм".

Мария Габриел допълни, че когато искаме да се борим с климатичните промени, да отговорим на предизвикателствата на цифровизацията, да създаваме работни места и да даваме перспективи на младите хора, това минава през иновациите и научните изследвания.

"За мен това е инвестиция в бъдещето. Важно е във финалната фаза на преговорите тази тема да не остане далеч зад традиционните ресори", коментира еврокомисарят.

Как ще бъдат разпределени средствата?

Според Мария Габриел, "Хоризонт Европа" ще има ясна структура с три стълба. В първия стълб остават постиженията на науката, където Европа има 18 нобелови лауреата. В рамките на втория стълб ще се търси отговор на въпроса, как Европа да бъде конкурентоспособна в индустриалната сфера. 52 млрд. евро ще бъдат разпределени между шест големи теми – борбата с рака, енергетиката, цифровизацията, земеделието, опазването на почвите, водите, океаните и т.нар. умни градове. Третият стълб е новост – създаване на Европейски иновационен съвет. Това ще бъде нещо като гише, където малкият и среден бизнес ще има достъп до финансиране за технологии, които вече ни пренасят в 21 век.

"Защото Европа изостава тук и имаме нужда от повече иновации в тази област. Радвам се, че 70 % от бюджета ще бъде за малки и средни предприятия", каза в интервюто еврокомисар Мария Габриел.

Цялото интервю на еврокомисар Мария Габриел гледайте в предаването "Брюксел 1", събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези около 100млрд са за целия следващ седемгодишен период и са с близо 20млрд повече спрямо предния. Това се планира да бъде за сметка на намаляването на кохезионните и аграрни фондове. Обаче заради брекзита през следващите 7г постъпленията от вноските ще бъдат с 84млрд по-малко. Така че, ще видим какво точно ще "управлява" Габриел.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лично тя си ги вади от джоба.
13
0
 
11
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
До ПффТи се съмняваш в способностите на Марийка, но аз не съм съгласен. В предишния си мандат тя успя да постигне връх в дигитализацията. И на първо място разбира се нейната първа (или втора ) родина България. И всички знаем че сега из Родопите, Странджа, Средногорието се "дигитализира" масово. Някъде, като Перник, нямат вода за пиене но говорят за цифрофизация, изкуствена интелигенция и пр. Не подценявай малката Калинка!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният кариерист на обилна хранилка. Като цялото еврочиновничество. За съжаление мълчаливо толерират корупционни практики. Как ли тогава си разпределят милиардите на европейците?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПффАз също се чудя,когато поставят зелени кратуни - хора без необходимото образование, житейски и професионален опит,това е типично за герберите и трябва да престанат с тази практика!Тук са необходими хора с образование и опит в стопанството и икономиката,а не калинки и корупция!За да не бягат хората ,трябва да се създаде истински бизнес,дори и да е дребен,а не да раздаваме просто ей така едни пари на наши хора и да няма създадени работни места!
10
0
 
8
 
! Отговори
постна пица преди 4 години
за евро-избирателите, с такива бюджети европейците ще затягат коланите!!
9
0
 
22
 
! Отговори
Пфф преди 4 години
Ами единственото, което ми идва на ум е, че явно и в ЕК работата отива много на зле, щом слагаш човек с опит около нулата и съмнителни познания дори по Английски език да ръководи подобен фонд с такъв бюджет... Нямам идея тази откъде я намериха и кой така яростно я лансира, аз лично от 2-3 дебата които съм и гледал по телевизията ми изглеждаше като човек, дето изобщо не знае какво говори и защо е там!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 : Очаква се силно виeне от червените неудачници!!! ...Не , няма смисъл ! Герберо - ромите и без това не разбирате добре българския език !Но е добре да знаете , че там не е като в герберска България - откраднеш ли, там те вкарват в затвора !
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехааа, с това толкова билетчета за търкане ще си купя, че ще си търкам три години и неминуемо ще стана милионер!
6
7
 
1
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
за тия пари в Эссср молив не могат да произведат, но ще ги пратят в Китай за да го внесат от там. Эссср е в Китайско р0бство! Эссср е Мейн Ин Чайна!!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Az преди 4 години
Как ли пък няма да го управлява сама.
4
3
 
9
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
така е при Брюкселският Комунизъм, паричките са тоа лет на хартия без покритие и на теория бюджета на Дигиталната е повече от този на Капиталиста Бил Гейтс!!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега ще текнат милионите към новоизлюпилите се бутафорни програми на гербаджиите у нас. По същата схема като с къщите за гости.
2
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Скоро ЕС ще се разпадне, гербер бръкне ли в кацата, всичко се разсъхва! Ако искаме да се запази ЕС, то всички герберски калинки-вън!
1
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаква се силно виeне от червените неудачници!!!